Prishtinë, 13 shkurt -“Shqiptarët edhe pse kremtuan nje shekull pavarësinë e shtetit, cështja shqiptare në ballkan ende nuk është e zgjidhur përfundimisht.. » janë keta vetëm ca prononcime të akademik Rexhep Qosjes në intervistën dhënë agjencisë se lajmeve “Presheva Jonë”

 

Xhavit Haliti ceshtja e Presheves, ceshtje e Tiranës e jo e Prishtinës. Hashim Thaci: Une jam gardian i shqiptareve ne ballkan?!

Sipas akademikut kosovar “t’i mbash me zor serbët e Kosovës dhe shqiptarët e Luginës së Preshevës nën një shtet që nuk e duan është jo e drejtë dhe jo demokratike, që ndryshe mund të thuhet t’i mbash ata nën okupim” Sipas qosjes “Zgjidhja më e drejtë, Lugina e Preshevës me Kosovë, Veriu me Serbi”

 

Xhavit Haliti: Gjykata Speciale është e padrejtë, Kosova duhet të përballet me të për të vërtetuar pastërtinë e luftës çlirimtare

Përfaqësues të mediave zvicerane dhe botërore nga Gjeneva (APES–OKB) pas viztites në veriun e Kosovës në Mitrovicë jane pritur nga nenkryetari i Kuvendit te Kosovës Xhavit Haliti i cili nga gazetaret nderkombetar eshte pyetur per kembimi e territoreve mes Serbise (Luginen e Preshevës) ) dhe Kosovës (veriun) . Ideja per këmbin e territoreve mes Kosoves dhe Serbisë duket se eshte përfolur diteve te fundit edhe ne Bruksel nga presidenti i Kosove Hashim Thaci, nese mediat kosovare nuk kane spekuluar.

Sidoqofote nenkryetari i Kuvendit te Kosovës Xhavit Haliti jave qe e lam pas, para gezatereve nderkombëtarenga Gjeneva kishte pohuar se “zgjidhja e ceshtjes se Lugines se Presheves nuk eshte problem i Kosovës por i Shqiperisë” Nënkryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Xhavit Haliti, ka pritur sot në takim disa gazetarë ndërkombëtarë, të cilët nën patronatin e Shoqatës së Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein, APES (Association de la Presse Étrangère en Suisse et au Liechtenstein), me seli në Gjenevë, po qëndrojnë në Kosovë, për 10 vjetorin e pavarësisë.

Në takim u diskutua për gjendjen politike në Kosovë, të arriturat e saj dhe sfidat gjatë dhjetë viteve shtet i pavarur dhe sovran, për dialogun me Serbinë dhe proceset integruese, për Gjykatën Speciale dhe investimet e huaja etj. Haliti shprehu qëndrimin se ndonëse Gjykata Speciale është e padrejtë, Kosova duhet të përballet me të për të vërtetuar pastërtinë e luftës çlirimtare.

I pyetur nga gazetaret e nderkombëtar nga Gjeneva se cfare mendon per kembin e territoreve mes Kosoves dhe Serbisë nenkryetari i Kuvendit te Kosovës Xhavit Haliti per agjenci e lajmeve “Presheva Jonë” eshte pergjigjur se “Ne perputhje me ligjet nderkombëtare per ceshtjen shqiptare ne Serbi dhe te drejtave te tyre ne Medvegje, Bujanoc dhe Preshevë me kushtetute eshte ne  njefare menyre kujdestare Republika e Shqiperise. Nese bashkesia nderkombëare invovolvohet ne evetimin e problemeve ne ballkan dhe me stabilzuar rajonin atehere edhe mund te bisedohet  per gjere te tilla, ridefinimin e kufijve. Por mendoj se për situaten aktuale, Kosoves nuk i tkaon dhe nuk do te ishte mire qe te del zyrtyrisht me kete teme, ceshtjen e krmbit te territoreve. Ne jemi nen nje proces nderkombëtar realisht nese nuk do te kishim mbeshetjen e nderkombëtareve, ne nuk do te ishim këtu ku jemi sot me keto te arritura. Ajo që neve na rpeokupon dhe na intereson eshte ajo qe shqiptaret entik ne Medvegjë, Bujnaoc dhe Preshevë dhe kudo qe jetojne ne Republiken e Serbisë te kene te drejtat e tyre te” barabarta me qytetaret e tjere. Qe ata t’mos ndiqen, t’mos persekutohen te kene mundesi ne shkollimin edukimin, punesimin dhe zhvillim kuluturor kombëtar dhe mendoj qe proceset e integrimeve ne Evropë jane qe te gjithe nje dite te bashkohen..”.

Ndryshe,  Hashim Thaci kishte deklaruar para ca kohesh se “Une jam gardian i shqiptareve ne ballkan..”

SHPËRNDAJE