Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” sot me rastin e pervjetoruit te hyrje4s se forcane dnerkombëtaree (NATO) ne Kosovë) solii nje shkrim intersant me titull:Ky është gazetari i parë shqiptar (nga Presheva) që hyri në Kosovë me trupat e NATO-s, ku agjencia ne fjale perkujton kete date qe jkosvareve ju solli lirine , ku atebote (1999) derisda NATO bombarodonte Serbinë, gazetari i “Presheva jone” nga selia e nATO.s mbombarodnte me pyetje gajynerale dhe kreun e NATOs Solanen, Jami Shea me pyettje per krimet dhe masakrat serbe ne Kosovë.

Shkrimin me titull: Ky është gazetari i parë shqiptar (nga Presheva) që hyri në Kosovë me trupat e NATO-s e kane botuar shume gazeta e protlae shuiptare madje edhe gazeta “Experess”.

Nga shume mediat shqiptare kete shkrim interesant sot e publikoi edhe gazeta Experss e berta Butzahles, qe si duket ishte venme pa “censure” kupto pa pyetur shefat, ishte evnd nga ndonje kolege patriot,  pa sherr.   Por per qudi shjkrimi ne fjale  eshte terhoqur pak pas oresh?! Nje gazetar nga gazeta Expres ka thene per agjencine e lajmeve “Presheva jone” se shkrimi ne fjale eshte terhequr me kerkesen e shefi te gazetes per disa aryesera “q enuk du t ju thme” dhe pse aty qenkan fyer serbet me fjalen “shkie”. Por quditerisht kjo “gazete” me emrin Express nuk mbahet mend te kete reaguar nedonjehere kuder mediave serbe te cilat nuk kalon dite qe nuk fyen shiptaret si “siptari”?!

Sidqofte, edhe nder gazetaret ka xhelozi gazetareske, por en nuk kemi fja si redaksi qe para gati dy deceni kishim gazetarin tone ne NATO derisa koelget tane te Express-it ishin ose azilkerues ose te rinje ndoshta edhe edne pa bere synet!…

 

Do perkluktjuar se gjate luftes, sidomos gjate periudhes se bombardimeve të NATO-s në Serbi dhe Kosovë shume kelegë kosovar (kupto edhe shefi i Expressit) gjendeshin te strukur qiofte ne  Tirabne , Srankovec apo Preshevë  si azilekerues apo refugjate ne qendra e kampe te ndryshme jo vetëm perreth Kosovës (Shqipëri e Maqedoni) por edhe ne vendet e ndryshme botërore.

 

 

 

 

 

 

 

Ky është gazetari i parë shqiptar (nga Presheva) që hyri në Kosovë me trupat e NATO-s

Résultat de recherche d'images pour "gazetari shqiptar nato"Gjate luftes, sidomos gjate periudhes se bombardimeve të NATO-s në Serbi dhe Kosovë shume kelegë kosovar gjendeshin azilekerues apo refugjate ne qendra e kampe te ndryshme jo vetëm perreth Kosovës (Shqipëri e Maqedoni) por edhe ne vendet e ndryshme botërore.

19 vjet pas, gazetari i parë shqiptar (nga Presheva) që hyri në Kosovë me trupat e NATO-s

Imagen222Gjate asaj koha, para cilirimit, kur NATO bombardonte mbi Serbi, për 2 muaj ditë rrsht gazetari i Presheva Jonë” Nefail Maliqi u ndhodhë në selinë e NATO-s ne Bruksel i cili po ahtu “bombarbrdonte” me pyetje nga selia e NATO-s te cilat emetoheshin shpesh edhe ne CNN dhe Euronews atëbotë. Do theksuar se gazetari i “Presheva jonë” eshte gazetari i pare shqiptare i i cili hyri ne Kosovë bashakrisht me trupat e NATO-s. Ai u gjend ne Kosovë me aeroplan special nga Brukseli. Ne Kosovë gazetari “Presheva jonë” ishte me nje me nje ekip gazeatrësh prej te vetash të shoqeruar me ushtare amerikanë, zvicerane dhe trupa tjere të NATO-s.

