kodraaaNe qershorin  e ketij viti në kuader te sesionit dhe Ditës Multikulturore në OKB-Gjenevë dhe të Drejtave të Njeriut eshte bere edhe promovimi traditave kombëtare, kostumeve dhe ushqimeve me te cilin rast prezentoi edhe vendi ynë Shqiperia, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicër.

 

Gjenevë 1 shtator (Nefail Maliqi/ONU) -Filloreta Kodra, Ambasadori i Shqipërisë në Kombet e Bashkuara që nga viti 2012, nuk ka trembur. Kjo diplomate dinamike haperon guximshem bashke me Shqiperine duie quar vendin përpara skenës ndërkombëtare duke u bërë anëtar i Këshillit për të Drejtat e Njeriut (CDH) duke shkuar direkt në postin e  zëvendës presidentes. Do thkersuar se femrta shiptare eshte ne rruge te mire diploamtike, ners ekemi parasysh se sot kemi dy ambasadfoer ene OKB, pos Filloreta Kodres edhe ambasadorja tjeter Besiana Kadare, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Ambasadorja shqiptare ne OKB Filloreta Kodra, zevendes kryetare e Këshillit për të Drejtat e Njeriut (HRC)

ambbbDiteve te fundit eshtë duke u zhvilluar nje “lufte” e ashper për te zevedesuar shefin e OKB-së dhe poste tjera te larta ne kete organizate nderkombëtare, ku shpesh permenden edhe kandiudat me  emra nga Bullgaria, Serbia, Kroacia etj… por deri tash kane deshtuar. Kurse, ambasadorja jone Filloreta Kodra, eshte një shqiptare e cila vjen jo në vend te Ban Ki-moon, por në krye të OKB-së, ne nje funksion më ë lartë nga diplomatet me origjine nga ballkani, shkruan  agjencia e lajmeve “Persheva jonë” nga Gjeneva

 

“Nga mosha 14, vajza nga Vlora, një qytet bregdetar në jug, ajo kishte nisur te  ëndërronte për diplomaci.  Një pozicion i rëndësishëm për një vend të vogël, që s’bie në sy dhe shpesh kuptohet dobët” ka shkruar gazeta zvicerane “Tribune de Genève”, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Por angazhimi diplomatik i kësaj ish-zëvendësministre e Punës, Çështjeve Sociale në Shqipëri nuk ndalet këtu. Ambasadori nuk hezitoi të shkëpuse nga Shqipëria kohët e fundit disa pozicione radikale brenda HRC për të mbështetur rezolutat feministe dhe mbrojtjen e minoriteteve.

“Vendi ynë është multikulturor dhe me vendosshmëri u kthye drejt Evropës. Ne nuk mund të pranojmë ndryshime në kundërshtim me liritë dhe vlerat që mbrojnë në Tiranë. Keto integrime drejt evropës se bashkuar padyshim se  i garantojne  e sigurii  dhe stabiulitet edhe vendeve fqinje tona, sikur Kosoves ashtu edhe Serbise te cilet vende duhe t’i japi prioritet dialogut, ne vacanti rrespektimit te te drjetave te minorititeve sipa sstandradve dnerkombëtare ne keto vende, sikur serbeve ne Kosove ashtu edhe shqiptareve ne Serbi, te perqendruar në Luginen e Preshevës  ” ka thëne ambasadorja Kodra për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

Në mesin e pozicioneve të kundërta nga konservatorët, emërimi i ndjeshëm i një eksperti të pavarur për të luftuar dhunën dhe diskriminimin. Sipas ambasadore kodra “Të gjitha pakicat duhet të kenë të njëjtat të drejta dhe liri, ajo këmbëngul. Ashtu si ne nuk mund të pranojmë një njeri për të rrahur gruan e tij, ose një person të persekutuar për shkak të ideve të tij, gjinisë, fesë apo ngjyrës së lëkurës. ”

Por suksesi ka dobësitë e saj. Që nga fillimi i verës, anëtarët e misionit janë cak i kërcënimeve të fshehta, në Gjenevë dhe në median shqiptare.  “Por pjesa më e madhe e popullatës sonë është kthyer në drejtim të Perëndimit. Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara janë edhe partnerët tanë kryesore strategjike. ” Thote Kodra

Që prej mbërritjes së saj në Gjenevë, Filloreta Kodra dhe delegacioni i tij i vogël janë të përfshirë në organizata të tjera ndërkombëtare si OBSH, ILO dhe Konferencën e Shteteve të angazhuar ndaj minave.

“Ne do të jenë koordinatorët e vendeve të Evropës Lindore në KDNJ nga shtatori në dhjetor dhe unë jam një anëtar i Iniciativës së Gjenevës së Kampionëve gjinore. Ne dëshirojmë shumë për parimin e barazisë gjinore dhe mundësitë e barabarta. Gratë shqiptare të kenë qasje në të njëjtat pozita të përgjegjësisë për një kohë të gjatë. ”

Fëmijët nën komunizëm

Nga mosha 14, vajza nga Vlora, një qytet bregdetar në jug, kishte nisur te  ëndërronte për diplomaci. “Babai im donte që unë të jetë mjeku, ajo kujton, duke qeshur, por kam kërkuar për të parë botën. Ne kemi jetuar në një vend komunist nën një dietë shumë të rreptë.” Ndyrshe Babai i saj punon në administratën shtetërore. Nëna e saj nje militante e  demokracisë dhe të drejtave të njeriut. Ajo ishte një aktivist në lëvizjen feministe dhe ka marrë pjesë në emancipimin e grave.

 

SHPËRNDAJE