“Ne ne KKSH per cdo vit marrim mjete diku rreth 13 milion dinare (110 mije euro) per 5800 banore. Siq po shifet Serbia diskrminon pos qytetaret e Lugines edhe shifrat qe kane te bejne me popullimin…” ka deklaruar dr. Shkri ymeri ne intevristen e kskluzive per agjencine e lajemeve “Presheva jonë.  Pyetjes se pas 4 netorit 2018 KKSH ku do kete qendra e saj Bujanoc, Presheve apo Medvegje, pse jo kur vetem ata ende se kane “provuar” kyretari aktual i KKSH-së dr.Ymeri ka pohuar “Spektri politik shqiptar duhet te bej koncezus ne Lugine se ku do te jete qendra e KKSH-së, ne e Medvegje apo serish ne Bunanoc apo Preshevë..”

 

Presheva Jonë: Zoti kryetar, diteve te fundit po flitet me te madhe per kembimin e territoreve apo siq po thone “korrgjimin” e kufijve mes Kosoves dhe Serbise e dale nga dy autore Thaci-Vucic. sa i besoni kesaj inciative dhe KKSH ka qndrim rreth kesaj ?

Dr.Shkuri Ymeri: Para meje kete institucion te rendesishem per shqiptaret e Lugines e udhehoqi I ndjeri Jonuz Musliu dhe se dihet angazhimi I tije sa I perket ceshtjes se zgjidhjes perfundimtare te statusit te shqiptareve te ketyre trevave, e ter jeta e tij ishte perkushtim I bashkimit te Lugines me Kosoven, andaj Keshilli Kombetar Shqipetar dhe une si kryetar I tije mbeshtes fuqishem Deklaraten Politike Te Keshilltareve Shqipetar te tre Kuvendeve dhe me kete automatikisht vazhdojme rrugen e te ndjerit ish kryetarit. Neve besojme fuqishem se ne bisedimet finale do te jet teme kyqe “Korigjimi – Demarkacioni” I kufirit mes Kosoves dhe Serbise dhe ne kete “Korigjim” Lugina e sheh veten ne Kosove dhe skemi arsye te dyshojme ne te.

 

Presheva Jonë: Subjketet shqipatre ne Luginene Preshves disa here kane pasur ne Prishtinë takime tek Thaci. Cka eshte thene , cka keni kekruar apo cka ju ka premtuar Prishtina ne këte drejtim?

Résultat de recherche d'images pour "lidert lugina thaci"Dr.Shkuri Ymeri: Eshte e vertete se kemi patur disa takime me Presidentin Thaçi por edhe me lider e deputet tjere te Kuvendit te Republikes se Kosoves dhe keto takime kane rrjedhe si pasoje e Deklarates Politike dhe autorizimin e institucioneve te Kosoves per te perfaqesuar kerkesat tona, me kete Presidenti na ka ftuar dhe na ka njohtuar me rrjedhen e bisedimeve dhe se kerkesa e delegacionit te Kosoves qe I prin Presidenti ne bisedimet finale mbi korigjimin e kufijve do te kerkoje qe Luginae Presheves si teresi te I bashkangjitet trungut te Kosoves.

 

Presheva Jonë: Mendoi se kerkesa pe rnje rezolute ne Kuvendine Kovës do te zgjidhte problemet, krizne ne Luginene Preshevës apo do ta bashkone Luginene me Kosovën?

Dr.Shkuri Ymeri: Me nje rezolute te miratuar ne Kuvendin e Kosoves do te merrnin pergjegjesi te gjitha partit politike qe perfaqesohen dhe do te mbetet obligim I perhershem I Kosoves te realizoj ate, me kete ne ne Lugine do te ndiheshim me te fuqishem ,me te sigurt dhe se nuk do te anashkaloheshim ne çfardo marrveshje finale ne Bruksel sepse ne fund te fundit Kuvendi do te jet ai organ qe do te vulos marreveshjen.

