petritchh1WIENË, 7 qershor  «Sikur minoriteti serbë në Kosovë,  që ka të drejtë pjesëmarrje në zgjedhjet edhe Serbisë edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës gjithsesi kanë tëdrejtë pjesëmarrje në zgjedhjet e ardhshme në Kosovë. Pjesemarrja e tyre nuk eshte ilegale nëse ata posedojne pasaporta kosovare apo dy nënshtetësi…. » ka deklaruar diplomati austriak Wolfgang Petritsch për agjencinë e lajmeve  «Presheva jonë »

 

Ambasadori austriak Wolfgang Petritsch, ish-ndërmjetës i BE-së për Kosovën në konferencën e Rambujesë në një intervistë dhënë  agjencisë selajmeve  «Presheva jonë» nag zgjedhjet enesërmenë Kosovë  pret që ky proces  të zhvillohet në baza demkratike dhe paqësore  me standarde demokratike. „Ftojë serbët e Kosovës të dalin në keto zgjedhje, sepse ata me ketë pejsësamrrja deshmojnë se nuk janë te interesuar të izolohen , por të integorhen ne isnitucionet demokratike të Kosovës dhe evropiaane,  aty ku eshte edhe perspektiva e tyre..“

 

Meqënëse dilema rreth  (mos) daljes së qyetarëve shqiptarë  në Preshevë, Bujanoc e Medvegjë në zgjedhjet e ardhshme të Kosovës,  ambasadori austirak është shprehur  qartë se »shqiptarët e  Luginës së Preshevës mund të jenë pjesë e zgjedhjeve  të ardhshme në Kosovë, nëse posedojnë pasaporta të kosovare, apo dynënstetësinë, atëkosovare dhe serbe..“. Burimete agjencisë sëlajmeve „Presheva Jonë“ kanë njohur se mbi 20 mijë qytetare të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjë sot posedojnë pasaporta kosovare, por edhe serbe.

 

Prandaj, edhe ambsadori austriak Petritstch nuk ka kundërshtuar pjesëmarrjen e shqiptarve te Lugines së Preshevës në zgjedhjet e Kosovës, siq nuk ka kontestuar as pjesëmarrjen e serbëve të Kosovës në zgjedhjet në Serbi, nese posedoojne pasaporat te shteteve fqinje.. Sipas ambasadorit Petritsch, kështu veprohet në Evropë edhe me zgjedhjet  në Austri, Belgjikë apo Gjermani, ku nuk ju mohohet participimi në zgjedhje qytetarëve të këtyre vendeve edhe pse janë jashta shtetit të tyre amë.

 

E thash se nuk është ilegale pjesamrja e serbëve të Kosovës në zgjedhjet serbe, sepse sipas principeve të reja të BE gjithë qytetarët e një mjedisi që posedojnë pasaporta të atij vendi që mban zgjegdje kanë të drjetë të marrin pjesë në ato zgjedhje. Pranda, sikur serbët e Kosovës, ashtu edhe serbët në Bullgari, Hungari, në Zvicër, Gjermani apo Austri, në princip nuk duhet mohuar pjesëmarrjen në zgjedhjet e Serbisë.   Dmth në zgjedhje te ardhshme në Serbi ka drejtë pejsëmarrje edhe diaspora serbe, përfshirë këtu edhe ata në Kosovë…Por, nuk duhet harruar se ky minoritet duhet marru pjesë në zgjedhjet që orgnaizohen në Kosovë, sepse ata janë pjesë dhe qytetarë të shtetit të Kosovës..»

 

 

 

 

 

SHPËRNDAJE