Bernë, 8 maj (Nefail Maliqi) -Shtetasit e rinj të Ballkanit që kthehen në dele duhet përsëri të marrin pensionin e tyre AVS ose AI. Zvicra nënshkroi një konventë sociale të premten në Prishtinë për këtë qëllim. Ajo u nënshkrua nga ambasadori Jean-Hubert Lebet dhe ministri i punëve sociale Skënder Reçica. njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra

 

Kosovarët do të marrin pensionin e tyre AVS në vend

Marrëveshja ka për qëllim “për të koordinuar sistemet ofrimin e daljes në pension, të mbijetuarit dhe aftësia e kufizuar shtetet partner” dhe “për të parandaluar shtetasit e një ose tjetër e shteteve për të qenë në disavantazh apo diskriminuar se” Departamenti Federal i Brendshëm (DFI) në një deklaratë të lëshuar të premten.

Kosova është i vetmi shtet i ish-Jugosllavisë me të cilin nuk ka pasur marrëveshje mbi sigurimet shoqërore që nga 1 prilli 2010. Në dhjetor 2009, Këshilli Federal kishte vendosur të mos e ripërtërijë atë pasi hetuesit në vend për të shpërthyer abuzimet kishte marrë kërcënime me vdekje.

Ndihma reciproke

Në këtë proces, Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore kishte refuzuar pagesën e pensioneve të reja AVS dhe AI. Pas disa kthesave, Gjykata Federale më në fund e kishte dëshmuar të drejtë. Kosovarët që ktheheshin në vendin e tyre nuk mund të kërkonin anuitete. Ata kishin të drejtë vetëm për rimbursimin e kontributeve të tyre. Anuitetet e vjetra, të paguara para prillit 2010, megjithatë nuk ishin të shqetësuara.

Ndërkohë, Kosova ka zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme legjislacionin e saj të sigurimeve shoqërore dhe ka vendosur një strukturë të përshtatshme, thotë qeveria. Marrëveshja e re garanton një barazi të gjerë trajtimi për personat e siguruar dhe përsëri do të bëjë të mundur pagesën e pensioneve për qytetarët e Kosovës jashtë vendit. Ai përfshin një klauzolë për ndihmë të ndërsjellë për të luftuar abuzimin. Konventa do të hyjë në fuqi sapo të jetë ratifikuar nga parlamentet zvicerane dhe kosovare.

SHPËRNDAJE