vrrrrPreshevë, 16 qershor  – Sa herë është folur për numrin e shqiptarëve në Serbi, është thënë se shqiptare ka jo vetëm në Luginën e Preshevës, por edhe në Vranjë, deri ne Nish. Mirëpo, kjo nuk qëndron sepse mijëra shqiptarë jetojnë edhe në Beograd, Kragujevc, Novi Sad, Suboticë…

Në Serbi nga 150 komuna, kurse vetëm në 18 prej tyre nuk ka shqiptarë, thuhet në statistikat e nga “Presheva jonë”.

Qyteti i Vranjës nga sot paska emeruar  kryetarin e ri pas zgjedhjeve të 24 prillit, ortopedi Sllobodan Millenkoviq nga radhet  e SNS, raprtojne mdiat serbe Nndryshe ky është kryetari i parë i Vranjës qe nuk vjen nga SPS i miloshevicëve.

Sipa sjencs e se lajemeve “Presheva Jonë” normalisht edhe Vran qe i tkaon Lufgines se Preshes , duhet t eket epe rkrytertav nje shipar aq me teper kur dihet se historikisht ky qytet ka qene i populluar me shiptare. Ne  vitin 1893 Vranja me rrethinë, sipas statistikave jetonin rreth 100.000 shqiptarë. Spastrimi i etnik i Vranjës filloj në vitet 1877-1878 dhe kulmin e arriti në vitin 1912, ku me mijra shqiptarë u vranë dhe u dëbuan nga Vranja.E Edhe sikur te ishte nje shiptar kryetar i Vranje nuk dom te ishte aq qudi per shkak numrin te mdhe te shipatreve qe jetojne dhe sot ne këte qytet por edhe per shkak historikut. Kur Londra ka per kryetar nje musliman, pse edhe Vranja t’mos e ket nje  kryetar shqiptar ?!, ka shkruar agjencia  e lajmeve “Prsheva jonë”

Sidoqoftë edhe spe Sllobodani shkoi,   Sllobodan  erdhi kryetar i Vranjes i zgjedhur nga grupi koalicionit që tubon partitë rreth SNS të Aleksandar Vuçiqit, me SDPS, PUPS dhe Partia rome. Për kryetar kanë votuar 42 këshilltarë nga 59 të pranishëm, ndërsa Kuvendi komunal i Vranjës ka 65 këshilltarë. Kryetari i ri ka me emrin Sllobodan (1972)  punon në qendrën spitalore të Vranjës si mjek.

 

Në foto Vranja dikur e cila ne  vitin 1893 ajo me rrethinë, kishte  rreeth 100.000 shqiptarëvrran

 

SHPËRNDAJE