“Shqiptarët në Serbinë jugore ëndërrojnë për Kosovën: “Nuk kam vend” (“Albanere i Sydserbien drømmer om Kosovo: »Jeg har ikke noget land”) eshte ky titulli i gaztees daneze, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Serbia dhe Kosova po negociojnë një kufi të ri për të hapur rrugën për vendet për t’u bashkuar me BE. Analistet kanë frikë se kufiri do të shqyejë përsëri luftën civile. Por në një enklavë shqiptare në Serbi pak kilometra larg Kosovës, një shqiptar i ri dhe miqtë e tij ëndërrojnë lirinë.

Gazeta daneze “Information” ka udhëtuar drejt Preshevës, aty ku ka regjistruar një dokumentar në lidhje me jetën që komuniteti shqiptar bën në këtë territor aktualisht Serbi. Vuajtjet dhe vështirësitë e të rinjve janë gjërat që shqetësojnë në këtë tokë shqiptare, të cilët dita ditës emigrojnë drejt Evropës për një jetë më të mirë.

Gjithsesi shpresa e preshevarëve është që një ditë qyteti i tyre të bashkohet me Kosovën dhe territor me popullatë serbe t’i kalojë Serbisë, një temë që është ndër më të diskutuarat në dialogun mes Kosovës dhe Serbisë. Personazh qendror i këtij reportazhi është 25-vjeçari shqiptar Sadri Aliu dhe disa nga miqtë e tij.

Dokumentari i shkruar nga media daneze:

“Në një enklavë shqiptare në Serbi, pak kilometra nga Kosova, ëndërron një shqiptar i ri dhe miqtë e tij për liri dhe njohje. Serbia dhe Kosova po negociojnë një kufi të ri për të hapur rrugën për vendet për t’u bashkuar me BE, por ka frikë se mund të hapë plagët e luftës civile të reja”, fillon shkrimin gazeta daneze “Information”, citon agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

“Gangsterët e rrugëve janë kaq të mëdhenj sa që është pothuajse e pamundur të flitet së bashku në një klub, por meqë nuk ka asgjë për vallëzim, aktivitetet janë të kufizuara për të pirë, konsumuar duhan dhe biseda me zë të lartë. Ne jemi në Preshevë, një enklavë shqiptare në Serbinë jugore, vetëm 15 kilometra nga Kosova. (“Vi befinder os i Presevo, en albansk enklave i Sydserbien, kun 15 kilometer fra Kosovo.”) citon agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Sadri Aliu, një student shqiptar për Teknologji Informacioni me flokë të prerë shkurt dhe një gjerdan argjendi të rëndë, ndez një cigare tjetër para se të ketë tymosur atë të vjetrën. Miqtë e tij shpërthejnë në të qeshura kur shohin atë dhe tregojnë të gjithë duart e tyre se si duket nëse pini dy cigare në të njëjtën kohë.

SHPËRNDAJE