Pilotja amerikane qe ja qiti veten prej hujit Serbisë. “Pilotja e vdekjes” bombardoi Beogradin për 200 orë rresht !…

Résultat de recherche d'images pour "gazetari i pare shqiptar nato"Ish-zëdhënësi i NATO-s z.Jamie Shea i cili në njërën nga intervistat për agjerncisë lajmeve “Presheva Jonë” ishte shprehur se “NATO shpëtoi jo vetëm shqiptarët, por edhe mbarë Evropën nga diktatori Milosheviq..”.

Forcat luftarake-ajrore amerikane (The USA Air Force) kanë gjithsej 568 femra pilote. Nga këto vetëm 71 prej tyre shërbejnë me aeroplanët fluturakë. iSHTE AJO Nicole Malachowski (The USA Air Force) është pilotja e parë “bombarduese” amerikane e cila sot e 13 vite më parë, pikërisht më 24 mars filloi ta gjunjëzoj Serbinë. Ajo ka marrë medalje të ndryshme nderi nga Ushtria e SHBA-ve. Ajo është shquar për përsosmëri të jashtëzakonshme në goditjen e objekteve ushtarake serbe, edhe nëpër qendra të banuara, ose afër qyteteve ku ndodheshin bazat.. Regjimi i egër serb i prirë nga kryekrimineli Milosheviq, aq sa i shte i rrezikshëm për shqiptarët, Kosovën dhe rajonin, aq ishte i domosdoshëm intervenimi i NATO-s dhe prezenca e 50 mijë trupave të Aleancës në Kosovë të cilat trupa për katër vjet dëshmuan misionin e tyre paqësor në rajon, duke i dhënë mësim Evropës se si duhet vënë stabilitetin dhe si duhet luftuar diktatura kur është në pyetje një katastorfë humanitare apo shkatërrimi i një popullsisë, siq ishet në pyetje me shqiptarët e Kosovës.

Dita e 12 qershorit për Kosovën dhe shqiptarët konsdiderohe jo vetëm nje date historirke por edhen synonim i lirise dhe paqes, bashke em te edhe pamavrrsise se nje sheti te ri në Evropën e lodhur nga lufta dhe gjaku.

Résultat de recherche d'images pour "gazetari i pare shqiptar nato"Që nga instalimi i ushatrëve të parë të NATO-s në Kosovë më 12 qershor pas kapitulimit të Serbisë fashiste në Kosovë ndërkombëtarët i kishin punët e ndar për ta vënë paqen dhe stabilitetin në Kosovë, duke i dhënë përparësi sigurisë së lëvizje së lirë të qytetarëve, rindërtimit dhe inaugurimit të insitucioneve të Kosovës me qëllim të avnacimit të proceseve demokartike në kosovë eshkatuëruar plitkisht dh eekonomiksht nga regjimi kriminal i Beogradit.

NATO si një organizatë e organizuar mirë ushatrake mori mbi supe sigurinë kufijve dhe luiftën kundër krimit të organizuart sidomos përrreth kufijve dhe arrestimin e kriminlëve Misioni paqësor në Kosovë duke u prirë trapave të NATO-s me emrin KFOR i priu gjenerali britanik Jackson (12 qershor 8 tetor 1999), pasatj gjenerali gjerman Rienhard (8 tetor 1999-18 prill 2000) e kështu me radhë.. Gjenerali i NATO-s Uesli Clark i cili udhëhoqi trupat e NATO-s gajtë bombardimeve kundër “Jugoslalcisë” së Milosheviqit në vizitën e fundit e fundit dhe lamtumirëse në koSovë më 2 maj të vitit 2000 kishte deklaruar se “NATO dhe KFOR janë ketu për popullin e Kosovës që ta mbrojë dhe ta mbështesë atë, si dhe të krijojë një siguri për të”. Në fillim 50 mijë trupa (shtatë mijë amerikane), ndërsa aktualisht në Kosovë gjenden 23 mijë trupa të NATO-s si rezultat e situtës së mirë në rajon. Përveq misionit paqësor gjatë intervenimit të NATO-s kundër caqeve serbe duke bombarduar për 80 ditë rresht forcat serbe në Kosovë, Serbi e Mal të Zi.

