“Deri sot asnjë  nuj kam degjuar nga asnje shqiptar në Medvegjë se ata kanë një dëshirë për të bashkuar me Kosovën ose të bëhet pjesë e ‘Shqipërisë së Madhe'”, thotë në një intervistë për “Alo!” Nebojsha Arsiq, kryetar i njeres nga komunat e Lugines se Preshevësa, transmton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Ne titullin e kësaj interviste “Tek ne serbet dhe shqiptaret hane ne nje sofër” (“Kod nas Srbi i Albanci sede za istim stolom!”)

Ai shpjegon pse Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës nuk duhet të trajtohen si komuna të njëjta ose të ngjashme, nga gjithë ata që kurrë nuk kanë qenë në Medvegjë, ka nevojë urgjente për të vizituar atë …

Se a është Medvegja vendi i vetëm në botë në të cilin serbët dhe shqiptarët pajtohen dhe jetojnë normalisht? kesja pyetje te gazetes “Alo”  i pari i komunes se Medvegjes Arsiq eshte pergjigjur: “Po, është e drejtë, ne mund të jemi vërtet një shembull i mirë i bashkëpunimit multietnik. Le të themi, pas zgjedhjeve të fundit, ne, koalicioni SNS, kishim shumicën, por ne i ftuam fqinjët tanë shqiptarëve që ata gjithashtu të marrin pjesë në pushtet me ne. Në Medvegjë nuk ka ndarje në kafene serbe dhe shqiptare, ne gjithmonë ulemi në të njëjtën tryezë, ka shumë miq të sinqertë mes nesh. Asnjëherë në vendin tonë nuk ka pasur beteja etnike apo konflikte fizike. Serbët dhe shqiptarët mund të kenë luftuar, por n e Medvegje kemi nje situate tjeter.  Ishte e bukur, për shembull, kur fëmijët shqiptarë po merrnin pjesë në një shkollë me rastin e Ditës së Shenjtë të Sava, në kostumet popullore shqiptare.”

Arsiq e pranon se Medvegja nuk eshte më shqiptare!

Pyetjes me radhë se Presheva, Bujanoci dhe Medvegja konsideroheon si komuna identike dhe ideja e përgjithshme është se serbët jane pakice?

“Shumë komuna e shohin komunën tonë si shqiptare, gjë që nuk është e vërtetë. Ne jemi gjeografikisht të largëta nga këto komuna rreth 170 kilometra dhe nuk kemi ndonjë pikë kontaktimi gjeografik me ta. Ne jemi edhe në dy rrethe të ndara, ata janë në Pçkisht, ne jemi në Jabllanicë. Ne, si Preshevë dhe Bujanovc, jemi vetëm në vijën administrative me Kosoven dhe Metohinë, por edhe Leskovci, pjesë e Libanit dhe Kurshumlija janë në atë pjesë. Qeveria e sapo formuar Trupit Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, dhe vetëm për shkak të emrit të saj, ne lloj i evoluar në një paketë, por në fakt vetëm që na lidh me atë që jemi mjedis multi-etnik, me shqiptarët në Serbi nuk janë shumicë.”

Kur shqiptarët e Kosovës flasin se do të bashkojne Luginee Pershves me me Kosovën, ata do të thonë Preshevë, Bujanoc, Medvegjë? Si reagoni ndaj deklarimevetë tilla?

Nebojsha Asic: Askush prej nesh në Medvegjë nuk e merr këtë tregim seriozisht. Asnjë nga shqiptarët në Medvegjë nuk shpreh haptazi këtë dëshirë për t’u bashkuar me Kosovën. Nje ceshtje kjo krejtësisht joreal për ne.

Në Medvegjë është edhe fshati i famshëm me emrin e presidneit rus Putin, qe sertbet er Medvegjes ishin te ngazhelluar se da t’i vizitonte kyretari rus, por nuk ndodhi. Lidhr me kete kryetari i Medvegjes ka pohuar se “ne shpresonin të vinte Putin ne mesion tonë. Ky fshat është tërheqja jonë e madhe, sidomos kafenea “Krimea”.

SHPËRNDAJE