Prof. dr. Anna Kondratyuk specaliste e se drejtës ndërkombëtare në institucionin arsimor Geneva School of Diplomacy International ne Gjenevë

 

Profesoresha ruse dr. Anna Kondratyuk  ne insitutin per relacione nderkombetare ne Gjenevë eshte njohes e  mire zhvillimeve ne ballkan. Ekspertja ruse ne nje bisede për agjencin e e lajmeve “Presheva jonë”,  kur flet per Lugne e Presheves ajo e din po ashtu se  kesaj krahine te banuar me shumice shqiptare (Medevegje, Bujanoc dhe Preshevë)  serbet e quajne si “Serbi Jugore” kurse shiptaret si “Kosovë Lindore”, sipas se ciles  “shqiptaret e Lugines me 1 dhe 2 mars te vitit 1992 kane pasur Referendumin për autonomi politike e territoriale me të drejtë bashkimi me Kosovës..”

 

Beogradi  mund te zgjedhe reciprocitetin ose te njoh Referendumin e 1-2 marsit 1992

Résultat de recherche d'images pour "lugina e presheves veriu i kosovës"Se si e vlerëson situatën e pas luftës në Ballkan ekspertja ruse fillimisht thotë se “situata ne Ballkan aktualisht është shume me e mire, ne krahasim para vitit 2000. Por jam e shqetësuar se ditëve të fundit sikur po ngjallen zërave e e nacionalizmave, ku flitet sikur me gjuhen e urrejtjes si ne kohen e Miloshevicit, si ne Beograd ashtu edhe në Prishtine duke provokuar me lufte, për “Serbine e Madhe” apo “Shqiperine e Madhe”

Ekspertja ruse ne nje bisede për agjencin e e lajmeve “Presheva jonë”  ne vazhdim ka pohura se “nese bhet fjlae per ndryshim gte kifijve mes Serbise dhe Kosolves, siq po flitet kembi territoresh , atëhere mendoj se Serbia dhe Lugina e Preshevës më mirë të ndahen si Çekia dhe Sllovakia si miq, me dialog se sa me luftë!”  (Russian expert: Serbia and the Presevo Valley it is better to split as Czech and Slovakia did as in friendly way. Dialogue it is much better than war!)

“Por mos harroni një gjë se ligjet, koneventat sidomos e drejta ndërkombëtare është më e fuqishme se një kushtetute e një vendi, ne këtë rast e Serbisë e cila nuk ka te drejte të mbaje me dhune një popull autokton, siç janë shqiptaret e Luginës se Preshevës. Bashke me te edhe nëse në rajon ushtrohen politika diskriminuese apo e dhunës, atëherë çështja e monoriteteve nuk i takon vetëm atij vendi ne ketë rast Serbise, por tashme ai problem merr kahje me te gjere, dhe merret OKB-së dhe organizmat tjera te drejtave ndërkombëtare. Dhe në ketë rast nuk bie më ne shprehje integriteti territorial, por këtu ka përparësi vullneti i popujve autokton qe ju garanton e drejta ndërkombëtare, duke ju mundësuar atyre, ne ketë rast shqiptareve etnik, te vendosin për fatin e tyre, se me këtë kane dëshirë të jetojnë me Serbinë apo me Kosovën.. ” ka phura ne vazhdim dr.Kondratyuk

Sipas  saj “s hqiptarët e Luginës së Preshevës nëse paskan pasur një Referendum, atëherë shkëputja e kësaj krahine është legale konform jo vetëm te vullnetit te popullit shqiptar atje, por edhe konform të së drejtës ndërkombëtare, për çka flet qarte edhe karta e OKB-së për popujt autokton te cilëve hap dyer për vetevendosje.”

“Ne posedojme informacione se “serbet e Veriut te Kosovës jane te inkuadruar mire ne insitucionet e qeverise se Ksooves, madje duke ju rezervuare dhe vende te posaqme ne parlamentin e Kosovës, te cilin fat apo luks nuk e gezojnë shqiptaret e Preshevës ne Serbi ?! Dhe e pa pranueshme është nëse serbet priviligjohen ne Kosove nga ana e Beogradit, Prishtinë apo BE-së, kurse qytetaret e Lugines se Preshevës te mbahen të shtypur të diskriminuar me satus quo, as ne lufte e as ne paqë. ” ka shtuar ne fund prof. dr. Anna Kondratyuk specaliste e se drejtës ndekrombëtare ne Gjeneve.

 

SHPËRNDAJE