Gazetari i agjencise  se lajmeve “Presheva jonë” drejpersedrejti nga Haga (TPI/ICTY)  ne Hagë. Nefail Maliqi: Gjykata nderkombëtare  OKB-së ne Hage ka perfunduar misonin e saj me sukses..

 

Gazetari i agjencis e se lajmeve “Presheva jonë”  Nefail Maliqi ishte gazetari i vetem  shqiptar qe ka ndjekur gati gjtha proceset gjyqësore kunder krimineleve nga Ballkani, ai për kryekasapin serb Milshevic deri tek Karaxhit apo Mlladiq si dhe ne rastin e  lirimit të  Ramush Haradinajt. 

 

Kryekaspai serb Miloshevic u mbyt ne burg. Kurse 6 krimineli serb jane denuar per jete, kurse Karaxhic dhe dy serbe tjere denohet me me nga 40 vite burg…

 

Résultat de recherche d'images pour "recak milosevic"

Organi gjyqësor i OKB-së i dha fund zyrtar isht ndjekjes penale të të gjithë të akuzuarve për krimet e kryera që prej vitit 1991. Kanë qenë 161 të akuzuar, 90 janë dënuar, 19 janë lënë të lirë, 13 janë dërguar para gjykatave lokale dhe 37 procedura janë tërhequr. Në 10,

800 ditë procese gjyqësore, 4,650 dëshmitarë janë dëgjuar, 2,5 milionë faqe janë transkriptuar, raproton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Haga.

 

Nefail Maliqi: Gjykata nderkombëtare  OKB-së ne Hage ka perfunduar misonin e saj me sukses..

Résultat de recherche d'images pour "maskara e recakut haga"

Tribunali i Hagës ndau gjithsej mbi 1400 vjet burg për të gjithë serbet e dënuar gjat 2 dekatave të fundit për gjith ato vrasje, masakra ndaj fëmijëve, grave dhe civilëve që i bënë në Kosovë deh Bosnjë.

Ceremonia e mbylljes, me pjesëmarrjen e mbretit Willem-Aleksandër të Holandës dhe sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, Antonio Guterr

es, do të mbahet në mbahet në Parlamentin holandez. “Gykata nderkombëtare  OKB-së ne Hage ka kryer misonin e saj me me sukses. Ky suksese deshmohet dhe shofet ne fytyrat e njerezve, buzeshur ku  mbeteren paqja ne trojet e tyre dhe se keto deceniet e fundit ne ish-Jugollia nuk jane bere masakra e as gjonocid mbi asnje popuillatë..” ka thëne publicisti dhe gazezetar yne  i njohur shiptare Nefail Maliqi, reporter ky i vetem  shqiptar qe ka ndjekur gati gjitha proceset gjyqësore kunder krimineleve nga Ballkani ne Hagë.

Nën gjykimin e TPI-së kanë kaluar gjithashtu Radovan Karaxhiqi dhe Ratko Mladiq, dy përgjegjësit kryesorë të krimeve të kryera në Bosnje-Hercegovin, duke përfshirë këtu masakrën e Srebrenicës dhe dënuar me burgim të përjetshëm.

Aktiviteti i Gjykatës Penale Ndërkombëtare përfundoi në mënyrën më të papritur, me vetëvrasjen e gjeneralit kroat Slobodan Praljak menjëherë pas marrjes së dënimit.

 

William Wallker: Nga ajo që pashë nuk ngurroj të përshkruaj ndodhinë si masakër dhe krim kundër njerëzimit (!)

Image associéeNë orët e hershme të mëngjesit të datës 15 janar 1999, ashtu siç ishte planifikuar në Beograd, fshati Reçak u zgjua i rrethuar nga formacionet e policisë speciale, militare dhe paramilitare serbe të shoqëruar edhe me mjete të shumta të motorizuara. Sipas dëshmitarëve që kanë mbijetuar krimin, aty rreth orës 6.30 minuta forcat serbe me artileri të rëndë kanë filluar të granatojnë fshatin, prej vendeve të quajtura „Pishat“, „Gështenjat“, „Rrasa e Çallakut“ dhe nga „Çesta“ përmbi Reçak. Pas ndërprejes së granatimeve forcat kriminale serbe janë futur në fshat dhe kanë filluar bastisjet shtëpi për shtëpi. Në këto momente mjaftë të rënda, fshatarët janë përpjekur të largohen nga fshati apo të gjejn një vendstrehim më të sigurt, por rrethimi i hekurt e ka bërë të pamundur një gjë të tillë.

