60 shqiptarë të Kosovës po akuzohen për krime lufte (“60 Kosovo-Albaner werden wegen Kriegsverbrechen angeklagt“) eshte ky titulli i gazetes austriake DiePress ku bene fjle per akuza te spacilase ndja dhjetar politikajve dhe “komandantëve” te UCK-së qe benj krime ndaj shqiptareve dhe civileve tjere gjate luftes se fundit ne Kosovë, te ciles liste i prine emri i Hashim Thacit, Kadri Veselit, Aze Syles etj, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Ne Liste: Hashim Thaci, Kadri Veslei , Azem Syla…

“Rreth 60 ish-rebelë kosovarë shqiptarë duhet të paditen nga një gjykatë e re ndërkombëtare në Hagë për kryerjen e krimeve të luftës të kryer në fund të viteve 1990…” ka shkruar në vazhdim DiePresse duke cituar Gjykatën Speciale të Kosovës të sapo krijuar në Hagë, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

Sipas DiePresse “Ndër të pandehurit e mundshëm janë edhe Presidenti Hashim Thaçi dhe Presidenti i Parlamentit Kadri Veseli. Ashtu si politikanët e tjerë të lartë sot, ata janë akuzuar për krime lufte kundër serbëve gjatë luftës civile. Akuza të tilla do të shkatërronin pëlhurën tashmë të brishtë politike në Kosovë në thelb.”

Në një padi të parë, ish-komandanti i ushtrisë rebele UÇK, Azem Syla dhe vëllai i udhëheqësit të Kosovës, Ramush Haradinaj, Daut, do të paditen në shkurt. Me ta, udhëheqësit kryesorë rebele Shukri Buja dhe Sokol Dobruna do të duhej të ekstradoheshin në Hagë për t’iu përgjigjur për krime lufte.

Résultat de recherche d'images pour "diepresse"Megjithëse Gjykata e Re Speciale është pjesë e sistemit gjyqësor të Kosovës, ajo formohet nga gjyqtarë dhe prokurorë ndërkombëtarë me seli në Holandë. Kjo është për të siguruar pavarësinë e tyre dhe sigurinë e dëshmitarëve.

Në fund të javës së kaluar, 43 nga 120 deputetët në Prishtinë u përpoqën të prishnin miratimin që u dhanë atyre nga Kuvendi Popullor vite më parë. Iniciativa dështoi, megjithatë, për arsye formale. Mbi të gjitha, Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe kishin paralajmëruar kundër një izolimi ndërkombëtar të Kosovës, nëse parlamenti ende do të sjellë poshtë gjykatën speciale, ka raprtura sot DiePresse, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Në fund të viteve 1990, bomba e NATO-s detyroi njësitë serbe të tërhiqeshin nga Kosova, e cila është pothuajse tërësisht shqiptare. Më parë, ata kishin dëbuar deri në 800,000 shqiptarë dhe madje kishin kryer krime lufte të shumta. Kosova ka qenë shteti më i ri evropian që nga viti 2008 dhe i njohur nga më shumë se 110 vende sipas ligjit ndërkombëtar. Serbia nuk dëshiron të vendoset për këtë dhe të kthehet krahina e saj e mëparshme. Për shumë vite, BE po përpiqet pa sukses të ndërmjetësojë mes Kosovës dhe Serbisë

SHPËRNDAJE