Një vizitë në Zvicër ishte anulkuar muajin shkurt të kë këtij viti. Sulmuar nga disa organizata ndërkombëtare që kanë denoncuar praktikat që ka zbatuar në “luftë kundër terrorizmit” e saj, George W. Bush duhet të ketë parasysh të mos e lëshojë  për momentin territorin e Amerikës, njofton agjencia informative “Presheva Jonë”, duke ju referuar burimve të Reuters.

Gjenevë, 12 tetor /AIK-Presheva Jonë

Organizata Amnesty International ka bërë thirrje sot tek autoritetet kanadeze për të arrestuar dhe ndjekur penalisht ish-presidenti amerikan, gjatë vizitës së tij të planifikuara më 20 tetor, duke e akuzuar atë për “krime”, duke akuzuar atë edhe për  “torturë”, njofton agjencia informative “Presheva Jonë”, duke ju referuar burimve të Reuters.

Një kërkesë e përfshira në një memorandum të mijë faqe shpërnadrë nga organizatat ndërkombëtare humanitare për autoritetet kanadeze më 21 shtator, por ai raport është bërë publike të mërkurën. Presidenti Bush duhet të bëjë një prezantim në një konferencë rajonale ekonomike në Surrey, British Columbia në Kanada perëndimore.
 
 Akuzat Amnesty, i cili është mbështetur nga një OJQ kanadeze, Lirive Civile Ndërkombëtare Monitorimi, shqetësim në program të veçantë sekrete të CIA-s të zbatuar në mes 2002 dhe 2009 të burgosurve, sipas organizatës, “torturës dhe trajtimit tjetër mizor, çnjerëzor dhe degradues dhe zhdukjet me forcë. ” Ato janë të bazuara në të dhënat publike, dokumentet e SHBA merret përmes ligjit mbi lirinë e informimit, kujtimet e z. Bush dhe një raport i Kryqit të Kuq kritikuar “lufta kundër terrorizmit”, iniciuar nga ish-Presidenti Shtetet e Bashkuara. Gjatë presidencës së tij, Amnesty gjithashtu vë në dukje, Bush kishte autorizuar “teknikat e marrjes në pyetje të zgjeruara”, duke përfshirë tortura me ujë.

Një vizitë në Zvicër ishte anulkuar muajin shkurt të kë këtij viti


“Kanadaja është e lidhur me detyrimet e tij ndërkombëtare për të arrestuar dhe të ndjekur penalisht ish-Presidentit Bush, duke pasur parasysh përgjegjësinë e tij për krime kundër të drejtës ndërkombëtare, duke përfshirë tortura,” tha Susan Lee, Drejtor i Amnesty për Amerikat.

Asnjë reagim i autoriteteve kanadeze nuk mund të merret për momentin se cfare do të ndodhë me vizitën e Buhsit apo ndoshta do të anulohet, sikur ditë më parë Zvicër që siduket pas  pas thirrjeve të ngjashme në arrestimin e tij kishte nisur.

SHPËRNDAJE