Bujanoc, 7 mars  -Të rinjtë e komunës së  Bujanocit më shumë se kurrë po ballafaqohen me një dukuri negative – eksoi, disa tani do të thonë se në masë për shkak të gjendjes dëshpëruese ekonomike në një nga komunat më të pazhvilluara në Serbi me kryeter shqiptarë, njfton  agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar mediave serbe.

Sipas JUGpres të rinjtë po largohen sepse nuk e shohin të ardhmen e tyre në një qytet ku nuk ka punë dhe të ardhura me dla n qof muajit.

Te rinj e Bujanocit jane ne kërkim për “një jetë më të mirë” dhe kjo ka bere qe ata te ia mesyejne vendeve Evropiane, kresisht ne  Gjermani dhe Zvicër. ka raste kur po lragohen me gjthe fmalje ne drejitm te ndyrshme. Megjithatë, ka nga ata që gjejnë punë në Shqipëri, si bashkëbiseduesi ynë, gazetari Valon Gashi (36).

“Unë u largova nga Bujanoci tre vjet më parë, kur unë u la jashtë punës për shkak të privatizimit të një shtëpie mediatike” tha per JUGPress Gashi.

“Mendova se nuk kishte asnjë pikë në duke u përpjekur për të gjetur punë në vendin e shkatërruar ekonomikisht si jona, dhe rastësisht u gjenda në Tiranë, Shqipëri, ku unë punoj në një nga kompanitë më të mëdha televizive”, thotë burimi ynë, duke shtuar se një duzinë të afërmit e tij nga Bujanoci dhe zonat përreth, gjatë dy viteve të fundit, u zhvendos në Tiranë për punë.

Sa të rinjtë shqiptarë e ardhmja e tyre nuk lidhen me vendlindjen Gashi ka ilustruar të dhënat që tashmë është në shkollë të mesme, shumica e fillon me mësimin e gjuhës gjermane, në mënyrë që pas diplomimit emigroi aq lehtë dhe gjeti një punë në këtë vend.

Bashkëbiseduesi ynë thekson se do të jenë të lumtur për të ardhur përsëri në qoftë se ai kishte mundësi për një punë dhe një rrogë të mirë, dhe konsideron se shumica e bashkatdhetarëve të tij mendojnë në mënyrë të ngjashme.

Ndryshe nga Gashi, i cili arriti të gjejë një punë jashtë vendit për një kohë të shkurtër, 35-vjeçari Valdeti po ashut nga Bujanoci është duke u përpjekur për disa vite te ike.

“Që kur kam qenë i papunë për një kohë të gjatë, këtu nuk shoh asnjë perspektivë në Bujanoc. Unë u përpoqa të gjeja një punë, por asgjë – përveç kafeneve dhe bookmakers, e cila përdoret për paga të mjerueshme prej rreth 700 deri në 900 dinarë ” ka shtuar shqiptari i ri.

Valdeti vë në dukje se një numër i madh i shqiptarëve nga mjedisin e tij në vitet e fundit kanë shkuar jashtë vendit në kërkim të punës, dhe se shumica e atyre që kanë mbetur janë te papunë.

Sipas bashkëbiseduesit tonë, të rinjtë shqiptarë nuk u besojnë politikanëve lokal as atyre në Beograd, janë krejt nje.

SHPËRNDAJE