Résultat de recherche d'images pour "vrasje ne Zvicër"Bernë, 27 dhjetor  -Shqiptaret ne Zvicer nuk jane viktime vetem e aksidenteve apo vrasjeve për femra, per motive politike, per pune paresh, prositucion apo drogë, por edhe për gjakmarrje. Nuk kalon muaj qe t’mos te kete nje lajm neper gazetat zvicerane per nje apo dy vrasje ndershiptare ne Zvicer. Ky fenomen, dikuri e zeze ka shqetesuar tashme jo vetem shqiptaret por edhe zviceranët. Me rritjen e numrit te shqiptareve ne Zvicer, kemi përshypjen se edhe hakmarrja (viktmat) po rriten ne kete vend. Sipas agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicer dy deceniet e fundit ka pasur mbi 30 vrasje mes shqiptareve me motive hakamrrje, gati për cdo vit nga nje apo dy vrasje, kete e kane konfirmuar edhe policia e kantoneve ku ka ndodhur krimi. Bile, bile mediat perendmore kur flasin për gjakmarrjen dhe vrasjet e parreshtura, shpeshhere akuzojne Shqiprine dhe Kosoven se ne keto vende nuk funksionon shteti juridik!..

 

Ne Zvicer mbi 30 viktima brenda dy decenieve -motivi gjakmarrja

Ndersa,  Prishtina e Tirana as nga rajoni as nga Zvicra (qe posedojne nje ser ambasadash e konsulata) nuk merren me kete dukuri te zeze ndershiptare, virus ky qe ka arritur fatkeqesisht edhe ne Zvcer. Ne ket ndrejtim as komuniteti shqiptare ne Zvicer ne këte vend nuk ben asgjë edhe pse thuhet shpesh ehste i “organizuar mire”, ku per cdo veekend tubon mijera shqiptare duke mbushur sallat nëpër koncerte, diskoteka e tubime tjera shoqatash e tubime partiake te cilat me shume perqajone se sa bashkojne shqiptaret, ne vend se te flasin me shume për luften kunder krimit te organizuar (droga, alokooli  prostucioni) ne kete rast per te luftuar edhe hakamarrjen qe ka infektuar edhe komunitetin shqiptare ne Zvicer, numri i te cileve sillet rreth 300.000 mije sish, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Dukurine e hakamrrjen shiptare ne Zvcer e kane alarmuar edhe gazetat zvicerane. Ato shkruajne se një spirale vdekjeprurëse e pa fund nder shiptaret ka arritur edhe në Zvicer.. Sipas agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicer dy deceniet e fundit ka pasur mbi 30 vrasje mes shqiptareve, gati për cdo vit nga nje apo dy vrasje, me motive hakmarrje, kete e kane konfirmuar edhe policia e kantoneve ku ka ndodhur krimi, sipas te cileve viktima jane shqiptaret nga Shqipëria, Kosova por edhe nga Maqedonia e Presheva.

Kështu sipas Lars Haefner, President i Shoqatës Shqipëria-Zvicër “Kanuni – ligji i vjetër zakonore e shqiptarëve – rregulluar të paktën nga mesjeta në Luftën e Dytë Botërore, bashkëjetesa e një komuniteti. Përfshirja e martesës, trashëgimisë dhe ligjit penal. “Për shkak se nuk kishte shtet funksional në atë kohë, kjo kishte kuptim”.  Sipas tij problemi ë kanuni deri 100 vjet më parë u transmetua vetëm me gojë, ka versione të shumta dhe mu kjo çon në interpretime që ju përshtaten.

“Termi qendror në Kanun është nderi. Nëse kjo lëndohet, ka pasoja komplekse. Fokusi është në hakmarrjen e gjakut, e cila përdoret kryesisht në vrasje pas vrasje. Nëse një njeri vret një anëtar të një familje tjetër, ai humbet integritetin e tij. Kështu fillon cikli vicioz. Një spirale vdekjeprurëse e pafundme me fushata reciproke hakmarrëse merr rrugën e saj” thote Haefner

Shkencëtarët theksojnë se hakmarrja e gjakut ishte fillimisht një kodi brutal, por jo kurrsesi arbitrar. Sipas agejncise s elajemeev “Presheva jonë” në Zvicër, disa organizata zvicerane mbështetën familjet shqiptare të prekura kur familjet armiqësore ishin gati të flasin, te shtrijne dortën e pajtimit. Shoqata Shqipëria-Zvicra përpiqet t’ua bëjë të qartë atyre të prekurve se nuk është një dobësi, por një forcë për të hequr dorë nga hakmarrja e gjakut.

SHPËRNDAJE