Gjenevë, 21 shkurt -Gjeneva do t’i japë fund hipokrizinë që rrethon situatën e emigrantëve pa dokumente. .Gjeneva ka berë nje hap me te avncuar përe të lehtësuar personat “pa letra” apo siq njihen ketu “sans-papiers” per te marrur vizen B. Ne Zvicer ne mesin e 67.000 emrigrantëve “pa letra” agjencia e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicer ka mesuar se mbi 20 mije shqiptare, kryesisht nga Kosova dhe Maqedoni si dhe nga Lugina e Preshevës.  Vetem në Gjenevë jane 2 mijë sish.

 

 

Opracioni Papyrus dhe  67 mijë emrigrantëve “sans-papiers” (pa letra). Mbi 20 mijë shqiptare. Vetëm ne Gjenevë 2 sish.

Gjenva ka dalur me nje projket te quajtu PAPYRUS per të ndihmuar emigrantet, sidomos ata pa letra. Ky projekt ka marrë mbështetje edhe nga Departamenti federal i Drejtësisë dhe Policisë, të kryesuar nga këshilltari Federale Simonetta Sommaruga. Në përputhje me kuadrin ligjor, Sekretariati i Shtetit për Migrim (SEM) ka rënë dakord për t’u çlodhur kërkesat e rregullta të pranimit. Kohëzgjatja e vazhdueshme e qëndrimit ra deri në pesë vjet për familjet me fëmijë të shkollave dhe dhjetë vjet për kategoritë e tjera.  Ne fillim te liqenit ne nje loikal, tashme do te jete me lehtë për të marrë një lejeqndrim (vizë)  B për njerëzit pa status ap siq njihen ne Zvicer “sans-papiere”. Per te arritur këtë ata duhet t’i plotesojne, përgjigjet disa kushteve të veçanta.  Duke njohur kontributin e tyre për ekonominë dhe integrimin social, kantoni dëshiron të lehtësuar rregullimin e tyre, duke u bene në luftë kundër punës së zezë (ilegalisht). Një fazë testi filloi në fund të vitit 2015 ku u  rregulluan 590 persona, duke përfshirë 147 familje, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

 

Keshtu operacioni Papirusi duhet të lejojë disa mijëra emigrantë pa dokumenta për të marrë një leje B dy vitet e ardhshme në Gjenevë, tha sot këshilltari shtetëror Pierre Maudet, në krye të Departamentit për siguria dhe ekonomi (DSE). Z.Maudet, ka aposur fjale te mira për shiptaret me letar dhe pa letar. “Shqiptaret qofshin ata Kosova apo vendet tjara nga Ballkani janë punëtorë kane imazh te mirë, integrimi i tyre ve token helvetike eshte per shembull per komunitet jera..” ka pohuar për agjencie e lajmeve “Presheva jonë” në Zvicër shefi i DSE z.Pierre Moudet, minister për ceshte sigurie dhe ekonomi në Republikën e Gjenevës.

 

 

Integrimi i suksesshëm, pa një dënim penal, pavarësi të plotë financiare: kriteret e tjera janë të pandryshuara. Në bazë të njoftimit të kantoneve, të SEM do të hetojë çdo rast veç e veç. Rreth 76.000 emigrantë pa dokumenta jetojnë në Zvicër, duke përfshirë 13.000 në Gjenevë. Ato vijnë kryesisht nga Amerika Latine, e ndjekur nga shtetasit e Ballkanit, kryesisht shqiptarë nga Kosova e Maqedonia dhe Presheva si dhe te tjerë. Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicer ka mesuar se mbi 20 mije shqiptare. Vetem në Gjeneve jane 2 mijë sish.

 

Ata janete angazhuar kryesisht në ekonominë e brendshme, ndërtimin dhe restaurimin, zonat e prekur veçanërisht nga puna e paligjshme dhe pagave dumping. Arsyeja e operacionit Papyrus,  përfshin kontrolle të forta për të ndrequr këto zona dhe për t’ju shmangur puneves ilegale. Ajo gjithashtu vjen me një pajisje të integrimit.

SHPËRNDAJE