Zurich, 9 shtator  -Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” ishte mediumi io pare shqiptar qe zbuloi fenomenin e eskodit masiv te viteve 2013 nga Kosova permes Hungarise, duke alarmuar autoritetet vendore. Duket se papunesia e madhe, korrupcioni..zhgënjimet e e medha të popullates me lideret dhe pazaret e tyre polike bashke me jo perspektiven ne Kosove ka humbur durimin e qyetarve, duke provokuar serish eksodin nga ky mjedis me te varfur dhe me te kurruptuar ne Evropë, me rroga me te mëdha ne rajon te minisrtave dhe qeveritarëve kosovarë.

Pavarësisht një rikthimi të dobët ekonomik ne Kosove edhe ate fale diaspores shqiptare, disa ekspertë parashikojnë seri val et ereja të emigrimit masiv nga Kosova. Megjithatë, përderisa situata ekonomike nuk është përmirësuar, ka shumë të ngjarë që shumë kosovarë të vazhdojnë të kërkojnë një jetë më të mirë në Evropën Perëndimore.

 

Mbi 300 emigrante nga Kosova arrijne ne Zvicer. Përse shqiptarët po ikin nga vendi me të njëjtin intensitet sa vende që janë në luftë? Kosovarët të 10-të në “top-listën” e vendeve evropiane për emigrantë ilegalë në Zvicër

Ne fillim te kesaj jave u raportua per nje numër te madh  të rinjve sërish po ikin nga Kosova, ngjajshëm me eskodin e vitit 2013. Ekipet e  gazetarëve te  agjencise së  lajmeve “Presheva Jonë”  kane ndjekur me vemendje rrugëtimin e ketyre emigrantve nga Prishtina deri ne Zuirch e Shtutgard, Linz, Bruksel apo Lion duke qendruar ne mesin e këtyre ne  kufirin Serbi-Kroaci deri en Zvicer, Gjermani, France dhe Belgjike. Nga bisedat dhe disa foto musohet se autobuset nga Kosova ishin te mbushur “shpic” me kosovare, te cilin kishin për destinacion Zvicren dhe vendet tjera te BE-së.

Kosova është i vetmi vend evropian që është në “top 10″ në mesin e vendeve afrikane, për muajt e parë të këtij viti, thuhet në një raport të qeverisë zvicerane. (“Le Kosovo est le seul pays européen qui figure dans le «top 10», parmi des pays africains, selon la statistique des trois premiers mois”).

Në kete rast vec vendet e BE-së voiteve te fundit edhe zvicra eshe goditur nga emigrantet kosovare. Keshtu ne korrik 2017 ne Zvicer janë paraqitur 1694 kërkesa për azil në Zvicër ku ne mesin e tyre karahas sirianeve apo Eritreas gjendet nje nume ri i konsiderueshem edhe nga radhet e shqiptarëve nga Kosova perkunder asaj se Berna kete vend e konsideron si “vend te sigurt”. Qytetaret shqiptare nga rajoni i kane te deklaruar agjencise se lajmeve “Presheva jonë” se “Kosova eshte vend i sigurt për qeveritaret, por jo edhe per popullaten qe dje luftuan per liri dhe shtet stabil, kurse sot luftojme per buken e gojës..”

Emigrantet kosovare te cilet sot kane arritur ne Zvicer agjencise s elajemeev “Presheva jonë” i kane dejkalruar se “në Zvicer kemi ardhur prej zori. keut nuk kemi ardhur për azil. Nuk duma azil dume pune, buke dhe libra  per femijet tanë te cilat ne vendlindejn tone nuk po mundemi te sigurojmë..”

Sipas agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” duke ju referuar burimeve te shofereve dhe agjencive turistike vetem kete jave Kosoven e kane leshuar mbi 10 mije shqiptare?!

Mëshohet se gjate këtij vek endi vetem ne Zvcer kane arritur rreth 300 emigrante apo 5-6 autobus nga Kosova. Përse shqiptarët po ikin nga vendi me të njëjtin intensitet sa vende që janë në luftë?

 

Cilët faktorë po i shtyjnë gjithnjë e më shumë kosovarëve të largohen nga vendi i tyre për Zvicer dhe vednet e BE-së ?

Pervec krizes ne rajon, doren ne zemr edhe disa matrapaze dhe kontzabandiste po i nxisitn kete eksdon masiv. Ketu ne nje mase te madhe, te frenuar ikjen ngas Kosova mund te ndihmojne edhe vet mediat kosovare qe si duket edhe atoi e kane humbur busollen nese lexojme keta tituj qe hasëm diteve te fundit, si: Gjermania e gatshme te pranoje puntore nga Kosova..” apo “Amerika “hap dyert” për shqiptarët..” , “Zvicra kërkon puntorë, kaq franga duan ta paguajnë” etj…

Zvicra dhe Bashkimi Europian e përcaktoi Kosoven në vitin 2014, si një vend të sigurt dhe si rrjedhim, azili ekonomik nuk mund të pranohej. Arsyeja kryesore se përse qytetarët shqiptarë lanë vendin e tyre kane te bejne me varferine, papunësinë e lartë, korrupcioni, pagat e ulëta, por edhe te zhgenjyer nga klasa politike qe Kosoven po e percjell gati ne cdo kater vjet me kriza si ngerce politike dhe paralizimin e institucioneve, ku qytetaret nuk po shofin perspektive dhe te ardhme te sigurt ne vendin e tyre te cilet luftuan. Burime tona mesojne se ne mesin e shume emigranteve qe kane leshuar Republiken e Kosovës, merre me mend, posedojne pasaporta serbe. Per kete eshte deshmitare gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva jonë” nga vendi i ngjarjes qe me sy te vete ka pare pasaportat serbe ne duart e kosovareve?!

Ne Zvicer, disa emigrante jane takuar nga gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva jonë”. Ata akmne phuar se kane ardhur me pasaprta te Kosovës por edhe te Serbisë. Shumica tyre kane zbritur ne France, Gjermasni apo Austri dhe permes rrugeve ilagale dhe ndermejtesuesve te cile jana paguar deri ne 2-3 mioje euro, kane arritur te hyjne ne Zvicer.

“Mirë se të gjeta Zvicer, vend i bekum! A keni një copë bukë edhe për neve  ..” ihste ky urimi pare i e këtyre emigrantëve ne Zvicer te cilet kane shkelur diteve t funditr toek helvetike te cilet htone se “jemi te vetdijshem se jemi ilegale, por shpyrti, fmija, fokarrallaku spo te pyetke. DShkur vlla kemi amrrur dynjane ne sy se avllahi spo kemi cka ma hanger ne Kosovë, ma mikre keut ilegal me fitu nje goje buke, se sa legal ne vendin tone pa buke e belaja edhe spe kishim luftuar per nje Kosove ndryshe jo bash qeshtu. Nuk shkon jeta me borxhe fëmija po lypin me hanger, bukë,  libra…”

Related image

SHPËRNDAJE