Sipas Telegrafit të Prishtinës (më 16.12.2014 ) ne shkrimin me titull: Nga Tetova Thaçi shkon në Kleçkë, aty ku e pret Kadri Veseli  kane shkruar se “Në një pjesë të emisionit shihet arritja e Thaçit nga Tetova në Kleçkë në qershor të vitit 1999. Posa zbret ai dhe të tjerët, i pari që i pret është Kadri Veseli…”

 

Preshevë, 18 dhjetor  -Oficerët e inteligjencës serbe Kolonel Stevan Gjuroviç dhe Jugoslav Petrusic Dominika japin disa te dhena per vrasjet e para dhe pas luftes ne Kosovë, cka nuk eshte e dmosdoshme t’ju besohet, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Duke folur per vrasjen e  Tahir Zemaj, komandant i pjese  se UÇK-së  se presidentii  historik te Kosovës Ibrahim Rugovës (FARK)  në librin e tij k angritur  dyshime duke konfirmuar siq eshte pershkruar, në shumë raste jane  berë krime kundër popullates  së tij sqhipatre, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar  gazetes Vesti te titulluar si: Vrasësit e Kleçkës edhe nga radhët e Unmik-ut (“Ubice iz Klečke u redovima Unmika“)

Sipa skesja gazete, në kamp në fshatin Kleçkë janë torturuar brutalisht dhe në fund vrau, kryesisht civilë, dhe drejtësia për këto autoritete të RFJ-së për krimet e kanë ngritur akuza kundër Fatmir Limajt, anëtar i Brigadës 121 të UÇK-së dhe komandantit të kampit dhe vartësve të tij dymbëdhjetë anëtarë të kësaj brigade. Ky proces gjyqësor nuk ka përfunduar, por asnjë hetim për krime në 30 kampe të cilat janë të publikuara gjatë vitit 1998 dhe 1999.

 

Autorët e librit “Pse keni heshtur, Serbia” nga Stevan Gjuroviç dhe Jugoslav Petrusic, erdhi në dokumentet e UNMIK-ut të cilat tregojnë se forca ndërkombëtare paqeruajtëse në Kosovë  e njohin mirë situatën në terren. Në fakt, në një nga këto dokumente thuhet se 13 anëtarët e UÇK-së të dyshuar për krime të kryera në Kleçkë, sikur Agim Zogajt dhe Refik Mazreku, gjetën punë ne administrate dhe  në strukturat e forcave paqeruajtëse ndërkombëtare.

 

“Trupat Mbrojtëse të Kosovës është 7,800 ish-anëtarë të UÇK-së të cilët janë sjellë edhe në lidhje me krimet e luftës, por komuniteti ndërkombëtar dhe zyrtarët e saj në Kosovë nuk kanë bërë absolutisht asgjë për të hetuar këto pretendime, e lëre më diçka më shumë..” shpjegon funksionari i inteligjencës serbe-frenceze Jugoslav Petrusic.
Se krimet kundër popullsisë serbe dhe joshqiptare në Kosovë  vazhduan përkunder nuk ardhjes së  paqeruajtësve ndërkombëtarë në qershor të vitit 1999.  Një dëshmitar i mbrojtur Agim Zogaj, hetuesit të cilët zbuluar dy varreza masive nga 1998-1999. Ai zbuloi se viktimat nuk janë vrarë vetëm me armë zjarri, por edhe objekte të mprehta, të tilla si thika dhe kosa. Një ish-anëtar i UÇK-së ka dhënë dorëheqje dhe të dhënat e tij nga ajo kohë, në të cilën ai shkroi emrat dhe informacion në lidhje me viktimat dhe identitetet e viktimave u konfirmuan nga mjekësinë ligjore ndërkombëtare pas analizave të ADN-së, asjhkruar gazeta Vesti

Disa here e Agim Zogajt gjatë vitit 2009 dhe 2010, një tentativë për vrasje, ai ka bërë kërkesë për azil dhe iku në Gjermani.
Pas shikimit krimin në fshatin Kleçkë opinionit vendas dhe ndërkombëtar, shpalli Christopher Hill, i dërguari special i SHBA-së për “Jugosllavinë”

“I dënojnë masakrën e tmerrshme të civilëve të kryera nga UCK. Shtetet e Bashkuara tronditur brutalitetin në fshatin Kleçkë. Autorët duhet të dënohen. SHBA nuk mbështet veprimet e armatosura të UÇK-së dhe të dënojnë çdo lloj agresioni, si dhe rrëmbimin e civilëve.” kishte thene Hill.

 

 

Tahir Zemaj përshkrime më të detajuara të krimeve: Shqiptarët e vrarë
Tahir Zemaj është folur gjerësisht për më shumë vrasjeve të bashkatdhetarëve të tyre nga ana e UÇK-së. Ai e përshkroi në detaje vrasjen e njëw gruaje shqiptare, Sanije Bala.

“Ajo u vra nga motive të ulëta për të vjedhur disa valuta të saj të huaja (më vonë ai u akuzua për bashkëpunim me serbët). Kur ajo u vra, ajo ishte djegur dhe hedhur në Liqenin e Radonjiç. Ata e vranë burrin dhe gruaja e tij, dhe shumë të tjerë. Hetimi i ngjarjeve të kryera nga inteligjencës dhe autoritetet ne rajon. Ka prova, dëshmi, dhe dokumentacionin e plotë se si dhe kur të rindërtimit të Kosovës sistemit të rregullt ligjor, atëherë ata që janë vrarë dhe djegur “për popullin” përgjigje në emër të të njëjtit komb.” ka shpjeguar Zemaj.

SHPËRNDAJE