Bruksel, 1 prill  -Shumë është folur për lajmet e rreme këto kohë (fake news), të shpërndara qëllimisht nga uebsajte të specializuara dhe në rrjetet sociale për të manipuluar lexuesit syleshë dhe, nëpërmjet tyre, edhe zhvillimet politike..

Një tjetër efekt i papritur i lajmeve të rreme në hapësirën e mediave shqip është se një pjesë e këtyre, të prodhuara për të manipuluar opinionin publik në vende të tjera, si ato për Trump-in, Clinton-in etj apo edhe me termat “gjihadist” nga islamofob pas te cilave qëndrojne qarke te caktuar, fiancues te dyshimte. Sipas IFJ dhe Reporters san Frontieres” pjese dermeuse e mediave ne Kosove financohen nga mafia. Së fundit disa mediat (portale) fiunancohen edhe nga kleriku Gulen, nga lidere apo biznesmen te njohur si mafia ekonomike te lidhura me  shtetit.  Dhe shpesh lexuesin shqiptar bien viktime e genjshtrave, spekulimeve apo progandes dhe grykësve te mediave për klike apo like, mungesës së profesionalizmit dhe budallallëkut të së gjithë atyre që i përhapin këto lajme tze njohura tashme si “Fake News”

Hulumtim për shkathtësitë elementare mediatike, Instituti për Shoqëri të Hapur në Sofje, mbështetur nga financier amerikan George Soros, ga nje hulumtim i fundit ka bere te ditur se vendet e Ballkanit janë më të prekshme për përhapjen e lajmeve të rreme.

Vendet e Ballkanit prijne me lajmeve të rreme. Aty  jane dhe mediat serbe , shqiptare..

Résultat de recherche d'images pour "srpske novine"Sipas një studimi të 35 vendeve evropiane të renditura në bazë të cilësisë së arsimit, lirinë e medias dhe të besimit të publikut, vendet e Ballkanit janë ndër më të prekshme për përhapjen e informacionit të rremë, që e përshkroi si “thashethemet, mashtrimi, gënjeshtra të hapura dhe dezinformimit nga qeveritë e huaja apo entitet armiqësor ” raporton  Euronews, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Nga ana tjetër, studiuesit besojnë se vendet skandinave, si Holanda dhe Estonia, ajo është e mirë kualifikuar për të rezistojë “post-vërtetë” informacion ku faktet objektive pak ndikim në formësimin e opinionit publik dhe jo emocionet dhe besimet personale.

Tabela tregon se Kroacia renditet e 24, Serbia në 29, Mali i Zi në 31, Bosnja dhe Hercegovina në 32, dhe Shqipëria renditet e 33-ta. Mediat ne Serbi citohen me se paku ne mediat boterore dihet, per sjhkak spekulimevbe, dezindformatve dhe propagandes. Mjafton te kujtojm inetrvsiten e faslifikuar ne presidenit amerikan nje medium serb, cka edhe Trump u desht ta demantonte.  Maqedonia dhe Turqia renditen si më të ulëta në shkrim-lexim mediatik për shkak të arsimimit të dobët, besimit të ulët publik dhe lirisë së pamjaftueshme të medias. Kurse Kosova ne këte tabele nuk figuron, cka mumnd te thuhet rraale e hiq mediat kosovare sot citohen nga mediat botërore per shkak dyshimeve se ayt ka gat per cdo dite infom,acione ter pa verteta apo te paferiufikuara qe ndryshe ne zhargomnin gazetaresk quhen si “Fake News” pas te ciloave  shkrime, raportimeve qendrojne intersa dhe personale apo partiake, ku jepen informacione te pagaura, te implikuar liderë partika, biznesmen  qe ju prijne krimit të organizuar  egjthe kjo tollovi mediake ne Kosov endodhe sespe atje end enujik fundskion shteti jurid ose prokuroret jane te paguar apo mbrojtur nga dora e hekurt e shtetit.

Në krye të listës është Finlanda me shpjegimin se ajo ka një “sistem të fortë arsimor” dhe “aftësi të përhapura të menduarit kritik”, që konsiderohen kyçe për rezistencë ndaj lajmeve të rreme. Në vijim janë Danimarka, Holanda, Suedia dhe Estonia.

Agjencia Presheva Jonë, mediumi me i besueshem dhe më i cituar në mediat botërore

Agjencia kombëtare e lajmeve “Presheva Jonë” e themeluar më 28 Nentor 2010 eshte nje medium i pavarur dhe i vetem shqiptar ne Luginën me Preshevës. Kjo agjenci, vepron në baza vullnetare. Objektiviteti dhe shpejtësia e lajmit jane dy parimet kyqe te kesaj agjencie lajmesh te cilen e kane bere nje lidere mediale si dhe referencë, burim informacioni per mediat tjera, duke e bere agjencine mediumi me i cituar shqiptar ne medit tona, ne ballkan dhe ato boterore. Redaksia nuk merr donacione nga partitë politike e as nga Qeveria.

Agjencia Presheva Jonë, mediumi me i besueshem dhe më i cituar në mediat botërore, per t’u deshmuar kjo eshte shume lehete ta vëretetoni nese hyni ne google dhe e shkruani “Presheva Jonë”  dhe Kosovo, Presevo apo Albania, albanians, albanischen, albanais, kosovarischen apo albanese. Pa sketij operacioni do t evernei se Presheva Jonë” eshte e cituar ne mediat e huaja, ne agencinte dhe gaezta me prestigjioze ne Zvicer apo ne ato boterore.

 

SHPËRNDAJE