Është ky Kryetari i Këshillit Qendror Islamik të Zvicrës (CCIS) Nicolas Blancho, një intelektual tashmë i konvenrtuar në islam i cili nga shumë fondacione, kryesisht ato arabe do të ndërtojë një shtëpi të Perëndisë për muslimanët e Zvicrës në Bümpliz të Bernës, projekt ky i cili po përkrahet me të madhe nga muslimanët, kanë shkruar sot gjitha mediat zvicerane, njofton agjencia informative kombëtare “Presheva jonë”.

 

Bernë, 16 janar /AIK-Presheva Jonë

Nicolas Blancho, president i Qendrës Islamike të Zvicrës (CCIS)  është lëshuar në ofanzivë të kërkimit të fondeve,  donatorëve  për ndertimin e  një xhamie gjiganteske në kryeqytetin zvicerane në Bernë i cili për këtë qëllim ai ditëve të fundit u gjend në Kuwajt, Katar, njofton agjencia informative ATS. “Është një projekt serioiz por edhe një  proces i gjatë i cilë kërkon vullnet dhe angazhim maksimal..” ka pohuar Nicolas Blancho. Nga keto vizita të presidentit të  CCIS vitin e kaluar në Kuvajtit dhe Katarit ai kishte takuar biznesmenët dhe shtetarëve të nivelit të lartë. “Ne jo vetëm të biseduar në lidhje me paratë, fondet por kemi shkëmbyer edhe ide për bashkëpunim edhe për  kembim të kuadrove, intelektualëve.” tha Nicolas Blancho në të dy gazetat e së dieles «Le Matin Dimanche» dhe «SonntagsZeitung», raporton njofton agjencia informative kombëtare “Presheva jonë”.

Xhamia e propozuar në Bernë është ende në fazën e idesë së një prototip, vazhdon Biancho. Në disa kate, ndërtesa duhet të jetë xhamia më moderne në Zvicër. Është pikërisht për projekte të kësaj shkalle që paratë e donatorëve janë të  nevojshme, ka pohuar në vazhdim  Nicolas Blancho.

Projekte të tjera të CCIS në Zvicër është ndërtimi i shkollave speciale. Për të CCIS, të gjitha bashkësitë fetare për të përdorur fondet kërkimore jashtë vendit për të financuar projekte të lidhura me lutje ose në arsim, veçanërisht nëse ata janë të varfër, siç është rasti i muslimanëve në Zvicër.
Iniciativa minareve

Fonde të huaja do të përdoret vetëm projekte të rëndësishme. Të tjerët janë të financimit të vogla në Zvicër, duke ndjekur shembullin e iniciativës popullore planifikuar për heqjen e ndalimit të minareve. Çdo projekt ka buxhetin e vet dhe fondin e vet.

Nicolas Blancho nuk thonë më shumë për të. Një komision i pavarur i kësaj Qendre ismaike në zvcër (CCIS)  ka juridiksion në këtë çështje, tha ai. Sipas Nicolas Blancho, kontakte në vendet arabe paraqesin anagzhaime dhe vullnet nga donatorët.. Ai i konsideron se ato para të pastra si loti. Kërkimi për donatorët merr formën e ligjit, tha drejtuesi i CCIS në një deklaratë për emdiat zvicerane. Gjithkush është i lirë, aq me tepër përcështje të mira, hmane… të kërkojë para nga të pasurit, ka shtuar ai.

SHPËRNDAJE