 

Presheva Jonë: Sa do te kete efekt nje miratimi i nje rezolute kur dihet se Kuvemdi e Prishtinës zyrtare ka miratuar rezoluta e deklarata por deri tash asjnjera deri nuk eshte zbatuar, bile s akne gjendje nes ejo lira bile lapsa e fletore te paisin nxensit e Luginës, ashut siq po i paise Beogradi per cod vjet?

Résultat de recherche d'images pour "shukri ymeri"Dr.Shkuri Ymeri: Miratimi I nje rezolute per Luginen gjate kohes se bisedimeve finale Prishtine-Beograd jemi te bindur se neve na ndihmon shume ne çdo aspekt dhe me kete Kuvendi do te merrte pergjegjesi dhe do ta forconte edhe me poziten e bisedimeve te delegacionit te Kosoves e me kete edhe te Lugines. Çdo dokument I miratuar ne Kuvendin e Kosoves per Luginen e Presheves jane me vlere dhe kurre nuk e humbin peshen, perkundrazi mund te perdoren ateher kure eshte nevoja. Kure eshte fjala per te ndihmuar femijet tane me libra e paisje tjera te nevojshme pikerisht ketu qendron problemi, andaj me perkushtimin me te madh kerkojme miratimin e nje resolute dhe perfshirjen tone ne “Korigjimin e kufirit”.

Presheva Jonë: A thua 46000 votues Shqipetar te Lugines, e shprehur ne perqindje 98% me date 1&2 mars 1992 na qenka antikushtetues sipas disa liderve te deputetve ne Kuvendin e Kosoves, athua lufta e UÇPMB-s dhe 28 DESHMORET dhe lufta e sakrifica ne forma te ndryshme deri SOT na qenkan kot. Cka don te thote kjo z.Ymeri ?

Dr.Shkuri Ymeri: Per te gjithe ata politikan qe mendojne se kerkesa e Shqipetareve te Lugines per bashkim me Kosoven dhe per miratimin e nje Rezolute per Shqiptaret e Lugines se Presheves ne Kuvendin e Kosoves eshte jokushtetuese , kjo don te thote turp!!. Se nuk eshte ashtu e keni deklarimin e analistit te njohur zotriut Ramush Tahiri rreth kerkeses se Lugines per miratimin e Rezolutes nga Kuvendi I Kosoves.

 

Presheva Jonë: Diteve te fundit kur po behet fjale shume per Luginene Preshves cka jkane quar “peshe” dofare analsite e gazeta serbe me do konstatime se termi “Lubgina e Presheves” nuk po ekzistojka ndersa decenive te fundit vetem mediat e Beogradit dhe atuoritet serbe sja kane da Medvegjes, Bujanocit dhe Presheves duke i thëne “Lugina e Preshevës” ?!

Dr.Shkuri Ymeri: Cdo nocion qe karakterizon nje bashkesi etnike ne kete rast te Shqiptareve Serbine e iriton, ata na kane ndare nga trungu I Kosoves pa vullnetin tone dhe pikerisht jane ata politikan ose akademik serb qe vune kete “Nocion” ,perndryshe kemi qene dhe mbetemi Kosove Lindore sepse keshtu ka dashte edhe i Madhi Allah.

 

Presheva Jonë: Dhe per fund, meqe me 4 nentor priten zgjedhjet ne KKSH ne Luginen e Preshevës sa jeni te pergatritur ne kete drejtim. Apo kush do t’i prije ketij insitucioni kombetar ne viset tona pas 4 netorit 2018 dhe ku do jete qendra e saj Bujanoc, Presheve apo Medvegje, pse jo kur vetem ata ende se kane “provuar” :-)) ?

Dr.Shkuri Ymeri: Sa I perket zgjedhjeve te 4 nentorit 2018 per Keshillat Nacionale ne Serbi mendimi im personal eshte se duhet luftuar deri ne piken e fundit dhe do te ishte mrekulli sikure te kishim nje koncenzus politik ne Lugine per kete çeshtje, se KKSH ku do te ket qendren mendoj eshte irelevante per momentin.Résultat de recherche d'images pour "protesta luginen e presheves"

SHPËRNDAJE