tellee11BERNË, 10 maj  -Auortitet zvicerane, sidomos policia jane alarmuar nga mijëra qytetare, ne mesin e tyre edhe qindra shqiptarë, për pengesa, shtsime  dhe lodhje nga telefonatat dhe mesazhet e disa kompanive te udhetimesh apo  sigurimesh te cilet abuzojne me telefonataa duke cenuar lirine dhe jeten priovate te qytetarave ne Zvicer, menyre kjo e marketingut e cila eshte endalur me ligj ne Zvicer, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar burimeve nga Berna zyrtare.

 

Na lodhen bre,  jemi n zor me keto  SMS e reklama me telefonas…

tellsmnnKeshtu autoritet e qveerise zvicerane,  jane duke menduar permes nje pratforme antitélémarketing në bashkëpunim me FRC, per te zgjidhur ketë ankese te mijera qytetarëve ne Zvicer, perfshire këtu edhe shqiptare,  për të mbrojtur ata nga keto mesazhe te lodhshme ghe thirrje te padëshiruara te agjencive dhe kompanive biletave  apo sigurimeve.

Shumë kompani sidomos ato te” udhetimeve me aeroplan janë duke  abuzuar e keqpërdour pavaresin dhe lirn e  qytetarëve perkunder  ndalimit me ligj për të thirrur apo shkruar ne telefona qytearet të cilët nuk dun te shqetësohen nga keto telefonata  e mesazhe.   Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” ka mesuar nga autoritetet e Bernës se keto dy vitet e fundit  ka pasur gati  30,000 ankesa janë paraqitur në Sekretariatin Shtetëror për Çështje Ekonomike (SECO), ku nemsine tyre mbi 5 mije jane shiptare. ne kete dsrejtim polcia zvcerrane ka nisur hetime kunder këtyre agjencive.

Pavarësisht ndalimit me ligjit që nga viti 2012 të gjitha marketingut permes telefonatave qyetaret vazhdojne te lodhen e malltretohen qe shpesh ketyre kompanive te udhetimeve apo sigirukeve ju del bumerang dhe qytetaret qellimihst nuk blejne biletat apo refuzojne te sigurohen tek ta mu për shkak te shqetesimeve. Ndryshe, sipas autoritetve  helvetike të drejtesise  autoret  këtyre shqetesimeve qe nuk rrspktojne ligjin, tmund te ndeshkohen, duke denuar kompaninë me gjobë ose dënimi me burg deri në tre vjet.

 

Pengesat dhe shqetesimet e shqiptarëve ne Zvicer permes telofonatave apo mesazheve vijne kyreysisht  nga Bazeli  

Nga 30,000 të numëruara deri më tani, rreth 13.500 janë paraqitur në mes fillim të vitit 2014 dhe marsit 2015 kundër vetëm 4.228 për tërë vitin 2013, tha të enjten në ATS Maienfisch Fabian, zëdhënësi SECO , duke konfirmuar një raport të publikuar në disa gazeta.

Ndytshe edhe qyetraet shqiptare ne zvcer kane bere nje ser ankesah ne polici dhe tek autoritet helvetike per keto pendesa dhe shqetesime nga SMS te ketyre kompanive udhtimi, te cilat letar vijn eme se shpejti ga kompani kosovare sidomos nga Bazeli.

Qendrat e thirrjes dhe bizneset janë ende njoftuar me postë në lidhje me çfarë do të ndodhë në qoftë se ata nuk e respektojnë ndalimin e reklamave me anë të telefonit. Në 41 raste, ankesa është parashtruar kundër qendrat e thirrjes dhe ndërmarrjeve, të njohur apo të panjohur. Shtatëmbëdhjetë nga këto kanë rezultuar në një bindje.

Në 16 raste, prokurori kantonale ka vendosur hakmarrja është për të mbyllur çështjen, të pezullojë ose jo për të hyrë në. Në të dy rastet, veprimet civile kanë nisur ndaj furnizuesit të identifikuara.

Sipas SECO, një problem i madh qëndron në faktin se thirrjet Telemarketing janë bërë nga një zyrë jashtë vendit, por nën një numër telefoni zvicerane. Kjo çështje ka qenë e kontraktuar në mënyrë të ligjshme jashtë vendit ose “spoofed” – në rastin e dytë, një numër telefoni zviceran është vjedhur praktikisht.

Kështu thirrësi shpesh nuk identifikohen os epaarqitet i rrejshëm. Raste e tilla kerkon ndihme  juridike ndërkombëtare. Por kjo do të kërkonte autoriteteve përgjegjëse për hetimin. Kështu SECO vjen në lojë vetëm kur interesat kolektive janë shkelur. Kjo do të thotë se një numër i njerëzve duhet të ketë paraqitur ankesë kundër një kompanie të veçantë qote e udhetimve apo sigurimevce.  SECO pastaj mund të paraqesë një ankesë të prokurorit publik kompetent, i cili mund të iniciojë opsionale procedurën penale.

Javën e kaluar, organizatat për mbrojtjen e konsumatorit kanë urdhëruar operatorët celularë për të marrë masa për të ndaluar këto thirrjet e padëshiruar. Nëse asgjë nuk ndodh deri më 30 prill, ata do të kërkojnë një shtrëngim të legjislacionit dhe mas me rrigoroze kunder abuzuesve, te ciet ne vend qe t ebjne reklama ne mediat ata keqpërdorin telfonat duke cenuar lirne dhe jetën private të qytetarëve me ekto shqtësime.

SHPËRNDAJE