largea_rugova1425837180Një gjykatë të veçantë është duke u ngritur në Hagë për të gjykuar krimet e luftës të kryera gjatë luftës 1999-2000 në Kosovë me seli ne Holandeze . Ajo do të meret me akuza  për krime të rënda qe dyshohet te jenë kryer nga keret dhe pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK-së) kundër p, akicave etnike dhe kundërshtarëve politikë, raporton BBC, Transmeton  Agjencia e Informacionit Kombëtare “Presheva Jonë”.

Sipas BBC Gjykata pritet të fillojë të veprojnë më vonë këtë vit.  Deri në vitin 2008, Kosova ishte një krahinë e Serbisë. Vitet e tensioneve kthyer në konflikt të hapur në vitin 1998, kur qeveria serbe filloi një goditje. Ajo përfundimisht tërhoqi trupat e saj nga Kosova pas një fushate dy-mujore të sulmeve ajrore të NATO-s në vitin 1999.

Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008, edhe pse Serbia nuk e ka njohur këtë.
Rreth 10,000 njerëz kanë vdekur në konfliktin dhe rreth 1.700 të mbeten të zhdukur.
Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY) është gjykuar dhe dënuar zyrtarët shumë serbë gjatë dy dekadave të fundit, por ajo ka dështuar në përgjithësi për të gjetur drejtësinë për qindra mijëra serbëve të cilët ishin vetë viktima të shpërnguljeve të detyruara apo mizori.

Kjo ka dëmtuar besueshmërinë e ICTY-së, veçanërisht në Serbi, dhe të penguar përpjekjet e pajtimit. Zyrtarisht, gjykata ri do të jetë një gjykatë kombëtare e Kosovës, pavarësisht vendndodhjes së saj në Hagë.


Por ajo duhet më në fund të merret me pretendimet e gjatë-ekzemë që anëtarët e UÇK-së – shumë prej të cilëve janë rritur në pozita të larta në qeveri peres  mizorive te kryera.
Anëtarët e shumicës shqiptare të Kosovës që shohin UÇK-në si heronj mund të duroj procesin. Por gjykata mund të vërtetohet të jetë vendimtare, si Serbia dhe Kosova të vazhdojë përpjekjet për të normalizuar marrëdhëniet.


Një raport i vitit 2011 nga Këshilli i Evropës, e cila monitoron të drejtat e njeriut, ka akuzuar rebelët e UÇK-së për krime të rënda, duke përfshirë trafikimin e organeve të të burgosurve.


Parlamenti në Kosovë miratoi krijimin e tribunalit të vitit të kaluar, pavarësisht protestave dhe bojkotit të opozitës të votave.
Shqiptarët e Kosovës përbëjnë rreth 90% të popullsisë, dhe tensionet mbeten me pakicën serbe.
Gjate
të këtij viti shperthen protesta te njjepasnjjeshme  anti-qeveritare ku policia u përleshën me  demonstruesit te cilet po kkundërshtojne  “zajednicen” dhe marrëveshje tjera te cilat u japin më shumë automi dhe pushtet  serbëve në Kosovvë.

SHPËRNDAJE