Gjenevë -15 nentor (Nefail Maliqi) -Sheiku i Emirateve, Princi Albert i Monakos, shefi i Renault dhe një nga djemtë e familjes Dassault nga Gjeneva  jane fondatoret kyq te Interpol-it, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvirra duke ju referuar burimeve të “TdG”

Zyrat e saj të reja janë në një ndërtesë pa një akse te veçantë, pranë rrethit në Plainpalais. Një sheik i cili në emër të Emirateve Arabe të Bashkuara (EBA), ka paguar 50 milion euro (rreth 57.5 milionë franga zvicerane) për pesë vjet për të siguruar që ajo të mund të përmbushë mandatin e saj.

Zyrat e saj të reja janë të vendosura në një ndërtesë pa një karakter të veçantë, pranë rrethit te Plainpalais. Dhe ky fondacion ndoshta do të kishte qenë i dënuar për renie ne “gjume” por një princ simpatik e zgjoi në mars të vitit 2017. Ose një sheik që në emër të Emirateve të Bashkuara Arabe (EBA) pagoi 50 milionë euro (rreth 57.5 milionë franga) për pesë vjet për të përmbushur mandatin e saj.

Fondacioni Interpol për një botë më të sigurt tani është dhënë një drejtor, ish-prokuror i Gjenevës Jean-Bernard Schmid. Ky entitet i krijuar në vitin 2013 ishte kërkuar nga Ronald Noble, ish-shefi i Interpolit. Amerikanët besonin fuqimisht në përfitimet e partneriteteve publike-private.

Në lindjen e saj, është avokati dhe ish ministri i Mbrojtjes së Libanit Elias Murr i cili mbikëqyr këtë themel. Ky politikan libanez e njeh mirë Gjenevën: Midis 8 dhe 16 vjeç, ai përdorte fondet e tija ne  Collège du Léman, në Versoix.

Me Albertin e Monakos

Në fillim, fondacioni ishtë i gjallë, i afruar së shpejti nga prania e shefit të Renault Carlos Ghosn dhe biznesmenit Arif Naqvi të Dubait me qendër në Dubai. Bosi i Bankës Anglo-Saksone të fuqishme HSBC, Stuart Gulliver britanik i bashkohet këtij Areopag në 2014, pak para Princi Albert të Monakos (lexo më poshtë). Por është hyrja në drejtimin e Sheikh Mansour bin Zayed al-Nahyan, gjysmë vëllai i presidentit të Emirateve të Bashkuara Arabe, në vitin 2016, i cili i jep një nxitje njësisë. Një vit më vonë, kontrolli prej 50 milionësh lejon që ky fondacion të luajë tani në ligat e mëdha.

Bisha e bardhë

Në zyrën e këtij pranverë, Jean-Bernard Schmid nuk është i huaj. Në vitin 2002, ai ishte kandidati i pafat për pasurinë e ish-Prokurorit të Përgjithshëm Bernard Bertossa, një bushtër i zi i kriminelëve të bardhë. Paraqitur nga Aleanca e Majtë, ai u parapri për një grusht zërash nga radikalët Daniel Zappelli. Dhe çfarë synon të bëjë në krye të këtij fondacioni? “Unë nuk kam ndonjë koment të veçantë për të bërë,” ai përgjigjet, duke preferuar ta besojë këtë detyrë në një ish-magjistar tjetër, Georges Zecchin, i mandatuar për të hedhur themelet e fondacionit. Pas konsultimit me Elias Murr, Gjeneva përmbledh misionin e njësisë: për të financuar zhvillimin e Interpolit nga shtatë projekte. Në cilat fusha? Lufta kundër terrorizmit, krimit kibernetik, trafikut të drogës, mallrave kulturore dhe automobilave. Si dhe mbështetje për shtetet e brishta nga këto pengesa. Më falni pak.

Ky fondacion dëshiron të forcojë Interpolin, nga të cilat më pak se gjysma e buxhetit, që arriti në 124.3 milionë euro në vitin 2017, vjen nga vendet anëtare (lexoni kutinë tonë). “Siç qëndron, pjesa e parashikueshme e buxhetit të fondacionit është pengu pesë-vjeçar në Emiratet e Bashkuara Arabe. Hapa të tjerë për të mbledhur kontribute janë vendosur dhe do të zbatohen së shpejti “, thotë Georges Zecchin, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvirra duke ju referuar burimeve të “TdG”.

Avionët e biznesit dhe mediat

Kohët e fundit, francezët Serge Telle dhe Olivier Dassault, një anëtar i familjes me grupin industrial që prodhojnë avionë biznesi dhe avionë luftarakë, iu bashkuan këtij bordi.

SHPËRNDAJE