prsshsdrrPreshevë, 11 gusht  -Në repartin e maternitetit në Preshevë, të hapur një vit më parë duke ts epo shifen “frytet”, cka deri tani Presheva eshte shtuar edhe per l80 bnaroe, foshnje keto me nënat e tyre kryesiht  nga Presheva, a thënë drejtori i Shtëpisë së Shëndetit në Preshevë dr.Mitat Sahiti.

Por sipas burimeve te agjencise së lajmeve “Presheva jonë” per cdo vit ne Luginen e Preshevës lindin rreth 2000 foshnje shqiptare ne Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë dhe qytetet jera ne Serbi kujterojne hsiptare

Themi keshtu sepse sivjet kane lindur 1850 foshnje shqiptare ne Serbi, ku vetem në Beograd pa llogaritr Nishin apo Novi Sadin, kane lindur 380 bebe shiptare. Do shtuar se perkunder hapes së materniterit ne Preshevë te dhenat tona flasin se pjesa dermuese e ketyre foshnjeve shqiptare kane lindur ne spitale perreth jo vetem ne Vranje, Nish apo Beograd, por edhe ne Gjilan, Prishtine, Kumanove, Shkup apo Tiranë.

 

beenrrNdryshe dr. Sahiti problemi fillestar i mungesës së personelit për të kapërcyer plotësisht në sajë të faktit se tani është përkohësisht punon dhe mjekët nga Vranja dhe Bujanoci, ndërsa duke pritur tre mjek te kthehen në Preshevë nga specializimet

“Puna ambulator lindjes në tri ndërrime, pa probleme. Vitin e kaluar ne shpesh marrin dhe gratë që janë refugjatë nga Lindja e Mesme raportuar në Qendrën e pranimit për Refugjatë në Preshevë. Tani është më pak e zakonshme, por asnjëri prej tyre kanë mbetur në Preshevë për të familja, çdo gjë që ata vazhduan të sa më shpejt të marrë dokumente “, ka thënë dr.Mitat Sahiti sot per Beta

Sahiti ka thënë se ka ndodhur që gratë shtatzëna në mesin e refugjatëve nga Lindja e Mesme të refuzojë trajtimin, vetëm për të të jetë në gjendje për të vazhduar udhëtimin e tyre sa më shpejt të jetë e mundur në perëndim të Europës.

Qendra e pritjes për refugjatët nga Lindja e Mesme në Preshevë, e hapur në fillim të korrikut 2015, një vit ka regjistruar më shumë se 600.000 refugjatë, në mesin e tyre një grua në shtatzëni të përparuar.

Materniteti në Shtëpinë e Shëndetit në Preshevë u hap në fund të korrikut të vitit të kaluar. Për rindërtimin dhe pajisjen e ambienteve ku ata tani janë duke kaluar lindjes 1.5 milionë euro ndihma keto kryesisht nga Zvicra, Shqiperia e Kosova por edhe Serbia.

Sipas zyes se statistikave ne Beograd, në Serbi sot ka 150 komuna me 23 qytete me Beogradin kryeqytet. Sipas burimeve serbe është mjaft interesante te shtohet edhe kjo se nga gjitha komunat ne Serbi 12 komuna nuk ka pasur shtim të popullsisë sepse aty nuk ka shqiptarë, çka nënkupton se komunat ne Serbi shtohen vetëm aty ku ka shqiptarë..” ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva jonë” e me pas edhe ato serbe. (“Srbija sa 150 opština, samo u 18 nema Albanaca “)prwsghh

SHPËRNDAJE