 

Të nesërmen, më 16 janar aty rreth orës 13:30 minuta në Reçak do të shkojë ish-shefi i misionit të OSBE-së z. William Wallker, për të parë nga afër këtë ngjarje të tmerrshme kriminale. z.Woker pasi vizitojë fshatin u ngjitë lartë te Gropa e Bebushit dhe derisa po i afrohej luginës së ngushtë u tmerruar kur i pa kufomat e tre mashkujve të moshuar dhe në këto momente deklaroi: “Për nga pamja duket si ekzekutim. Duket se njerëzit pa kurrfarë vlere për jetët e njerëzve kanë vrarë këta njerëz, që mua me duken si bujq, si punëtorë, si fshatarë, që definitivisht nuk kanë merituar të vdesin kështu..“

Dhoma III Gjyqësore e Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë (ICTY “”) sot deklaroi Radovan Karaxhiç, ish-president i Republikës Srpska dhe komandant suprem i forcave të saj të armatosura fajtorë për genocid, krime kundër njerëzimit dhe shkelje të ligjeve apo zakoneve të luftës për krimet e kryera nga forcat serbe gjatë konfliktit të armatosur në Bosnjë dhe Hercegovinë ( “BH”), nga viti 1992 deri më 1995. Ai u dënua me 40 vjet burgim.

 

Carla del Ponte gazetarit te “Presheva Jonë”: Ju kam thënë se pas…. Miloshevicit do t’i arrestojme gjithe kriminelet, peshqit e mëdhenj..

Résultat de recherche d'images pour "nefail maliqi del ponte"

Jam tejet e kenaqur me verdiktin e merituar te Hagës kundër “kasapit të tjeter të Ballkanit” ratko Mladic.  Ju kam thenë se pas Miloshevicit dhe Mlladiçi do te denohen gjithe peshqit e mëdhenj te krimeve..” ka thënë ish-Prokurorja ICTY zviceranja Carla del Ponte per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”.

Carla Del Ponte e ka pershëndetur dënimin e Ratko Mlladiç. “Kasapi i Ballkanit” të mërkurën u dënua me jetën për rolin e tij në masakrat dhe spastrimet etnike gjatë luftës në Bosnjë (1992-1995).

“Është shumë pozitive. Veçanërisht se Mlladiç është zyrtari më i lartë (i gjallë) i krimeve të kryera gjatë luftës në Ballkan për t’u gjykuar. Është një lehtësim për të gjitha viktimat të cilat në fund arritën të marrin drejtësi “,  tha ne vazhdim  Del Ponte

Ticinezja mori gjithashtu mundësinë për të nxjerrë një vlerësim pozitiv të Gjykatës Penale për ish Jugosllavinë (ICTY), e cila do t’i mbyllë dyert e saj më 31 dhjetor. “Mandati i Këshillit të Sigurimit është zbatuar plotësisht. Të gjithë zyrtarët e lartë politikë dhe ushtarakë janë sjellë para drejtësisë. Ne bëmë gjënë e duhur. ”

 

Radovan Karaxhiq u dënua për genocid, krime të kryera në zonën e Srebrenicës në vitin 1995, persekutim, shfarosje, vrasje, vrasje, deportim, akte çnjerëzore (transferim i dhunshëm), e terrorit , sulme të paligjshme kundër civilëve dhe marrjen e pengjeve. Ai u lirua për gjenocid për krime të kryera në komunat e tjera të BiH në vitin 1992.

 

Tetë kriminel serb vdesin në burg. Haga po bëhet “varr masiv” i serbëve

Një i dënuar tjeter i Hagës, serbi Ljubisha Beara vdiq në burg. Ish-shefi i sigurimit të Shtabit Kryesor të Ushtrisë së Republikës së serbe, i dënuari i Hagës Ljubisa Beara (78) i cili vdiq në një burg të Berlinit. Ky është serbi tetë me radhë.  Haga po bëhet “varr masiv” i serbëve sot të cilët dje kishin bërë varre masive për shqiptarët.

