ramanishskenddBeograd, 13 tetor  -Në ditën e dytë ne kryeqytetin serb po zhvillohen punimet e Forumi te VI-të te » Beogradit për Sigurinë, i cili kulmoi sot me praninë e kryeministrit serb Aleksandar Vuçiç dhe atij shqiptar Edi Rama te cilët për më shume se dy orë tête-à-tête u gjendën më takim. Duek se Edi rama eshte vonuar pak ne Nish, ai vjet pas Sekdenrbeut, 500 vjet shklen Nishin nje kreymnisiter shiptra ?! ka shkrtuar agejncia e lajemeve “Presheva jonë” duke shtuar se kësaj i thonë sikur dje “Kasno Janko na Kosovo Polje”, kurse sot “Kasno Ramo na Niskoj Polje..”

 

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama posa ka përfunduar nje takim  në Beograd me përfaqësuesit e tri komunave shqiptare ne Serbi (Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë), njofton “Presheva jonë”.

Pas ketij takimi me shqiptaret e Lugines së Preshevës Edi Rama neser do te gjendet ne Nish,  qytet ky i njohur  nga shenctaret dhe  hisorterianet shqiptarë,  si i shqiptarëve! Pra, vizita e Edi Ramës e nje ykrymenistrit shiptar neser ne Nish ka peshen e vete me shume se sa per nje vizite zyrtare ne nje “forum biznesi”

Keshtu pas 500 vjetësh, a thua do përsërisë refrenin e Enver Hoxhës me Titon edhe te Rama se: Vucic më tha që tani s’ta kthej dot Nishin?, ngrë pyetjen agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

Te ndalemi pak tek ky qytet me emrin Nish qe dikur quhej Nisus. Ne viti  1879 historia e Nishit është shumë e lashtë, ishte kryeqendra Dardane se bashku me Shkupin dhe Ulpianen (Prishtinen) Emri Nish rrjedh nga gjuha shqipe duie u eferaur numrin njësh -Nish (Një,  i pari..) pasi që para mijera vitesh Nishi ishte qendra e pare dhe kryesore Politike, Ekonomike, Kulturore Dardane, ne cilin qytet ambreti Gent filloi te prodhonte monedhat e para Ilire. por, në Kongresin e Berlinit me 1878 fuqite e medha padrejtesisht i dorëzuan Serbise.

Do perkujtuiar se brenda viteve 1878-1880 Serbia largoi nga Nishi mbi 160 000 shqiptarë dukie vrare e masakroi mbi 70 000. Ndërsa sot e kesja  dite rreth 30% e popullesise ne Kosove dhe Luginene Pershevës jane me origjine nga regjioni i Nishit. Nga kjo treve linden edhe Perandoret me me ze Romak me origjine Ilire si Diokleciani dhe Justiniani.

 

 

Skenderbeu me 1-2 nentor Shqipërine qendrore ne  ne Nish. Me 3 netor 1445 ne Presjhve ..drejt Krujes  

albnsss

Vec kesaj sipas agjencise s elajemeve “Presheva jone” duke ju referuar burimeve hsotritke dhe encikolemdive nderkombëtare se Skënderbeu me 300 kalorës pasi kaloi dy dite ne Nish, ai më 3 nëntor 1443 u gjend në Preshevë per te pushuar i cili me pas morri rrguen drejt Krujës, Dhe jo rastesisht  lideret nga Lugina e Presheves dhe vete shipatret e Nishiq aq sa jane sot , kerkokojne me kembengulsje te bnritet busti i hetorit tone kombèeatr mu ne Nish, ne kete qytet shqiptare, per t’i qëndruar besnike historise së lavdoishme te popullit te lashte shqiptare qe kishte sume trima dhe heronje qe cliruan nga Osamnlinjte jo vetëm tokat shqiptare por edhe Serbine dhe ato ne ballkan deri ne Ilriska Bistrice. Pe rekte Evrpa sot eshet irnhojese dhe si “shprblim” pe rketo vepra te Skednerebut sot ne shume qbdra evropaine nga Presheva,deri ne Beograd , Gjeneve, Paris, Londër, Bruksel, New York ka buste, emra e sheshe me emrin e heroit tone kombëtar Skenderbeu!   (“Albanians were a majority population in some areas of the Sanjak of Nish, like the Toplica region and some villages in the district of Vranje, prior to the Russo-Turkish War (1877–1878″)

 

Në viti 1443 Skënderbeu ka shërbyer në ushtrinë e Sulltan Murati II – kundër hungarezëve (shih Janos Huniadi), dhe ai ishte në të vërtetë në fushën e betejës afër Nishit në Serbi,  Skenderbeu në vitin 1443 duke u larguar nga Nishi per ne Preshevë ai mori pjese ne Betejen  e madhe të Moravës ku luftonte  tash jo vetëm me osmanlinjte por edhe me serbet, ku shpata e tij e gakosur nuk zgjidhte koka osmanalinjes apo  sllavësh, i hynte mbarë deri në fitore..

Skënderbeu ka qenë një herë i lartë osman ‘Kul’ (në stafin personal të Sulltan Murati II) i cili dezertoi (braktisi) nga ushtria e sulltanit për t’u bërë hero kombëtar ushtarake e Shqipërisë. Me  këte rast ai duek kthyer shpinden Turqise lë edhe fenë islame. (“In renouncing his Ottoman upbringing and the Islamic religion, he also attained hero status among Christians throughout Europe.”), tarsnemton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”

 

SHPËRNDAJE