Preshevë, 6 shkurt – Kongresisti republikan në SHBA, Dana Rohrabacher, kryesues i Komitetit për Politikë të Jashtme në Evropë, i ka dërguar një letër kreut te shtetit te Serbisë ne te cilen, ka shkruar se Lugina e Preshevës duhet te shkoj me Kosoven. Disa lider te Lugine sse Preshves jo qe nukj e prshndeti kete ide te kngresmenit amerikan por edhe jane pajtohen  qe Lugina e Preshgvës te mbetet pjesë e Serbisë, përkunder Referendimit te 1-2 Marsit 1992 dhe luftesëse UCPMB-së qe kishin kete synim, per ribashkimin e Luginers Kosovës.

 

Vucic: Presheva dhe Mitrovica janë Serbi!  (“Ne damo ni sever ni jug”)

Diteve te fundit edhe ne Luginëne  Preshevës degjohen disa zera nga pushtetare te njohur si “shqiptare te ndershëm” të cilet  pajtohen që Presheven ta lenë nën Serbi. Agjencia  e lajmeve Presheva Jonë, posedon nje liste te liderëve dhe lidereve në Lugine te cilet me deklaratat e tyre nese nuk janë paushalle, jane pajtuar që Presheva të mbetet nën Serbi. Së shpejti do të botohet me foto.


Letra e kongresmenit amerikan Rohrabacher nuk ehsdte mirepritur ne Serbi dhe autoritet e Boeogradit kane reaguar menjehere.  Kryeministri ka komentuar propozimin e kongresmenë të SHBA republikane për shkëmbimin e territorit, që Lugina e Presheves t’i bashkohet Kosovës. Vucic due ju pergjigjur kongresmenit amerikan, gazetarve en Beogrda sot ju ka thënë se Lugina e Preshevës dhe Veriu i Kosovës janë Serbi! Do perkujtuar se para lufte ner vititet 1990-99 i njejti refreu u degjua nga poltikaj  atehreshem serbe për Koovën se “Kosva eshte  Serbi” apo “Nuk e japim Kosov¨èen” sikur sot për Preshevën, ka shkruar  agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Vucic ne vazhdim duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve, tha se “Rohrabacher në afërsi të lobit shqiptar. Ështe vetëm një përpjekje për të kërkuar zgjidhje të tjera, por se Serbia ka kushtetutën e vet me kiufjte e palëvizshëm..”

Kryeministri serb tha sot se arritja e një marrëveshjeje për planifikim hapësinor në urën mbi lumin Ibër në Mitrovicë ruajtur paqen dhe se serbët marrë gjithçka që ata dëshironin,  por ai nuk e kupton pse ajo nuk është zbatuar marrëveshjen e arritur më 8 dhjetor dhe në Bruksel kohët e fundit.

“A nuk duan të jenë të pa Beogradi? Nuk ka problem. Are deputetët në mënyrë të blerë listën serbe? Unë nuk e rekomandojmë që ju të bëni këtë punë”, ka thënë Vuçiq dhe pastaj pyeti kush është fajtor për shkeljen e marrëveshjes në Bruksel.

SHPËRNDAJE