natoottt11Falë angazhimit dhe rolit të KFOR-it duke deminuar 544 shkolla e më vonë, mundësoi haopjen e një mijë shkollave në Kosovë për të ndjekur për herë të parë mësimet mbi 30 mijë fëmijë shqiptarë në Kosovën e lirë. Riatdhesimin e afro një milion shqiptarëve nga vendet fiqinje të Kosovës (Shqipëri, Maqedoni, Preshevë) dhe vendet oskdientale të dëbuiar nga Milosheviqi, vendosja e mbi 5000 të zhvendosurve mbrenda Kosovës, shaktërimi i mbi 120.000 shtëpive.

JAMIE SHEA: SIKUR T’MOS ISHTE NATO DHE SHBA SOT KOSOVA NUK DO TË KISHTE LIRINË E AS INSITUCIONE

Résultat de recherche d'images pour "gazetari shqiptar nato NEFAIL MALIQI"Në Kosovë në kuadër të trupave të NATO-s siq dihet SHBA-të kishin angazhuar 7.000 uashtarë të përqëndruar në Kampin ushtarak në “BONDSTEEL” që përfhsinë një sipëfaqe prej afro 1000 hektarësh në Feizaj. Trupat e KFOR-it bashkë me ushtarët zviceran (SWISSCOY) të specializuar në cmontimin e minave, pos ndërtimit të rrugëve, urave,e vënine elektricitetit dhe ujësjlellsin në për fshtar të ndryshme të Kosovës, ushatrët e KFOR-it ndërtua po ashtu 325 kilometra hekurudhë për vënin në carkullimin të trenit në Kosovë. Vetëm pas një viti të instalimit të trupave të NATO-s në Kosovë u krijuan kushte për mabjtjen e zgjehdjeve të para gjatë hiostirsë së Kosovës, ato të 28 tetorit 2000, ku si zakonisht triumfoi partia më e madhe shqiptare (LDK) e më vonë duke krijuar kushte edhe për zgjdhjen einsitucioneve të Kosovës, duke zgjedhur edhe presidentin e saj me në krye me dr.Ibrahim Rugovën i cili gjithnjë më parë ishte refuzuar ketegorikisht nga serbët dhe Beogradi.

Rol i NATO-s (KFOR-it) në Kosovë ishte edhe në vënin e stabilitetit në Kosovën Lindore dhe bashkëpunimi me u UCPMB-në në favor të paqes në rajon, me të cilën ushtri clirimtare kishin nënshkruar disa marrëveshje, sidomos ato me komnadant Lleshi alias Ridvan Cazimin. Në selinë e NATO-s në Bruksell shefi i Aleances Veriatrlantike z.Solana duke iu përgjiggjur pyetje sonë rreth situatës në kantoni e Preshevës ai për kombëtaren “Presheva Jonë” u përgjigj se “përpjkejet e faktorit ndërkombëtar dhe dialogu mes shqiptarëve dhe serbëve është një rast i Mirë dhe historik i rajonit të Preshevës dhe se Beogradi nuk do të guxojë të përdorë dhunën e shfrenuar,.sepse ka marrur mësim nga regjimi i Milosheviqit.”

Më 17 qershor trupat franceze arritën në Mitrovicë, ku gjendej pika strategjike e gjigantit të Kosovës-Trepca, derisa trupat e UCK-së, prej të cilëve disa të kthyer nga lufta e disa veq sa i kishin veshur unifromat e reja, ishin vërsulur viseve të banuar etnikisht shqiptare dhe në ato rajone ku as një për qind nuk kishte pasur serbë, si në Drenicë, Llap e gjetiu. Sidoqoftë përveq ndërkombëtarëve edhe nga ana e shqiptatarëve NATO dhe SHBA të konsiderohet clirimtare të Kosovës dhe sikur t’mos ishin trupat e Alenacës, sigurisht sot Kosova nuk do ta kishte as lirinë e as insitucionet e veta legjitime. Këtë e dëshmoi edhe Havier Solana gjatë një bisede me gazetarine “Presheva Jonë” i cili duke bërë fjalë për rolin e NATO-s në Kosovë u shpreh se “NATO në Kosovë ka pasur rol të shumifshit në promovimin e paqes dhe demokracisë duke vënë stabilitetin dhe sigurinë për gjithë qytetarët e saj…” NATO në Kosovë do të qëndorjë deri atëherë kur popullata e Kosovës ka nevojë për ta dhe kur siguria nuk është kontestuese, i ka deklaruar gazetarit të “Presheva jonë” shefi i Alencës z.Robertson.

