falmmmss222Gottard,  1 qershor  (Nefail Maliqi) -Sot dhe jo vetem Evropa por e  tërë bota kane syte kah Zvicra, pkrsiht drtejt tunelit Gotthard më i gjatë në botë (57 km) i cili u hap ne mënyre solemne ne pranine e mese nje mije pjesemarresve, perfdshire ketu edhe autorte me te larta zvicerane,  gjermane italiane tj…te shoqeruar edhe nga 300 gazetare, perfshire ketu edhe agjencinë e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicër.

 

Tuneli Gotthard  este me i ghajti ne botë prej 57 kilometrash i cili Zvicrën Jugore (Tessinin) me kantonin Uri, njekohesisht edhe dhe shtet evropiane sidmos Gjermaninë, Italine dhe Frncën prandaj ishin prezent edhe Merkel, Renzi  dhe Hollande njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” e cila ndoqi drejt persedrejti ket evenemnt intersat ne Zvicër e pritur nga vitit 1999, kur kishte filluar te ndertohej.

 

Ndërtimi ka zgjatur 17 vite dhe e gjithë Zvicra, por edhe shumë shtete përreth janë fokusuar te ceremonia e hapjes. Forcat të shumta policie dhe ushtria kontrollojnë ngjarjen nga toka dhe ajri. Ne Gotthard sot ihsin 300 gazetarë  nga 20 vende të ndryshme te botes, ne  mesimn e  tyre edhe nje shqipatar.

 

Tuneli i Gothard ne Zvicer  u nderuar edhe me djersën dhe gjakun e shqiptarëve 

 

Ing. Hans Gössnkzer, shef i minotoreve te Tuneli Gothard tahj per “Presheva jonë” se ne mesin e puntoreve, 17 nacionaliteve qe moren pjese ne dretimine tlenit, ka pasdur edhej dhjetra shqiptare kryesisht nga Kosova e Maqedonia.

Agroni nga Prishtina dhe Shabani nga Lugina e Preshevës  të cilët ishin pjese e punëtoreve ne ndertimin e tunelit historik Gothard  kane pohuar për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” se tuneli i Gothard eshte edhe merit e shqiptareve te cilet lane djerset dhe gjakun keto 17 vitetet e fundit.

Sipas tyre nga viti 1999 deri sot mbi 100 shqipitare kane shërbyer ne ndetimin e tunelit Gothard nga dita e pare deri dje me rastin e inaugurimit te tunelit. cka shume puntre shipatre pesuan lënime, kush te renda e kush te lehta..”  Prandaj edhe flamuri shqiptare dhe ai i Kosoves dje ishte aty jorastesisht ne emsin e puetrev shipatre i cli  valeviste perpkrah flamuri zviceran, gjerman, francez , britanik , kroat etj.

Gjatë ndërtimit të tunelit të parë Gotthard janë aksidentuar për vdekje 199 punëtorë, tuneli i ri ka regjistruar 9 aksidente me fatalitet. Ne krahasim me vite  nese kujtojme ndërtimin e tunelit të parë në Gotthard, para  130 vitesh, siguria e punëtoreve jane disa fishë më të mëdha. Do perkujtuar se  rreth 20 km gjatë ndërtimit Simplon Tunnel mori ejten e 67 punëtorëve. Pastaj ne vitin 1913 tuneli në Lötschberg (14.5 km) po ashtu shkaktoi 64 viktima.

 

Imami shqiptar Bekim  Alimi: Tuneli Gothard  ne sherbim  te qytetareve, urë lidhese mes popujve per te jetuar ne harmoni

bekJallCka ishe intersant se sot ne Gottard valëviti edhe flamuri shiptare, afer me te edhe ai nga Kosova,  te cilet i kishte shperndare gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicër. Në ceremonin e  inaugurimit te Tunelit Gotthard  pos flamujve tane shtetëror mori pjese edhe imami shqiptar Bekim Alimi, perkunder asaj se u be propagande nga disa portale te cilat prezencen  etij e “kontstuan”. Imami Alimi ka thëne se ky tunel do te jetë jo nje tonel jo vetem  i tranpsorti, ekonomik apo levizjes se lire por edhe ne sherbim  te qytetareve, ure lidhese mes popujve per te jetuar ne harmi.

Pyetja e parë që ka marrë përgjigje është se në tunel ka valë telefoni. Udhëtimi i parë i trenit do bëhët në 12.15 dhe do ketë civilë, ndërsa në 13.30 do bëhet udhëtimi i dytë i trenit që do ketë personat VIP. Në bordin e trenit do jenë 1000 persona. Gjatë fundjavës pritet të ketë deri në 100.000 vizitorë.

 

 

SHPËRNDAJE