Image associéeRomë, 4 shkrut  -Serbi Tomisllav Pavloviç (40) u arrestua në veprim ndërkombëtar: Ata planifikuan të transportonin 7 ton kokainë në avionë privatë prmes Zvcres ne Itali. Pjese e kesaj bande trafkantesh nderkombetar te droges, pos serbit Pavlovic jane edhe italiani Silvano Mandolesi (52), i cili gjendet ne praburgim, shqiptari Dorian Potoku (31) si dhe Marcelo Siafini (52). Të pestët do të duhet të përgjigjen për kontrabandën ndërkombëtare të drogës, njotj agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar policise italiane.

Serbi 40 vjeçar, T. Pavloviç, u arrestua në një operacion të madh ndërkombëtar që shkatërroi një grup kriminal të dyshuar për bashkëpunim me kartelin kolumbian për të kontrabanduar kokainën.

 

Policia italiane (Guardia di Finanza) amerikane (DEA) dhe zvicerane shkaterrojne rrejtin nderkombetar te droges

Sipas policise italiane, ata kanë kontraktuar kontrabandën prej shtatë ton kokainë, e cila është dashur të transportohen me avionë privatë për në Itali.

Me sa duket, një avion duhej të mbante një ton kokainë. Një hetim nga autoritetet zvicerane, italiane dhe amerikane ka treguar se drogat nga Amerika e Jugut nëpërmjet Brazilit dhe Zvicrës duhet të dorëzohen në Romë dhe Napoli.

Hetimi u nis në Brazil, dhe veprimi quhej “Brazilian Louboutin”, pasi kontrabanda duhej të bëhej me avionë privatë. Pikërisht në këtë mënyrë, sipas portalit italian, është e mundur që të bëhet një transferim i një sasie aq të madhe droge.

Qytetari shqiptar Petoku u shoqërua me një tregtari brazilian të drogës. Ai ka punuar me serbin Pavlovic, i cili ka udhëtuar disa herë në Brazil, Sao Paulo, për t’u kujdesur për aspektet logjistike të kontrabandës. Detyra e tij ishte të blente, korruptonte oficerët e doganës në aeroportin metropol brazilian për të shmangur çdo kontroll.

Kontrabanda e një dokuese të kokainës ishte e frustruar nga një operacion policor në të cilin Salvatore u arrestua.

Sipas agjencise se lajmeve “Presheva jonë” ne kete aksion moren pjesë katër agjentë të Agjencisë Amerikane për luftën kundër narko-mafia (DEA), i cili me një identitet të rremë për muaj bashkëpunojnë dhe negociuar me Kazamonikom për të fituar besimin e tij. Duke arritur nga grupet aktivitete mafioze që janë dorëzuar tek autoritetet kompetente dhe kështu të parandaluar kontrabandën e shtatë ton kokainë.

Katër milionë euro janë investuar në prodhimin e drogës. Megjithatë, dyshohet se bashkëpunimi me kartelin kolumbian të drogës u ra dakord në 10 milionë.

Hetimi nga Guardia di Finanza në Romë tregon se si Casamonica nuk janë më kriminelë të profilit të ulët, por ishin duke u përgatitur për të bërë një trafik ndërkombëtar ndërmjetësi në drogë të aftë për të pasur kontakte me trafikantët kolumbianë të drogës dhe për t’iu shmangur kontrollet e aeroportet kryesore nëpërmjet agjentëve te korruptuiar ne dogana.

Sipas hetuesve, Casamonica do të kishte vënë një lidhje kriminale me lidhjet me narkozën e Amerikës së Jugut. Grupi ishte në gjendje për të lëvizur sasi masive kokainë nga Brazili, Republika Dominikane, Bolivi dhe zyrtarët e korruptuar aeroportet brazilian për të filluar pa ngarkesa kontrolle aeroplanë të drogës, pastaj të shkojnë jashtë për të bërë nga aeroporti i Ciampino (dhe më vonë nga Zvicra Sion) para hundëve te personelit të sigurisë.

Plani kriminal i grupit, i cili planifikuar për të transportuar një ngarkesë e parë prej 600 kg kokainë në aeroportin e Sionit në Zvicër, nuk do të shkojnë në port për shkak se në korrik të vitit 2018 operacioni i prokurorit Weeden Romës decapitates sistemin penal të Porta Furba, vetë Salvatore Casamonica është midis të arrestuarve.

Shoqata kriminale gjithashtu mund të ketë objekte të transportit, të paktën dy avionë privatë – njëra prej të cilave është 18 vende – ku mallrat mund të transportohen.

Burrat e Salvatore Casamonica. Dorian Petoku shqiptar, siç shkruajnë hetuesit, është personi që lidh me trafikantët e drogës në Amerikën e Jugut dhe ishte ai që solli drogën në shoqatë.

Sipas hetuesve, ai është udhëheqës i grupit të shqiptarëve të përkushtuar për trafikimin e drogës që veprojnë në brendësi të bregdetit , mes Acilia, Ostia dhe Infernetto. Serbi Tomisllav Pavloviç, nga ana tjetër, do të ishte personi përgjegjës për kapërcimin e mallrave në aeroportet në Amerikën e Jugut falë kontakteve të tij në vend dhe për të korruptuar oficerët e policisë. Plani i tij siguron, siç është shkruar në letrat e hetimit, të fshehë kokainën në disa valixhe të ngarkuara në avionë privatë të destinuar për aeroporte evropiane.

SHPËRNDAJE