cesAlbGjenevë, 4 maj  -Navigator, zhytës, gazetar, Julien Pfyffer shoqëron  arkeologët kete verore nga Universiteti i Gjenevës drejt në Shqipëri me je mson te caktuar, kesja radhe gjurmëve të  e Julius Caesar, shkruat  gazeta “Tribuen de Geneve ne shkrimin e titulluar : Nga Gjenva ne Shqipëri gjrumeve te Jul Qezarit..(“De Genève en Albanie, sur les traces de Jules César“), trasnmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

I rruar, flokë të shkurtëra, Julien Pfyffer një koleksion orë dore. I dashur, ai vesh një xhaketë marinar “shumë të përshtatshme për  motin e Gjenevës”

 

Kolegu zviceran ne kete vere do t etge shqroj nja 12  arkeologë dhe studentë nga  Universitetit i Gjenevës (UNIGE) në gjurmët e Julius Caesar. Dhe jo në Nyon, e themeluar nga perandori, ose në Itali ose në Egjipt, por në Shqipëri. Ajo është në vitin 2011 që Julien Pfyffer zbarkoi në këto brigje, “Ky vend ka mbetur i izoluar për gjysmë shekulli për shkak të diktaturës.” Sot, turizmi po zhvillohet dhe deti është i mbuluar me beton. Pavarësisht nga kjo, Zvicra gjen ujë kristal e qartë, shtratin e detit paprishur dhe shumë mbetet greko-romake..” shkruan TDG , transmeton “Prehseva jonë”

 

Arkeologët zbuluan varre te fijeve, enët dhe vazo. Turmat e informacion të vlefshëm mbi jetën e kjo pak e  njohur parantezë e Cezarit. Luftërave Gaules dhe fushata egjiptian janë të dokumentuara. Nuk kalon në Shqipëri. Shpjegimet e kthimit te Gaule, konflikti i Caesarit me rivalin e tij, Pompeut, i cili u largua në Shqipëri. Ai vazhdon. Është në këtë kontekst të luftës civile do të ndodhë për të Orikumit, para se të hyn në Egjipt. “Pas kalimit të saj, qyteti u braktis për pesë shekuj.”

Pse? Arkeologët gërmimi. Sidomos në anën e gurore. “Guri i çmuar nga skulptorët, për shkak të ngjashmërisë së saj me mermer. Ne do të hyni aty nga deti, e vetmja mënyrë. “Deri atëherë Julien Pfyffer tregon fotot e udhëtimit të pare ne Shqipëris më 21 maj te eskpozuara në Uni Dufour. Dhe mbi të gjitha do të kalojnë kohë në Paris me gruan e tij dhe dy fëmijët e mjekut. Aventurier dhe njeri familjar, është në përputhje? “Kjo është gara, por ne nuk jemi ankuar. Ne do të lëvizin në 2017 në Lozanë, ku nëna ime jeton. “Një jetë të re, një aventurë te re me  shumë. (TDG)

SHPËRNDAJE