Preshevë, 30 nentor -Imazhet e një lope të madhe ne australi eshte bere hit, personazhe ne faqet e para te gazetave perendimore. Por është me të vërtetë kaq e jashtëzakonshme Knickers është një lopë e madhe australiane me 1.94m dhe 1400kg, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Kafsha duket dy herë më e madhe dhe imponuese si kongjenerët e saj. Një mastodon. Një shmangie. Po, përveç se kafshët që e rrethojnë atë … nuk janë të së njëjtës garë dhe nuk janë të njëjtën moshë. Ajo do të ishte e barasvlershme për të tronditur në lidhje me madhësinë e një Labradori të rritur të kapur në mesin e Chihuahuas të rinj … Nëse kjo nuk do të ndodhë kurrë, kjo është për shkak se qentë janë kafshë që janë shumë të njohura për ne. Lopët, shumë më pak.

Ne mund të vjen keq në këtë rast mungesa e kuriozitetit të përdoruesve të internetit. Ose mungesa e tyre e të menduarit kritik. Ose të dyja. Ky imazh është vërtet i habitshëm. Refleksi i parë: a nuk do të ishte një montazh? A priori, nr. Ne mund të gjeni lehtësisht shumë fotografi të kafshës dhe disa video. Refleksi i dytë: por pse është kjo lopë e zezë dhe e bardhë ndërsa të gjithë ata rreth saj janë kafe? Thjesht sepse nuk është e njëjta garë. Knickers është një Holstein pasi pronari i saj, Geoff Pearson, kur të tjerët janë lopë japoneze (emri i tyre gjenerik “Wagyu” në të vërtetë përfshin katër lloje të ndryshme, por kjo nuk është temë). Mesatarisht, kafshët Holstein të rritur janë 20-30% më të mëdha se kushërinjtë e tyre japonezë.

Kjo ende nuk e shpjegon plotësisht ndryshimin në madhësi. Në një artikull në New York Times (po, tema ka qenë me të vërtetë rreth globit), ne mësojmë, nga goja e breeder përsëri, që Knickers është shtatë vjeç kur shokët e tij kanë vetëm një vit apo më shumë: ata janë akoma adoleshentë. Së fundi, duhet të dihet se qebapët zakonisht mbahen në thertore ndërmjet 2 dhe 3 vjet. Kau përreth gjigantit nuk kanë arritur ende madhësinë e tyre përfundimtare.

Geoff Pearson thotë se xhupu i madh i Knickers do ta kishte shpëtuar atë nga thertorja (është e paqartë kur) dhe e lejoi atë të vazhdojë të rritet pak. Në këtë rast, është vështirë të verifikohet vërtetësia e këtij informacioni, por pranoj. Breeder ka mbajtur kafshën e tij për të bërë një “lider” tufë. Një “histori e bukur” që ka favorizuar shpërndarjen e saj në mbarë botën, qoftë apokrif apo jo.

Së fundmi, për të përfunduar, ka ende ekzemplarë më të mëdhenj në botë: Bellino, pak më shumë se dy metra i gjatë, i racës italiane Chianina, që nga viti 2010 ka mbajtur rekordin botëror për viçin më të madh (nëse është akoma jeta, e cila nuk ka gjasa). Një tjetër kafshe Holstein, Danniel, në Kaliforni, ishte gjithashtu disa centimetra më lart se Knickers – ai vdiq në vitin 2018 në moshën tetë vjeçare. Ka edhe dema shumë më të mëdhenj, që peshojnë rreth dy ton – por ato zakonisht janë më të lira. Sa për lopët, ato gjithashtu mund të arrijnë lartësi mbresëlënëse. Deri në vdekjen e tij në vitin 2015, rekordi u mbajt nga Blosom, i racës Holftsein përsëri. Matur 1.90m

SHPËRNDAJE