Preshevë, 17 gusht  -Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara ne seancen e fundit ka diskutar per Kosovën ne te cilen seance tha nje mije fjale per serbet e Veriut. Megjthate amabdsadorja e Thcit edhe pse nuk foli asnje fjlae per shqiptaret e diskriminuar ne Luginen  Preshevës, emgthta eu permend edheluzfta dhe kobmandati i UCPMB-së. Kreu i UNMIK-ut paralajmëroi për një bllokim në Kosovë pas zgjedhjeve. Daçiç kritikoi ashpër vonimin në zbatimin e marrëveshjes së Brukselit dhe lirimin e disa ish-anëtarëve të UCK-së dhe UCPMB-së, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Edhe komandanti i UCPMB-së ne KS te OKB-së

18:21 – Ambasadori britanik në OKB, Michael Rycroft, mbështeti kërkesën e SHBA dhe Prishtinën për misionin e OKB-së në Kosovë të vijë gradualisht në një fund, duke deklaruar se buxheti rritje UNMIK nuk përputhet me situatën në terren. Gjithashtu, Rycroft tha se nuk ka nevojë për tremujor “debate hidhur”, përfaqësuesit e Beogradit dhe Prishtinës në Nju Jork, për shkak se dialogu politik duke u zhvilluar në Bruksel. Reduktimi i angazhimit të OKB-së në Kosovë, i mbështetur nga përfaqësuesit e Francës dhe Japonisë.

17 40 – Shtetet e Bashkuara kërkuar në Kosovë sa më shpejt të formojë një qeveri të re, ratifikon traktatin kufitar me Malin e Zi dhe të bëjë hapa në drejtim të ndërtimit të një shoqërie multietnike, tha zëvendës ambasadori amerikan në OKB, Michele Sison. Ajo ka kërkuar dhe për të reduktuar gradualisht dhe përfundimisht të shfuqizojë misionin e OKB-së në Kosovë, si dhe raporton në Këshillin e Sigurimit me dorëzimin e tanishme tre deri në gjashtë muaj.

 

17.30 – Kreu i Misionit të OKB-së në Kosovë, Zahir Tanin ka thënë se dialogu ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës duhet të rinisur sa më shpejt të jetë e mundur, duke vënë në dukje se “arritja e një kopromisa drejtë, serioze dhe shpesh të dhimbshme kërkon lidership të fortë nga të gjitha anët.”

17:20 – UÇK-ja nuk ishte një ushtri terrorist tashmë është ushtria më e suksesshme çlirimtare në istoriji, tha perfaqesuesja kosovare.

16:37 – Dacic paralajmëroi për “jostabilitetit të madh politik” në Kosovë. Ministri i Jashtëm serb tha gjithashtu se gjyqësori në Kosovë “është në gjendje apo të gatshëm” për të ndjekur penalisht autorët e krimeve kundër serbëve. Ai tha se vendimi i Kosovës gjykatave për lirimin e Sami Ljustaku dhe komandantit te UCPMB-së Lirim Jakupi, i njohur edhe si “Komandant Nazisti”.

SHPËRNDAJE