Paris, 20 mars  -Panairi i Librit në Paris (l’Europe a l’Honneur ne France “Livre Paris” ) është në vlugun e aktiviteteve kulturore në Versajë. Dhe këtë vit, për edicionin e 39-të, i gjithë kontinentit evropian, Parisi ishte mysafir nderi. Më shumë se 400 shkrimtarë dhe artistë nga e  mbare Evropa  ishin te pranishëm. Aty ishin  edhe  shkrimtaret tane te gjitha  zhanreve dhe moshave nga Kosova. Krijuesit shqiptarë, ambasadore këta te poezise shqipe prezentuan me dinjitet Kosoven ne Paris. Njashtu edhe organizatoret u ndane te kenaqur me paraqitjen e veqant të Kosoves ku udheheqës ishin Nezir Kraki dhe Klara Buda, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Parisi.

Shkrimtaret nga Kosova: Evropa është persopektiva jonë, kultura është më shumë se kurrë themeli mbi të cilin do të ndërtohet kjo e ardhme

“Në zgjedhjet evropiane që do të zhvillohen në maj 2019, qytetarët e 28 vendeve anëtare të Bashkimit Evropian do të ftohen për të votuar për të zgjedhur Evropën që ata duan nesër.

Me këtë rast, “Livre Paris” nga 15 deri më 18 mars festoi në mënyrën e vet pasurinë dhe diversitetin e trashëgimisë letrare evropiane, si dhe rolin e shkrimtarëve dhe mendimtarëve në ndërtimin e një Evrope të hapur dhe të shumtë. Ne do të bëjmë një përjashtim nga tradita e shfaqjes për të ftuar çdo vit një vend për të nderuar.

Skena e programimit e dedikuar për Evropën do të nxjerrë në pah përmes debateve dhe takimeve kontributin e autorëve në historinë e Evropës mundësoi publikut francez dhe boteror ne Paris të zbulojë shkrimtarë nga e gjithë Evropa. Një librari e madhe paraqiti shumë vepra të botuara nga vendet e ndryshme pjesëmarrëse dhe do të pasqyrojë dinamizmin dhe diversitetin e krijimit letrar evropian.

Me këtë rast, të pranishëm 15 vende vende, përfshirë ketu edhe Kosoven bashkë me Francen, Belgjikën, Gjermaninë, Greqinë, Hungarinë, Italinë, Luksemburgun, Holandën, Poloninë, Rumaninë, Rusinë, Slloveninë dhe Ukrainën etj.. (“À cette occasion, une quinzaine de pays ce son présenter dont lke Kosovo,  l’Allemagne, la Belgique, la Grèce, la Hongrie, l’Italie, le Luxembourg, les Pays-Bas, la Pologne, la Roumanie, la Russie, la Slovénie et l’Ukraine, pour révéler les nouveaux écrivains de la littérature européenne mais aussi pour échanger sur la perception des différents pays sur l’Europe.“)

“Ishte nje dicka me shume se rast, ishte feste qe per kater dite rresht ketu ne Parisi u zbuluan talente dhe shkrimtarët e rinj të letërsisë evropiane, ku gjithashtu u shkëmbyen mbi perceptimin e vendeve të ndryshme në Evropë..” tha për agjencine e lajmeve “Presheva jonë”  z.Sébastien Fresneau, drejtor i Librit në Paris.

Nga Kosova ishin: Marigona Kelmendi me liber te ri, Arber Rrahmani-botues, Ilire Zajmi-gazetare, Izet Sylaj-perkthyes, Abdullah Zeneli-botues, Edon Zeneli-kryetar i shoqates se botuesve etj.. ku Kosova paraqiti letersinë e saj per rreth 60 minuta para publikut frankofon dhe nderkombëtar ne Paris,  njofton agjencia e  lajmeve  «Presheva jone» nga Parisi.

“Parisi është kryeqyteti i francezeve të cilet perkrahin dhe respektojn shqiptaret qe shkruajn kane sjellje te mira. Kaluam shume mire një ekperience e re dhe e veqant perkunder ndonje pakenaqesie me antarë të grupit të cilet nuk ja shenova as emrin se ka ardhur kot. Cilido që vjen në Panair pa liber dhe perfaqeson Kosoven ka ardhur kot..” tha shkrimtarja jone e re Maringona Kelmendi për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

Në Frankfurt pata “Merimangat e lirisë” ndersa tani në “Livre Paris” libri më i ri, i radhës  “Një hartë për zemren time” mendoj që e arsyeton ardhjen time ketu. Falenderoj ata që me perkrahen natyrisht edhe nikoqiret, keleget tane francez ne Paris.

SHPËRNDAJE