suisssBerne 18 qershor -Derisa disa vende, sidomos ato ne ballkan po behen copa me hyrë ne BE, disa vende si Britania, Gjermania, madje edhe Franca jane duke mbutur te largohen nga BE. Bile edhe Zvicra i ka ra pishman,  e cila eshte e vedosur se do të tërheqë kërkesën për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian, aplikuar ne  vitin 1992. Me ketë vendim ka dalur Këshilli Kantonal, te  mbështetur edhe nga Parlamentit helevik i Zvicrës, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

“Anëtarësimit i Zvicres ne  BE është bërë tashmë si nje “një kufomë e vrarë” apo siq thuhet nder ne “patate e nxehte” as qe lihet e as qe mbahet, kane thëne analistet zviceran. Me mire me kohe se s avone, prandaj edhe Këshilli Kombëtar miraton mocionin UDC ku kekrohert  tërheqja e aplikimit të paraqitur në 1992.

 

Sipas “Presheva Jonë”,  Zvicër në Bashkimi Evropian  deri tash ishte sa afer po aq edhe largë edhe pse Zvicra me BE  nuk e inetresuar per bashkepumim poltik por te tjojen dhe bashkepunojn e bashkarisht  te ekonomi, tregti, trasnport por nuk duan të bashkohen ne zyrtarisht  ne  të “njejtin klub”. Dhe pranimi me iniciativën e qyetarve “kundër imigrimit masiv”, gjë kjo që dëmton lëvizjen e lirë të njerëzve, nuk i ndihmon marrëdhënieve. Por, fundja Zvicra parasegjithash ka intresat e veta.

Do përkujtuar se aplikimi për anëtarësim te Zvcres në BE de jure ishte dorëzuar para kater vitesh, ne  maj të vitit 1992, por de fakto ishte ne eter, pas një referendumi në dhjetorin e po atij   viti, kur qytetarët zviceranë me një mini mazhroance  kishin votuar kundër anëtarësimit në Zonën Ekonomike Evropiane (ZEE) per te ruajtur statusin neutral të Zvicrës per tte cilin vitin  e kaluar  95 për qind ish pro  rujatjes.

SHPËRNDAJE