bannalkddSekretari i Përgjithshëm i OKB-së Ban Ki-Moon ne bisedë me gazetarin e agjencise se lajmeve “Presheva jonë” – Nefail Maliqi

 

Gjenevë, UN, 4 tetor  -Shefi aktual i OKB-së Ban Ki-moon qe dy ditë po qendron ne Zvicer. Dje dhe sot ne Gjenevë dhe Berne, i cili u shpreh edhe e vete ai   “për herë të fundit në Zvicër si Sekretari i Përgjithshëm”, njofton agjecia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

 

Gjate qëndrimit ne Gjenevë sekeretari i përjgithshëm i OKB-së ka takuar drejtorin e Përgjithshëm te kësja organizate botërore Michael Moller si dhe kryetarin e qytetit te Gjenevës, metropolit nderkombëtar Guillaume Barazzone.

 

“Kombet e Bashkuara ishte shtëpia ime e dytë”, ka thënë para gazetarëve  shefi i OKB-së Ban Ki-moon i cili ne Gjeneve dhe Zvicer u gjend 40 herë gjate mandatit të tij.

bannaa

Nderkaq sot ne Berne shefi i OK-së Ban Ki moon ka takuar kryetarin e konfederate szvcerane   Johann Schneider-Ammann Kjo ishte një vizitë lamtumirëse e Ban Ki-moon kreyqyteti helvetik, Gjeneves dhe Zvicrës
Për të treguar mirënjohjen e tij, ai kishte ndezur herët në mëngjes “Jet d’eau” në prani të kryetarit të qeverisë së Gjenevës François Longchamp dhe Kryetari i Gjenevës Guillaume Barazzone. Ai kishte ardhur me anije nga brigjet e afërt të Kombeve të Bashkuara. Kjo eshte vizita e 40 me radhe e Ban Ki Moonit Gjenevës, Zvicrës.

Ba Ki moon në parkun e Gjeneves (Leman du Lac) jo larg bustit të Skenderbut ka mbjedllur nje pemë simbolike per Hiroshima me moton “kryetarëve për Paqe”. Kjo pemë është një “simbol i rezistencës dhe i paqes” në kujtim “e atyre që kanë vdekur Aug. 6 1945, kur bomba bërthamore shpërtheu mbi qytetin japonez tha Ban në ceremoni.

Buze liqeni shefi i OKB-së ka takaur dhe  pershendetur po ashut gazetare botërore, ku me pas ka mbajtur edhe nje knference shtypi. Nga gjtha keto takime me sheifn e OKB-së Ban Ki moon krahas krizave ne bote Siria, epidemite e ndryshme eshte folur edhe per Kosoven dhe shqiptaret.

Me kete rast  gzetari i agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicër  e cila agjenci shqiptare qe plote 20 vjet ndjek aktivtetet nderkombëtare nga selia e OKB-së.

Gazetari “Presheva jonë” nga takimi i fundit me shefin e OKB-së Ban Ki moon,   ka flanderuar ne emër te shqiptareve ne Zvicer dhe ballkan per rolin dhe  angazhimin e tij në Kosovë dhe promovimin e paqes dhe dialogut pas luftes  ne viset e ish-jugosllave, me shtete te reja që po perpiqen per integrime evropiane.

Njeriu numër një i OKB-së z. Ban Ki-Moon për agjenicne e lajmeve “Presheva Jonë” për marrëveshjen e 19 prillit 2013 mes Prishtines dhe Beogradit duke këruar nga palet të zbatojne marrëveshjen ne fjalë ai  ka deklaruar se “duhet bërë më shumë për të ndërtuar një besim më të madh, për të nxitur pajtimin dhe për të inkurajuar vendimin e dallimeve ndërmjet Kosovës deh Serbisë..”

 

 

 

 

SHPËRNDAJE