Preshevë, 10 tetor  -Referendumi  1-2 Marsit 1292 ne Luginen e  Presheves tashme nuk eshte me nje rast izoluar, eshte nje temë dhe dhe ceshtje jo vem e Lugines e as e Serbise, por nderkombëtare, sepse sot edhe gazetat dhe agjencite boterore flasin me te madhe për kete akt historik të shqiptarëve ne Kosoven Lindore te lene pas dore  keto viteve fundit nga lideret e saj?! Se nuk eshte lene pas dore bash nga gjithe lideret e saj ky Referendum i popullit shqiptarë në Preshevë, deshmojne edhe shkrimet e sotme ne mediat botërore te titulluara: Katalonia zgjon nacionalistet e Ballkanit (“La Catalogne réveille les nationalistes des Balkans”) ku bëhet fjale edhe per Referendumin e Preshves te 1-2 marsit 1992.

 

Katalonia zgjon nacionalistët e Ballkanit nga Subotica deri ne Preshevë

Keshtu sot AFP dhe gazetat zvicerane jane marrur me ceshtjen e shiptareve ne Luginene Preshevës pas Referendumit të Katalonjën si dhe me kerksat e liderit te Luginës  Jonuz Musliun. (“Le lidere albanais Jonuz Musliu, y a soutenu publiquement le référendum catalan: déjà organisé en 1992, un tel scrutin «dans la vallée de Presevo est également légitime»”)

Referendumi i shqiptarëve te  Lugines së Preshevës  eshte riaktivizuar dhe sensibilizuar diteve te fundit nga Lideri i Lugines së Preshevës Jonuz Musliu i cili permes agjencise se lajmeve “Presheva jonë” ka pershëndetur  Referendumin e Katalonjës duke kerkuar nga Beogradi dhe komuniteti nderkombëtar te njoh te drejten per vetvendosje edhe te shqiptarëve entik në jug të Serbisë (Luginen e Preshevës) te shprehur para 17 vitesh permes nje referendumi jgthpopulor.

serbët apo kroatët boshnjakë autonomisë së Vojvodinës, ata mendojnë se rasti i Katalonisë ju kja hapur rruge realizmit te idealêve te tyre, një komb, nje shtet.  Tendencat e tyre separatiste në Katalonjë kanë dhënë zemër nacionalisteve ne Ballkan ne këte pjesë të brishtë dhe të fragmentuar të Evropës.

“Lideri i Lugines se Preshevës, nje rajon ky i banuar kryesisht me shqiptar etnik ne Serbine Jugore,  Jonuz Musliu, permes agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ka mbështetur publikisht Referendumin Katalonje. Organizuar nje Referendum i tille ne Luginë tashmë në vitin 1992 votimi dhe kërkesat e popullit shqiptare te ketyre viseve te basurara kryesisht me shqiptare jane legjitime..”  percjelle AFP dhe gazetat zvicerane deklaratat e kryetarit te Luginës se Preshvës Musliut duke ju referuar bruimeve të agjencisë së  lajmeve “Presheva Jonë”

Pranë Katedrales Mostarit (Southern Bosnje), të përbashkët nga kroatët dhe boshnjakët, një flamur i “Herceg Bosna” (entitet i vetëshpallur i kroatëve të Bosnjës gjatë luftës) është pikturuar me atë të Katalonisë, me matrikullimit , sipas mediave lokale, “Fat të mirë, ne jemi të ardhshëm!”

Ndyrshe, në Beograd, autoritetet serbe denoncoi “standard të dyfishtë” pretendohet të jenë kryer në Bashkimin Evropian: refuzimi i të gjitha pavarësisë katalanas është parë si kontradiktore për njohjen e saj të Kosovës, shpallur në vitin 2008. Serbia ende e konsideron vetë ish provinca e saj populluar 90% të shqiptarëve.

Shqiptarët etnik te Preshevës

“Si mund të miratojë pavarësinë e Kosovës edhe pa një referendum? Si 22 shtete anëtare (Vini re: ata që e kanë njohur Kosovën) e kanë legalizuar shkëputja shkel ligjin evropian, që është themeli i politikës së BE-së..” tha presidenti serb Aleksandar Vucic,duke ahrruar Referendumin e shqiptareve tnik ne Luginene Preshvës me 1-23 mars 1992

Në kohën e luftës në Kosovë midis forcave të Beogradit dhe separatistëve shqiptarë të Kosovës (1998-99, 13.000 të vdekur), Aleksandar Vucic, ka qenë ministër i Informacionit Sllobodan Millosheviq, lajmëtar i “Serbisë së Madhe”. Konvertuar në centrizmin, ai negociuar anëtarësimin e vendit të tij në BE.

Qeveria e tij e mbështetur pa mëdyshje Madrid, një nga pesë kryeqytetet e BE-së të mos e njohin Kosovën.

Por Beogradi sidomos gjeografia e saj politik në mend: Në jug, shqiptarët e tij Preshevës dhe boshnjakëve nga Sanxhaku; në veri, Vojvodina dhe njëzet komuniteteve kane tendca per shkeputje ose pamavresi. Kreu i Lidhjes së Social Demokratëve të Vojvodinës (LSV), Nenad Çanak, i cili mbron autonomi më të madhe, ka vizituar më 1 tetor Barcelonën.

Kjo nuk është rasti në Luginën e Preshevës, në kufi me Kosovën, të cilit 75,000 banorë janë pothuajse tërësisht shqiptare. E “Dallimi kulturore” janë të kufizuar në armiqësi të hapur. Në vitin 2001, përleshjet janë vënë në ushtrinë serbe dhe rebelëve shqiptarë të marra. Qetë kthye, por ëndrra për t’u bashkuar me Kosovën nuk është zhdukur.

“Lideri i Lëvizjes për Progres Demokratik, Jonuz Musliu, permes agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ka mbështetur publikisht Referendumin Katalonje. Organizuar nje Referendum i tille ne Luginë tashmë në vitin 1992 votimi dhe kërkesat e popullit shqiptare te ketyre viseve te basurara kryesisht me shqiptare jane legjitime..”  percjelle AFP dhe gazetat zvicerane deklaratat e kryetarit te Luginës se Preshvës Musliut duke ju referuar bruimeve të agjencisë së  lajmeve “Presheva Jonë”

 

 

SHPËRNDAJE