Ambasadorja e SHBA-ve në Beograd zonja Mery Worlik në një intervistë për gazetën serbe “Politikas” është shprehur qartë rreth raprotve dhe angzhimit të diplaomcisë amerikane në Serbi dhe në raport me Kosovën.

Preshevë, 6 qershor / AIK-Presheva Jonë

Ajo ka dkalaruar se “Uashingtoni zyrtar e mbështetet fuqimisht dialogun mes Kosovës dhe Serbisë si një proces tejet të rëndësishëm për të ardhmen e rajonit” Mirëpo, sipas amabsadores amerikane,  kthim të situates mbrapa nuk ka dhe se ndarja e Kosovës nuk është e pranueshme, sepse për diplomacinë amerikane  çështja e statusit dhe e kufijve të Kosovës ka përtfunduasr njëherë e përgjithmonë…” raporton agjencia informative “Presheva Jonë”

“Kur flasim për reformat e Brenda Serbisë, që janë të rëndësishme për  rugën e saj drejt  BE-së për Serbinë edne duhet të punohedt në këtë drtejtim. Në ketë kontgekst bashke¨punimi me vendet dfqinje dhe dialogu i filluar mes Prishtinës dhe Boegrdait kanë rëndësi të vecantë për perspektivëne rajonit..” ka phuar amabsdadorja amerikane znj. Worlik

Se për cfarë arësye dikur ndarja e Kosovës ka qenë e pranueshme për Uashingtonin, ndërsa tash së fundit kundërshtiohet  kjo ndarje? Kësaj pyetje mabsdadorja amerikane në Beograd, gazetes serbe në vazhdim ju është përgjigjur se “ne kemi thënë vazhdimisht  se duhet shikuar gjithnjë përpara dhe jo më mbrapa.  Prandaj  për SHBA-të, po e përsëris, se  çështja e kufijve dhe statusit të Kosovës është një cështje zgjidhur sepse siq e dini  rreth 70 shtete e kanë njohur shtetione ri të  Kosovës, për cka edhe Gjykata Ndërkombëtare të Drejtësisë ka qenë shumë e qartë rreth statusit të Kosovës. Mendoj se është me rëndësi që të fokushemi tash e tutje  në bashkëpunim dhe avancimin e marrëdhëniet të dy shteteve mes veti, atij të  Serbisë dhe Kosovës…”, njofton AIK “Presheva Jonë”

Ndërsa rreth zhvillimve në veri të Kosovës diplomatja amerikane në fund është përgjigjur se  “Natyrishte, ne i përkahim  cdo përpjekje të marëdhënieve në favor të bashkëpinimit dhe  konstruktive të popullit të Serbisë dhe të gjithëve popujve të Kosovës, por po e komnfirmoje asesi  kontekstin se rishikimit të çështjes së statusit dhe të tërësisë territoriale..”

SHPËRNDAJE