polizchhBernë, 7 maj  -Aktakuza kundër një Cyrih 26, i arrestuar në aeroportin Kloten përpara nisjes së tij në prill të vitit 2015. . I dyshuar xhihadist ishte arrestuar në prillin e  vitit te akaluar në aeroportin e Kloten (ZHU)  njfton agjecnia  e lajmeve “Preheva jonë” nga Zvicra duke ju referuar birkmeve nga  Ministria publik i Konfederatës (MPC) e cila rastin e  konsideron atë një mbështetës i mundshëm i grupit të Shtetit Islamik.

 

Sipas tekstit të ankesës penale paraqitur nga MPC, ndaj  të riut, nga zona e Cyrihut, ai akuzohet se ka prodhuar imazhe  në shkurt 2015 për të pastaj të shpërndarë. Gjykata Federale Penale (TPF) ka zbuluar disa detaje.

Deri më tani, personi kishte për të përmbushur shoqatë me një lloj të grupit terrorist Al Kaedës dhe mbështetjen e një organizate kriminale si al-Kaeda apo shtetit Islam. Gjykimi i tij do të fillojë më 14 korrik në TPF në Bellinzona.

Kjo është hera e parë në Zvicër një kandidat për xhihad arrestuar para se të nisej për një zonë luftarake, është kthyer në gjykatë. Details si për kërkesën e dënimit do të formulohen në seancë. Mbështetja ose pjesëmarrja në grupin e ISIS-it apo organizata të ngjashme dënohet deri në 5 vjet burg.

Me këtë referencë në drejtësi, Zvicra synon të dërgojë një sinjal të qartë për të gjithë ata joshet nga xhihadi. Kjo procedurë preventive pothuajse përshtatet në strategjinë e MPC dhe fedpol për të ndjekur çdo aktivitet të lidhur me terrorizmin. Al-Kaeda dhe EI janë të ndaluara në Zvicër që nga miratimi në fillim të vitit 2015 nga një ligj urgjent federal.

SHPËRNDAJE