Résultat de recherche d'images pour "nato albania"Preshevë, 12 tetot  -Baza shqiptare në Kuçovë, e cila ka qenë prej kohësh një “varrezë e aeroplanëve” që dikur ishin pjesë e aviacionit, do të bëhet baza e re ajrore e NATO-s (“Albania’s graveyard of MiGs to become NATO air base“) njfton agjencia prestiogjoze Roites, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Kjo sipas agjencisë, ka çuar në një rënie ekonomike në dhe rreth Kuçit, një qytet i njohur edhe si “qyteti i Stalinit” gjatë periudhës komuniste. Sipas Reuters, migrimet shqiptare – kryesisht prodhimi kinez dhe rus nuk kanë fluturuar që nga viti 2005, ndërsa hapësira ajrore e Shqipërisë mbikëqyret nga Italia dhe Greqia.

 

Bondstilli po bëhet me vëlla në ballkan. Roiters: NATO ne Shqiperi po nderton bazen ume te madhe ushtarake ne Evropë, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” 

“Baza është gjurma e parë e NATO-s në Ballkanin Perëndimor, pasi ajo do ta transformojë Kuçovën në bazën e parë ajrore të NATO-s për rajonin”, tha ministri i Mbrojtjes Olta Xhaka për Reuters.

Shqipëria tërhoqi MiG-të e saj 224 në Sovietike dhe Kineze në 2005, dhe që nga viti 2009, fqinjët e NATO-s Italia dhe Greqia monitorojnë hapësirën ajrore të saj. Kjo çoi në rënien ekonomike në dhe rreth Kuçovës, e cila u quajt “Qyteti Stalin” gjatë epokës së regjimit komunist.

Sipas saj, për fazën e parë të punës, NATO do të ndajë 50 milionë euro për ta kthyer Kuçovin në një bazë për pajisje, logjistikë, trajnime dhe ushtrime, njfton agjencia e lajmeve “presheva jonë” duke ju referuar burimeve te Reuters.

“Baza është gjurma e parë e NATO-s në Ballkanin Perëndimor, pasi ajo do ta transformojë Kuçovën në bazën e parë ajrore të NATO-s për rajonin”, tha ministri i Mbrojtjes Olta Xhaka për Reuters.

“Një bazë e NATO-s do të rritë kapacitetet mbrojtëse të vendit dhe investitorët e huaj do të kenë më shumë besim në Shqipëri. Do të jetë gjithashtu e mirë për punësim në zonë “, tha komandanti i forcave ajrore 68 vjeçare në pension, Klement Alikaj.

Thuhet se Shqipëria e konsideron të merituar transformimin e bazës së vjetër, me qëllim që të kontribuojë në ruajtjen e stabilitetit në rajon dhe në misionet e paqes të NATO-s anembanë botës.Résultat de recherche d'images pour "nato albania"

SHPËRNDAJE