Kurse, sot mbesa e Karagjorgjevicit jeton me pension invalidor…

Një histori tronditëse vjen nga vajza e saj Dina Galorini rreth Ljiljana Zikic, poetes, vullnetares dhe  ish-Miss RSFJ-së: Para se të shkonte në Kosovë, ajo shkruante këngën: “Unë mbroj Serbinë dhe kur jam e vdekur”.

“Do ta mbroj Serbinë deri në vdekje”, ka thënë ish-Miss Jugosllavia,.  gruaja e një princi serb dhe nënë e gjashtë fëmijëve, kur vdiq në  Kosovë.

Janë këto fjalët e Ljiljana Zikic Karagjorgjeviç. Ajo ishte një vullnetare e ushtrisë serbe gjatë bombardimeve të NATO-s në Serbi. Pas krimeve dhe gjenocidit serbe në Kosovë ku u vranë e u masakruan fëmije e gra, përfshirë këtu edhe 20 mijë femra të dhunuara nga ushtria serbe, shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Plot 19 vjet më parë, Ljiljana Zikic Karadjordjeviç, poete dhe vullnetare e Forcave Serbe, u vra në fshati Lubenic afër Pejës. Ajo ateherë ishte 42 vjeçe.

Përvjetori i vdekjes është shënuar kohët e fundit , dhe fjalët dhe këngët e saj që u lanë amanet për popullin serb. Ajo ishte një prej atyre grave të patrembur që ishin gati të humbnin gjithçka për vendin e saj.

Për fat të keq, ajo humbi jetën më 1 prill 1999, në afërsi të fshatit Lubenic gjatë kryerjes së misionit luftarak. Ljiljana shkroi këngën “Unë mbroj Serbinë dhe kur jam e vdekur”, e cila ubotua më 26 prill 1999.

 

Në ditarin e luftës të Brigadës së 125-të të Motorizuar, kishte shkruar se “një grup ushtarësh u sulmuan nga ana e terroristëve shqiptarë gjatë natës ushtrinë serbe ku u vra dhe Liljana”.

Ajo ishte Mis Jugosllavia, një modele e cila kishte pozuar për shumë reklama dhe filma. Ajo shkruante poezi dhe ishte nëna e gjashtë fëmijëve, kur ajo vendosi që në vitin 1999 të hynte vullnetarisht në ushtrinë serbe dhe shkoi në Kosovë.

Zikic Karagjogjeviç u lind më 9 mars 1957 në Kragujevc. Ajo mori pjesë në muzikë dhe balet dhe u diplomua në Fakultetin e Shkencave.  Organizative Beograd si një inxhinier i shkencave organizative. Kur ajo arriti aq shumë në je

Image associée

tën e saj, shkoi për të luftuar për atdheun e saj. Ishte prilli i parë kur humbi jetën në fshatin Lubenic afër Pejës.

Për shkak të guximit dhe vetë-sakrificës së saj, ajo u nderua me urdhrin në fushën e mbrojtjes dhe sigurisë së shkallës së parë. Gjashtë fëmijë kanë mbetur pa nënë. Të gjithë tani jetojnë jashtë vendit, me përjashtim të vajzës së vogël Dine Galorini e cila mbeti në Serbi. Ajo ishte vetëm shtatë vjeç kur ndodhi kjo tragjedi.

“Unë do të luftoj deri në fund, ashtu si nëna ime”, thotë Dina

Dina Galorini, vajza e bukurisë dhe heroinës serbe, jeton në pensionin e nënës së ndjerë Ljiljana Zizic Karagjorgjeviç, i cili deri në 30,000 dinarë në muaj. Nga këto para, sipas vajzës që është gjithashtu student, ajo duhet të paguajë për ushqim për djalin shtatëvjeçar, i cili, pas divorcit, qëndroi me ish-bashkëshortin e saj.

SHPËRNDAJE