Résultat de recherche d'images pour "milosevic mira markovic"Uashington, 30 janar -Mbi 100 emra te personave, lidreve dhe perfaqesues te organizave luftarake nga vendet e Ballkanit bashke me kriminelët e luftës dhe të paditurit nga ICTY ne Hagë  që përbëjnë kërcënim për SHBA-të, perfshire ketu edhe liderët politikë jane perfshire ne “listën e zezë” të SHBA, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke ju refeuar burimeve ga Washingtoni.

 

Ndryshohet “Lista e Zezë” e Presidentit Amerikan: Grupi cetnik dhe mbi 30 serbe ne “listen e zeze” amerikan, i mbari stafi i dinastise krimanale serbe-miloshoviqiane

Lideri i Partisë Përparimtare të Serbisë, që është edhe kandidat për kryeministër të Serbisë, Tomisllav Nikoliq, nuk mund të hyjë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ai gjendet në listën e zezë të personave që iu ndalohet hyrja, e ku janë 30 serbë tjere

Në listën e re te zeze të SHBA-ve te cilëve  ju eshte dnaluar hyjnë në Shtetet e Bashkuara te Amerikës janë erdhe presidenti i Republikës së Serbisë Milorad Dodik, udhëheqës i kryetarit të Partisë Radikale Serbe Vojisllav Sheshel,  pastastaj ish-stafi i presidentit serb Sllobodan Millosheviç, i cili vdiq në vitin 2006.

 

Uashingtoni ne këte “liste te zez¨” jane vënë të gjithë familjaret së sundimtarëve të mëparshëm të Ballkanit, ish-stafin e Sllobodan Millosheviqit, perfshire ketu edhe  gruan e tij Mirjana, vëllai i Borislav, fëmijët Marko dhe Marija, dhe gruaja e djalit të tij Milica Gajiq-Millosheviçit. Ne klet eléiste jane perfshire edhe Radovan Karaxhiç, amerikani “lista e zezë” përfshin edhe gruaja e tij Liljana Zelen-Kradzhiq me te” birin Alexander dhe vajza Sonja, deputet në RS, si dhe vëllanë Luka. Milani Milutinoviç, njeri nga ish-presidentit të Serbisë. Nga të paditurit e famshme e Hagës në listë janë Veselin Sljivançanin, Milan Martiç, Biljana Plavsic, Vllastimir Gjorgjeviq, Vladimir Lazareviç, Goran Haxhiç dhe Sreten Lukiç. Në listën e zezë të SHBA janë ish-krerë të shërbimit serb sekrete Jovica Stanisiç dhe Franko Simatoviç, i cili është ende në gjyq në Hagë, si dhe Milorad Ulemek Legija, i cili ishte dënuar për vrasjen e kryeministrit serb Zoran Gjingjiç në vitin 2003.

 

Edhe persona nga Kosova, Presheva dhe Maqedonia ne “listen e zezë”

Nga politikanët nga Kosova në listën amerikane eshte zv.kryemnistrit i Kosoves Fatmir Limaj,  deputeti Daut Haradinaj dhe një udhëheqësi serb i Kosovës Marko Jakshiq.
Nga kroatët në listën e zezë janë dënuar kriminelët e luftës Tihomir Blaskiq, Dario Kordiq, Mladen Naletiliç Tuta, Vinko Martinovic Stela, Mario Çerkez, Anto Furundzija, dhe një nga gjashtë ish-zyrtarët e Herceg-Bosna dënuar në Hagë vitin e kaluar, Valentin Çoriç. Lista është ish-anëtar kroat i presidencës së BiH, Ante Jelaviç është duke u kërkuar nga gjyqësorin e BiH me akuzat për mashtrim dhe shpërdorim të detyrës.
Lista e subjekteve të padëshirueshme per SHBA-të perfshine edhe partite dhe ish-organizata luftarake si Partia serb Demokratike e Bosnjës dhe Hercegovinës, Lëvizja çetnike Ravna Gora, Ushtria Çlirimtare e Kosovës, Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit, Ushtria Kombëtare Shqiptare në Maqedoni dhe Fronti për Bashkimin Kombëtar Shqiptar. Nga Lugina e Presheves ne kete listë janë Isak dhe Shefqet Mulsiu, pastaj një liderët maqedonas e palëve ndërluftuese nga periudha 2001-2002 rebelimit të shqiptarëve, Menduh Thaçi dhe Ljube Boskovski.

“Çdo vit lista rishikohet, por ndodhë që disa emra, si ai i Legijes dhe Pavkoviqit, të mbesin ende. Në këtë moment, nga Serbia në SHBA nuk mund të futen 30 vetë. Zyrtarisht, Departamenti i Shtetit është përgjegjës për heqjen e të ashtuquajturës lista e zezë, por vetëm me vendimin e presidentit të SHBA-së, që mbanë shenjën 212 F. Se viza nuk nënkupton hyrjen në SHBA, flet rasti i Bogoljub Kariqit. Atij William Montgomery ia miratoi vizën, por nuk ka mundur të udhëtoj, sepse ishte në atë listë”, thotë burimi nga Washingtoni, transmeton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”

Për herë të parë, SHBA-ja më 1999 ia ndaloj hyrjen liderit serb Sllobodan Millosheviq, si dhe familjes së tij, krerëve të aparatit të tij shtetëror, atyre që e kanë financuar, si dhe pjesëtarëve të njësiteve paramilitare në Kosovë. 900 vetë ishin atëherë në atë listë.

SHPËRNDAJE