opkbputrreGjenevë, UN, 29 tetor  -Asambleja e Përgjithshme e OKB-së krijoi surprizë këtë të premte duke hedhur poshtë kandidaturën e Rusisë në Këshillin e të Drejtave të Njeriut (Conseil des Droits de l’Homme -CDH) kritikuar për fushatën e tij ushtarake në Siri nga shumë organizata humanitare, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Gjeneva.

Rusia, Kroacia dhe Hungaria po konkurrojnë për dy vende për Evropën Lindore. Pas hedhjes poshtë të kandidaturës se Serbisë (Vuk Jeremic),  OKB tash ka hedhur poshtë Rusinë e cila  dje mori vetëm 112 vota kundrejt 114 për Kroacinë dhe 144 për Hungarinë, e 193 vendeve anëtare.

Një sinjal alarmi në Moskë

Shumë organizata humanitare kishte kërkuar që të mos rizgjedhur Rusinë për një mandat të dytë prej tre vjetësh në Këshillin për mbështetjen e saj për regjimin e Bashar al-Asad.

“Kjo është qartë një sinjal paralajmërimi në Moskë”, tha drejtori i Human Rights Watch (HRW) në Gjenevë John Fisher, duke i uruar “mesazhin për t’u dëgjuar.” “Është e vështirë të besohet se njerëzit që kanë votuar sot nuk të çojnë situatën në Aleppo,” tha Akshaya Kumar, Zëvendës Drejtor HRW për Kombet e Bashkuara në Nju Jork.

Arabia Saudite, ka kritikuar edhe nga OJQ-të për fushatën e bombardimeve në Jemen, është zgjedhur në Bordin kundër me 152 vota.

Iraku dhe Kina në mesin e të zgjedhurve

Kjo është vetëm hera e dytë që një fuqi e madhe nuk arrin të zgjidhet në Bordin, pas Shteteve të Bashkuara në vitin 2001.

Vende të tjera të zgjedhura e premte, në baza rajonale, janë SHBA, Britania e Madhe, Kina, Egjipti, Iraku, Afrika e Jugut, Kuba apo Tunizi. Ata do të zënë vendet e tyre në janar 2017 për një periudhë prej tre vjetësh.

14 vende u përtërirë në total të premten e 47 që përbëjnë Këshillin. Ky i fundit, e krijuar në vitin 2006 dhe me seli në Gjenevë, është organi kryesor i sistemit të OKB-së në fushën e të drejtave të njeriut.

SHPËRNDAJE