Bazel, 8 prill  -Gjirafa e posalindur në kopshtin zoologjik të Rhénan (BS) ka 71 kg  dhe eshte pagezuar me emrin Qëndirm. Ky emerim ka shkaktuar reagime dhe zhurme te madhe ne rrejtet sociale ne Zvicër Me kete zurme jane amrrur edhe emdiat zvcerane, shkruan agjncia e lajemeve “Presheva jonë” nga Zvicra

Qendrim është gjirafon, yll i komuniteti shqiptare (“Qendrim le girafon, star de la communauté albanaise“) eshte ky titulli i gazetave zvicerane.

Shqiptaret ndjehen te provokuar me ket emer. Reagime dhe Zhurma në Instagram pse gjirafa te mbaje emrin e shqiptarit?

Gjirafeti i foshnjës se posalindur është zhurma në Instagram, kryesisht ndër shqiptarët. Sepse emri i zgjedhur, Qëndrim, është përhapur vetëm brenda këtij komuniteti, jhskruajn e gazerzat zvicerane . Këte lajm e kan postuar ne insgarme dhe fb ku ne shohim të gjirafë fëmijë me titull “Hajde perhajr” (Le girafon avec la légende «Hajde per­hajr» («vas-y, félicitations!» en français) Mesazhi pastaj u nda nga mijëra përdorues të rrjetit social me reagime pozitve e negative pse te emrohet nje gjirafe me emrin e shqiptarit?!

Shqiptaret e Bazelit u pyetën pse një emër shqiptar ishte zgjedhur nga kopshtin zoologjik të qytetit të Rinit. Shpjegimi është i thjeshtë, thotë Tanja Dietrich, zëdhënëse e parkut të kafshëve. “Çdo vit, të sapolindurit në gjirafë mbajnë një emër që fillon me të njëjtën shkronje, siç është rasti për shembull për kuajve dhe pelave. Dhe këtë vit është letra Q… ”

Sipas Agjencise së lajmeve “Presheva Jonë” ky emerim eshte konsdieruar si nencmin dhe provokim. Madje disa te anktuar fyshojne dhe flasin se pas ketij emërimi mund te qëndrojne serbet apo ruset qe punojne ne këte kopsht zoologjik.

“Presheva jonë” ka kontaktuar disa pjsetare te komunitit shiptare ne Zvicër te cilet jane treguar mjaft kritike me emerimine je kafshe me emrin e nje shptari?! Madje shqiptaret ne Zvcer ndjehen te provokuar me ket emer, duken sikur jane vene ne lojë ne rrejtzet sociale edne pa u terru lotet e vrasjes se nxensit 7-vejcar po ashut ne Bazel te Zvcrfes (ku gjendet gjirafa me emrin e shiptarit-Qëdnrim) se mbyter nga nje zvicerane…

SHPËRNDAJE