Beogradi nuk do të heqë dorë nga përpjekje të mëtejshme për një dialog dhe për të arritur një zgjidhje me Prishtinën, sepse ajo qëndron për kompromis, por jo edhe për ata që do të thotë anulimi kombëtare tonë dhe gjendjen e të qenit dhe thelb, tha ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë, Ivica Daçiç, tha në një konferencë në Beograd, raprton Tnajug, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Daçiq: BE nuk e njeh inatin  e  serbëve 

Ivica Dacic hapi Konferenca Ndërkombëtare ‘ndërmjetësim, parandalimin dhe zgjidhjen e konflikteve në paradigmë në zhvillim..” në Beograd.

Daçiç tha se Serbia nuk është e domosdoshme që numri i vendeve që kanë njohur pavarësinë e vetëshpallur të Kosovës bie nën 100, por vë në dukje se lista e autoriteteve nga Prishtina flasin per 116 vendet që e kanë njohur, qe sdipa sminsirrit serb  eshte nje “listën rreme”.

Ai beson se numri i vendeve që kanë njohur pavarësinë do të jetë me rëndësi të madhe nëse kërkohet čalnstvo Kosovës në OKB, si ajo do të, me sa duket, Kina dhe Rusia veto.

“Kjo është simbolika … nga Prishtina pretendojnë se në listën kane 116 vende të njohur. Por kur ju shikoni në atë listë në atë shtetet që nuk janë anëtare të Kombeve të Bashkuara..” tha Dacic.

Dacic, kujton se Suriname, Burundi dhe Guinea-Bissau kanë vendosur të tërheqë njohjen, dhe se The Gambia shqyrtuar vendimin e tyre.

Daçiç, megjithatë, paralajmëron se tani të gjitha vendet kanë njoftuar se ata janë duke konsideruar që të rishqyrtojë vendimin e saj për të njohur “nën presion”, duke shtuar se ai pret Prishtinën përket “llafazan ankohen SHBA dhe Britania e Madhe”.

Ivica Daçiç tha se Serbia nuk do të harrojë për Kosovën për anëtarësim në BE.

“Ne nuk jemi fëmijë të cilët do të japin një gjel sheqeri, sepse na u tha” ju do të jetë një anëtar i BE-së “dhe ne e harrojmë Kosovën. Ata nuk e dinë popullin serb, i cili në kundërshtim me nuk do të bien dakord,” tha ministri i jashtëm serb u tha gazetarëve.

Kur u pyet në konferencën nëse Serbia këtë vit është më afër zgjidhjes së Kosovës, Daçiq ka thënë se kjo çështje nuk mund të përgjigjem saktë, por theksoi se Serbia do të vazhdojë të mbrojë interesat e saj kombëtare.

SHPËRNDAJE