arrestGjenevë, 16 qersnhor  – Raphael Frei, nga Zyra Federale e Drejtësisë në Bernë (Eidgenössisches Justiz- und Polizeidepartement EJPD/Bundesamt für Justiz BJ) ka thne sot p¨èer agejncine e lajemeev “Presheva jonë” se Boegrdai po eekrkon vazdimisht, por deri tash ehste refuzuar dhe me këte rast do t emrret drjetesi zvcereane.

 

Kosovari i arrestohet ne Gjenevë tash aktuzohet për “terrorizëm”, pas  akuzave të Intepoli-t  të Serbisë

Avokati i te arrestuarit në Gjenevë, Robert Assaël, ka denoncuzar “kerkesët e padrejtë dhe të egër të Serbisë”. siq eshte shprehur, i cili kete kerkese nga Serbia e sheh si një manovër politike, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

 

Siç kemi njoftuar ne fund të muajit prill, të këtij viti në Cyrih dhe Gjenevë policia zvicerane ka arrestuar dy ish-pjesëtar të UÇK-së sipas një mandati nga Beogradi. Me urdhër të OFJ/BJ, Albert Spahiu, shtetasi i Kosovës cili u arrestua 26 prill 2016 në Cyrih , u lirua 18 maj 2016, ka phuar për “Presheva jonë” z.Raphael Frei, nga Zyra Federale e Drejtësisë në Bernë (Eidgenössisches Justiz- und Polizeidepartement EJPD/Bundesamt für Justiz BJ).

Sqhiptari nga Kosova Genc Zogaj është arrestuar ne këtë pranverë  rreth liqenit te Gjenevës. Serbia at e akuzon atë për krime gjatë luftës së vitit 1999 Njeriu kundërshtoi ekstradimin e tij.

Kosovari 38 vjet eshte trasnferuar në burgun e Gjenevës Champ-Dollon që nga pranvera. Ai u arrestua me urdhër ndërkombëtar të lëshuar nga Interpoli i Serbisë, njofton agejncia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra duke ju referujar burimeve te drejtëisë  helvetike.

Beogradi e akuzon atë për terrorizëm. Në vitin 1999, ai do të kishte rrëmbyer tre barinj serbe, thuhet se i qëlloi njërin ata me  disa plumba.

Beogradi  ka kërkuar nga Berna ekstradimin e tij por  Zyra Federale e Drejtësisë duhet të vendosë. Kosovari ka qenë në të vërtetë arrestuar në rrethana dhe për arsye të ngjashme në vitin 2014 në Francë. Paris pastaj kishte refuzuar të ekstradojë atë siç kërkohet nga Serbia.

Zyra Federale e Drejtësisë (OFJ/BJ) kane njoftuar sot “Presheva jonë” në Zvicër se “Berna ende nuk e ka bërë vendimin për ekstradimin e dy ish-pjesëtareve të UÇK-së siç e kërkon Serbia, në Beogradi”.

Lidhur me rastin (Genc Zogaj) i arrestuar me 28 prill 2016 në Gjenevë sipas z.Fraix “ai është ende në e paraburgimit në pritje të ekstradimi. Kërkesa Ekstradimi formale nga Serbia është bërë me 9 Maj, 2016 që ka arritur ne zyrat tona me 12 maj 2016. I dyshuari u dëgjua në atë kërkesë 27 May, 2016 i ka kundërshtuar sërish për ekstradim në Serbi. Në bazë të dëgjimit dhe pozitën e avokatit të dyshuarit, OFJ/BJ do të vendosë në shkallë të parë rreth ekstradimit apo jo..”

Rreth këtyre rasteve te ish-pjesëtareve të UÇK-së ne fund autoritetet nga Zyra Federale e Drejtësisë OFJ/BJ ne Berne kanë pohuar se nga Prishtina nuk kanë marr ndonjë letër apo reagim “

Ndrshe avokati i te arrestuarit në Gjenevë, Robert Assaël, ka denoncuzar “kerkesët e padrejtë dhe të egër të Serbisë”. siq eshte shprehur, i ciki kete kerkse nga Serbia e sheh si një manovër politike, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

SHPËRNDAJE