Ministri i Shëndetësisë se Zvicrës tha që vendi mund të fillojë të lehtësojë masat e bllokimit, por paralajmëroi se vendi eshte “ne një rrugë te gjatë nga përfundimi” në betejën kundër koronavirusit.

Ministri Zviceran i Shëndetësisë Alain Berset tha të hënën në mbrëmje se ishte i kënaqur me sjelljen e njerëzve për respektimin e bllokimit gjatë periudhës së Pashkëve.

Duke iu përmbajtur masave, së bashku me rrafshimin e vazhdueshëm të kurbës së infeksioneve të reja Covid-19 në Zvicër, Berset tregoi se vendi do të fillojë të qetësojë masat së shpejti.

“Nuk shkoi shumë keq dhe kështu duhet të falënderojmë të gjithë për këtë. Siç thamë, ky nuk është momenti për të udhëtuar ose për të marrë pushime – për shembull në Ticino – dhe siç e pamë, njerëzit i kanë qëndruar rregullave.

“Jam i lumtur për këtë – ne po kërkojmë shumë nga njerëzit për momentin, edhe kjo duhet të theksohet”

Berset tha se ndërsa vendi tani mund të fillojë lirimin e masave të bllokimit, fokusi ishte për të shmangur një valë të dytë të infeksioneve.

Ministri tha se dëshironte të shmangte ato që kishin ndodhur në vendet e tjera, ku masat u qetësuan, por më vonë u forcuan ndërsa infeksionet u ngritën përsëri.

“Ne do të bëjmë gjithçka që mundemi në zbutjen e masave pa rrezikun e shtrëngimit të tyre përsëri.

Berset ripohoi se vendi duhet të mbetet i përulur pasi njerëzit e prekshëm do të vazhdojnë të preken deri sa të ketë një vaksinë. Derisa të gjendet një vaksinë, ka nevojë të zbatohen rregullat dhe të ruhet higjena e duhur, tha Berset.

Berset nuk dha një datë konkrete se kur do të lehtësoheshin kufizimet e bllokimit, ose saktësisht cilat masa do të binin së pari

SHPËRNDAJE