 

Haga, Një shekull e gjysëm burg serbëve për krime dhe gjenocid ndaj joserbëve në ballkan

Pas kasapit të Ballkanit Slobodan Milosevic (11 mars 206) ne Hagë vdiqen edhe 7 kriminelë tjerë serbë si:  Milan Babic, Milan Kovacevic, Goran Haxhic, Zdravko Tolimir, Dusan Dunjic, Slavko Dokmanovic dhe sot ky i fundit Ljubisha Beara. Nje nga këto viktima është edhe Arkan, i cili ishte një i akuzuar i Hagës të cilin  e vranë ne Beograd  me 15 janar të vitit 2000. Haga (Sheveningen) duket se  po bëhet një “varr masiv” i serbëve sot te cilët tdje kishin bërë varre masive për shqiptaret dhe joserbet, që e dëshmon thënien “mos ja bën varrin dikujt se ja bën vetes..”, shkruan Presheva jonë.

JA LISTA E PLOTE ME EMRA DHE ME VITE E TE DUANUARVE SERBË NE BURGUN  E HAGËS 

Ratko MladicLjubisha Beara  Për Jetë
Stanislav Galic Për Jetë
Milan Lukic Për Jetë
Vujadin Popovic Për Jetë
Zdravko Tolimir Për Jetë
Goran Jelisic 40 vite
Radovan Karadzhic 40 vite
Milomir Stakic 40 vite
Radislav Krstic 35 vite
Milan Martic 35 vite
Drago Nikolic 35 vite
Radoslav Brđanin 30 vite
Dragomir Miloshevic 29 vite
Dragoljub Kunarac 28 vite
Sredoje Lukiv 27 vite
Zoran Zhigic 25 vite
Nebojša Pavkovic 22 vite
Mićo Stanishic 22 vite
Stojan Zhuplanin 22 vite
Radomir Kovac 20 vite
Momčilo Krajishnik 20 vite
Sreten Lukic 20 vite
Mile Mrkshic 20 vite
Dragan Nikolic 20 vite
Momir Nikolic 20 vite
Mlađo Radic 20 vite
Duško Tadic 20 vite
Vlastimir Gjorgjevic 18 vite
Radivoje Miletic 18 vite
Ranko Ceshic 18 vite
Nikola Shainovic 18 vite
Ljubomir Borovcanin 17 vite
Darko Mrgja 17 vite
Dragan Obrenovic 17 vite
Vidoje Blagojevic 15 vite
Mitar Vasiljevic 15 vite
Dragan Zelenovic 15 vite
Milorad Krnojelac 15 vite
Dragoljub Ojdanic 15 vite
Dushko Sikirica 15 vite
Blagoje Simic 15 vite
Vladimir Lazarevic 14 vite
Milan Babic 13 vite
Vinko Pandurevic 13 vite
Zoran Vukoviv 12 vite
Biljana Plavshic 11 vite
Miroslav Deronjic 10 vite
Stevan Todorovic 10 vite
Veselin Shljivancanin 10 vite
Dragan Jokic 9  vite
Predrag Banoviv 8 vite
Miroslav Tadiv 8 vite
Pavle Strugar 7,5 vite
Miodrag Jokic 7 vite
Miroslav Kvocka 7 vite
Milojica Kos 6 vite
Simo Zaric 6 vite
Damir Doshen 5 vite
Milan Gvero 5 vite
Dragoljub Prcac 5 vite
Milan Simic 5 vite
Dražen Erdemovic 5 vite
Dragan Kolundzhija 3 vite
Serbet ne gjykaten e  BH, te cilet u transferuan nga Haga
Gojko Jankovic 34 vite
Duško Knezhevic 31 vite
Zheljko Mejakic 21 vite
Radovan Stankovic 20 vite
Milorad Trbic 20 vite
Savo Todovic 12,5 vite
Dušan Fushtar 9 vite
Mitar Rashevic 8,5 vite
Momcilo Gruban 7 vite
 

 

SHQIPTARET E DENUAR DHE LIRUAR NHA HAGA
Ramush Haradinaj shqiptar I liruar
Haradin Bala shqiptar 13 vjet
Fatmir Limaj shqiptar I liruar
Isak Musliu shqiptar I liruar
Agim Murtezi shqiptar I liruar
Idriz Balaj shqiptar I liruar
Rahim Ademi shqiptar (Maqedonia) I liruar
SHPËRNDAJE