Un gouvernement féminisé avec Viola Amherd et Karin Keller-Sutter

Viola Amherd dhe Karin Keller-Sutter do të zëvendësojnë Doris Leuthard dhe Johann Schneider-Amman në Këshillin Federal. Asambleja Federale zgjodhi sot ka zgjdhdurt me sukses dy parlamentaret federalë në raundin e parë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Gratë tani do të jenë tre në qeveri. Por burrat mbeten në shumicë me katër ministra.

Ndërkohë që zgjedhjet për vendin e Demo-Kristianëve dukeshin më të hapura, Viola Amherd nuk duhej të dridhej. Këshilltari kombëtar 56-vjeçar i Valais u zgjodh menjëherë nga 148 vota nga 240 fletëvotime të vlefshme.

Image associéeKonkurenti i saj në biletën PDC, këshilltari i Shtetit Uranie Heidi Z’graggen, fitoi 60 vota. Presidenti i PDC-së Gerhard Pfister grumbulloi 17. Kishte pesëmbëdhjetë zëra të shpërndarë.

Rezultati i Viola Amherd është edhe më i mirë se Doris Leuthard’s. Argovienne ishte zgjedhur në qeveri në vitin 2006 edhe në raundin e parë, por me 133 vota. Ne duhet të kthehemi në 1989 për të gjetur zgjedhje në Këshillin Federal në raundin e parë.

Suksioni i Johann Schneider-Ammann në Këshillin Federal ka qenë i vendosur po aq shpejt, por nuk është një surprizë. Këshilltari i Shtetit, Karin Keller-Sutter, 54 vjeç, iu dha një ultra-favorit.

Ajo fitoi biletën e saj për qeverinë me 154 vota nga 237 vota të vlefshme. I tatuar nga një kandidat alibi, shoku i tij drejtues në biletën e PLR, këshilltari i Nidwalden thotë se Hans Wicki mori 56 vota. Kishte 27 zëra të shpërndarë.

Këshilltari i ri federal është vetëm gruaja e dytë e PLR ​​që të ulet në qeveri. Vetëm Elisabeth Kopp e paraprinte atë në këtë pozitë.

Falë zgjedhjeve të së mërkurës, Zvicra Lindore nuk është më e lënë jashtë qeverisë. Me Karin Keller-Sutter, St Gallen tani zyrtarisht bashkon gjashtë këshilltarë federalë. Arka Alpine nuk është harruar as. Viola Amherd është përfaqësuesi i katërt i Valais në Këshillin Federal.

SHPËRNDAJE