allbbEine Familie albanischen (Bujanovac) unter Schock: Die Ärzte hatten Benet A. ins Koma versetzt, nachdem der Amokläufer ihm Lunge und Kiefer durchschossen hatte. Später mussten seine Eltern Fati (re.) und Gonxhe ihm erklären, dass seine Freunde tot sind.

 

Siq eshte raportuar nga portalet shiptare sulmet e  Mynih kane prekur kater shqiptaret. Sipas BllaknWeb njera nga keto vitkimat ishte  nje djalosh nga Lugina e Presheves (“BallkanWeb: Edhe nje 14-vjecar nga Presheva viktime nga sulmet ne Mynih. Terroristi gjerman merr jeten e 4 shqiptareve“, 24 korrik 2016)

“Presheva Jonë” kishte raportuar se voglushi shqiptar Benet Adilji i cili jeton me familjen e ti në Gjermani, ka mbetur i plagosur në sulmin që ndodhi në Munih të Gjermanisë. Beneti është 13-vjeçar, me origjinë nga Konçuli i Bujanocit. Ai është plagosur rëndë, në fyt dhe veshkë.

 

Beneti A. 13 vjeçar nga Bujanoca ishte po ashtu viktime e ketij atentati qe fatmiressiht i kishte shpëtuar.  Ai ka kaluar disa dite  të rënda në gjendje të komës në spitalin e fëmijëve në Haun të Gjemranisë. Familja e tij ka vuajtur dhe eshezt eprkukujdes ditë te tera për jetën dhe shendeti e Benetit. Prindërit e tij nga Bujancoa Gonxhja dhe Fati kanë qëndruar ditë e nat te koka e te birit, pranë shtartit të tij ne spital, shkruan gazeta gjermane TagesZeitung, transmeton agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”

Kjo familje shqiptare nga Bujanoca ishte shok, thotë farmacistja Birgit Lauterbach, në barnatoren e të cilës punon si shofer babai i Benetit, Fati A. s

Qyteti ofron për viktimat e tërbim në OEZ një fond prej gjysmë milion euro. Një nga këto viktima është Benet A. (13), i cili shpëtoi plagosur rëndë. Pas katër ditësh, mjekët Benet sjellë nga koma artificiale. Prindërit e tij dhe mjekët kishin për të shpjeguar atij se tre shokët e tij u vranë në tërbim të shtënat vrarë. “E gjithë familja është ende në shok”, thotë Birgit Lauterbach.

Më pas prindërit e tij Fati dhe Gonxhe kishte për të të treguar atij se shoket e tij kishin vdekur.

Është tejet vështirë të kuptohen vuajtjen e  prindreve Fatit dhe Gonxhes si dhe fmialjaret e Benetit, thotë Birgit. «Ne duam të kontribuojmë që së paku familja të mos ketë edhe halle financiare», shton ajo.

Beneti është njëri ndër 35 personat e plagosur dhe të lënduar në atentatin e Munihut. Qyteti ka vendosur që të ndihmojë financiarisht familjet e viktimave dhe të të plagosurve dhe për këtë ka ngritur një fond, shkruan gazeta gjermane TagesZeitung, transmeton agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”

Të mërkurën Asambleja e Komunës ka vendour njëzëri që në këtë fond të derdhen 500 mijë euro dhe që, në varësi nga nevojat, shuma e findit të rritet. Paratë do të shpenzohen, veç tjerash, edhe për trajtimin mjekësor të të plagosurve, gjegjësisht për shërbimet të cilat nuk i mbulon sigurimi shëndetësor.

Babai i Benetit, Fati A., punon si shofer për farmaci. Benet ka dy vëllezër më të rinj të moshës tre dhe nëntë vjet. Farmacisti Birgit Lauterbach dhe burri i saj ben thirrje për familjen nga Lugina dhe Kosova një fushatë për mbledhjen e fondeve.

Ajo që të gjithë tani do të vijnë në Fati dhe gruaja e tij Gonxhe, është ende e vështirë për të vlerësuar, thotë Birgit Lauterbach. “Ne duam të ndihmojë për të siguruar që familja duhet të bëjë të paktën jo financiarisht shqetësoni,” shpjegon ajo. (“Was nun alles auf Fati und seine Frau Gonxhe zukommen wird, sei derzeit noch schwer abzuschätzen, sagt Birgit Lauterbach. „Wir wollen dazu beitragen, dass die Familie sich zumindest finanziell keine Sorgen machen muss“, erklärt sie.”), shkruan gazeta gjermane TagesZeitung, transmeton agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”

SHPËRNDAJE