hahag2Hage, 20 shtator  -Disa portole në Kosovë te cilta raptuna “nga vendi i ngjarjes” kupt nga zyrta e tyre, duket se e kane ngaterruar ose nuk e dijne mire ndertesen e selise se re speciales e cila tahsme po quhet si haga -2 per Kosoven shefave te tyre te cilet se shpejti do te jene mysafire te pare ne Hagë.

 

Sipas Ministrisë së Punëve të Jashtme të Holandës, Gjykata Speciale për krimet e pretenduara gjatë dhe pas luftës nga ana e UÇK-së në Kosovë eshte vendosur ne Hagë (“The Specialist Chambers and Specialiellaast Prosecutor’s Office have jurisdiction over crimes against humanity, war crimes and other crimes under Kosovo“) në zyrat e EUROJUST, pra ne këtë ndertese  (shiko foton) ne adresën: Saturnusstraat 9, 2516AD, Den Haag, ka deklaruar për agjencine e lajmeve “Presheva Jone ” Avis Benes zëdhënes e Hages-2 per Kosoven dhe  për komunikim te SCP-së.

 

Sipas znj.Benes “ndertasa ku u zhvillua konfernca e pare me media do te jete selia e speciales. Ndertesa e saj per mementin  dhe pern je vit e më shume do te jete këtu. Ndoshta kah mesi i vitit te ardhshëm mund te trasnrthoet  në ish-ndërtesën e Europolit në Hagë apo ne ate te ICTY-së. jemi në bisedime..”

Famtiresisht e fatkqesisht ne këte takim te kreut te speciales me gazetaret boteror  ne Hgaë me 15 shtator ishin vetem dy perfqesues te mediave shiptare ai nga Koha Ditore, Bota sot dhe agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Dhomat e Specializuara të Kosovës dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar, siq kemi raportuar drejtpersedrejti nga Haga me 15 shtro ne oren 10:30 ka  mbajtur konferencne  e parë . E para paar mediave ka dalur administratorja Fidelma Donlon e cila ka shpjeguar procesin e themelimit të Dhomave të Specializuara. Pa asaj eshet paarqitur edhe Prokurori David Schwendiman i cili tha se do te kete ” tolrance zero ndaj kriminelëve”!

 

Kjo është ish-ndërtesa e Europolit në Hagë, e cila ka që nga viti 2011 nuk është më seli e Europolit në Hagë, pasi ata kanë kaluar në një ndërtesë gjigante, që në të cilën janë investuar 8.5 milionë funte.

Në këtë ndërtesë nuk ka një sallë gjyqi, por që ajo do të ndërtohet, e përderisa ajo është në proces të ndërtimit, Gjykata Speciale do të funksionojë në një ndërtesë tjetër përkohësisht.

Dhomat e Specializuara do të zhvillojnë gjyqe për pretendimet e ngritura në Raportin e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës me datës shtatë janar 2011, ku pretendohen krime të rënda ndërkufitare dhe ndërkombëtare.

Dhomat e Specializuara dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar e kanë selinë në Hagë, Vendet e Ulëta, dhe do të punësojnë gjykatës, prokurorë dhe punonjës ndërkombëtarë, njofton agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”

 

Kush është amerikani David Schwendiman, Prokurori Special  qe do të ule ne banken e zezë disa nga udhëheqësit e UÇK-sëqe abuzuan me luften dhe lirne e Kosovës 

luiii11Sekretarja e Përgjithshme e Gjykatës Speciale, Fidelma Donlon, ka thënë se Haga -2 per Kosoven se kjno gjykate që do t’i ndjekë krimet e disa pjesëtarëve të UÇK-së, procesin e pare do ta nise në shkurt te të vitit të ardhshëm.

Amerikani David Schwendiman është caktuar kryeprokuror i Gjykatës Speciale për Kosovën. Kjo gjykatë do të hetojë pretendimet për krime të disa pjesëtarëve të UÇK-së, gjatë dhe pas luftës.

Joao Sousa, zëdhënësi i ekipit te”special hetues të Bashkimit Evropian në Kosovës (SITF) per agjencine e lajemeev “Presheva jonë” ka thnene se “kryeprkurori i Hagës-2 per Kosoven eshte nje  amerikan Schwendiman, prkuro i njohr jo vetem ne SHBA por edhe ne bote i cili më 1 shtator është emëruar në krye të Zyrës të Kryeprokurorit Special (SPO)…”

Schwendiman ka qenë në kryer të ekipit Special hetues, i cili ishte formuar në vitin 2011, për të kryer hetim të pavarur lidhur me akuzat e Dick Martyt, i cili i kishte shpalosur në një raport në Këshillin e Evropës.  Hga -2 pe Kosoven nuk eshte mision i pare i Schwendiman, i cili para kesja  ka punuar si prokuror ndërkombëtar në Bosnjë e Hercegovinë nga viti 2006 deri në vitin 2009, dhe ka kryesuar departamentin special për krimet e luftës në prokurorinë boshnjake gjatë dy viteve të fundit që ai ishte në vend.

 

SHPËRNDAJE