Ndarja e Mitrovicës në dysh , ku nga fillimi gjenden turpat farnceze, nuk kemi të drejtë akuzosh KFOR-in, meqë siq tham në fillim punët janë të ndara, sespe trupat tjera ku gjenden amerikanët, gjarmanët, britanikët, italianët apo të tjera gjithcka është në rregull dhe në ato rajone nuk apart’heid, nuk ka situatë të tensionur dhe qytetarët nuk janë të rrezikuar me që secili jeton në shtypinë e vetë. Rusët të cilët ishin problematik ishin që nga fillimi provokator që shpesh herë popullata civile shqipatre ishte viktimë e dhunës dhe kërcnimeve. Dhe largimi i tyre jo që nuk po vërehet, por sitauta edhe më e sigurt është në Kosovë, pa siksje së forcave ruse të cilin nga 10 qershori 1999 kishin mbajtur të okupuar aeroportin e Prishitinës. Analisti i njohur amerikan M.Groom ishte i qartë se “siguria e mbrendeshme e Kosovës, siq ishte kontarbanda e cigareve apo e drogës i takonte më shumë të merret UNMIK-ut se sa NATO-s, meqë ajo kishte për objektiv më shumë ruatjen e kufijve nga ndonjë sulm eventual të forcave serbe.”

 

SHEFI I NATO-s, GAZETARIT TË “PRESHEVA JONË”: THUANI FALEMNDERIT DR. RUGOVËS DHE NATO-s QE JU KA CLIRUAR !

Résultat de recherche d'images pour "NATON SOLANA PRESHEVA NEFAIL"

Gazetari i “Presheva jonë” Nefail Maliqi me shefin e NATO-s Havier Solana, 24 orë para nisjes me trupat e Alencës Veriatlantike në Prishtinë, në prag të clirimit të Kosovës! NATO 19 vjet në Kosovë garanci e paqes dhe stabilitetit në rajon.

 

Përveq ndërkombëtarëve edhe nga ana e shqiptatarëve NATO dhe SHBA të konsiderohet clirimtare të Kosovës dhe sikur t’mos ishin trupat e Alenacës, sigurisht sot Kosova nuk do ta kishte as lirinë e as insitucionet e veta legjitime. Këtë e dëshmoi edhe z. havier Solana gjatë një bisede me gazetarin e agjencise së lajmeve “Presheva Jonë” i cili duke bërë fjalë për rolin e NATO-s në Kosovë u shpreh se “NATO në Kosovë ka pasur rol të shumfshit në promovimin e paqes dhe demokracisë duke vënë stabilitein dhe sigurinë për gjithë qytetarët e saj. Pradnja thuani falemnderit dr.Rugovës dhe NATO-s qe ju ka cliruar ! ” NATO në Kosovë do të qëndrojë deri atëherë kur popullata e Kosovës ka nevojë për ta dhe kur siguria nuk është kontestuese, ka deklaruar në vitin 2000 shefi i Alencës z.Solana gazetarit të “Presheva jonë”, duke i urar popullatës zgjedhjet e para në Kosovë. Prezenca e 50 mijë trupave të Alencës në Kosovë të cilat trupa për katër vjet dëshmuan misionin e tyre paqësor në rajon, duke i dhënë mësim Evropës se si duhet vënë stabilitetin dhe si duhet luftuar diktatura e kanë justifikuar shumë diplomastë botëror. Zëdhënësi i NATO-s z. Jamie Shea për “Presheva Jonë” në njërën nga interevistat ishte shprehur qartë se “NATO shpëtoi jo vetëm shqiptarët, por edhe mabrë Evropën nga diktatori Milosheviq..”

SHPËRNDAJE