Preshevë,  9 dhjetor -Nuk kane mbetur as 3 jave qe na ndajne nga zgjedhjet e perkohshme ne Preshevë, kur partitë (shtate shqiptare dhe shtate serbe) do garojne per te fituar 38 ulëse. per ta marru n’dore pushtetin. Deri tash jane prezentuar tetë lista, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

Presheva sikur edhe nja 3-4 komuna tjera ne Serbi më 24 dhjetor do të mbajë zgjedhje të jashtëzakonshme lokale. Në Preshevë gara zhvillohet për 38 ulëse në Kuvend me 14 marti parti shqiptar-serbe.

 

Çfarë po ndodh me opozitën?

Mosmarrëveshjet në opozitë po vazhdojnë pasi PSG dhe Partia Popullore vendosën të bojkotojnë zgjedhjet në pesë komuna më 24 dhjetor. Një pjesë e opozitës thotë se është një vendim i keq, dhe autoritetet kanë frikë nga humbja.

Në Preshevë, per nga numri partive nuk dallojne serbet (ku jetojnë rreth 1300 serbë) dhe shqiptaret edhe pse keta te fundit jane shumice (mbi 95%). Dallimi mes serbeve dhe shqiptareve dallon aty se të paret jane unik, kurse te fundit te perqare, pikë pesë, pas emërimit te Bernabic per kryetar komune Shqiprim Arifin, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

Ata që shkojnë në votime në Preshevë, Pecinci, Mionica, Negotin dhe Kostolac në fletën e votimit nuk do të shohin lëvizjen e qytetarëve të lirë. Një nga arsyet, thonë ata, është koalicioni i DS me LSV

“Ne nuk mund të mbështesë dikë që është në koalicion me SNS, dhe në të vërtetë kemi pasur një problem me përpilimin e listës, për shkak se këta njerëz kanë qenë nën presion të jashtëzakonshëm dhe nën kërcënim,” tha udhëheqësi i PSG Sasha Jankoviç.

Partia Popullore bojkoton zgjedhjet lokale sepse i konsideron ato të paligjshme. Ata thonë se nuk kishte bazë për shpërbërjen e kuvendeve komunale, në vendet ku SNS sigurisht fitoi.

“Nuk është e vërtetë se ne nuk jemi në gjendje të dorëzojë listën, unë kam për të Pecinci dhe këshilltarëve dhe besuarit e tyre, në mënyrë që vendimi ynë nuk është një reflektim i dobësisë, por i parimit dhe reflekton parimet e respektit,” tha Nikola Jovanoviq nga Partia Popullore.

“Fakti është se ju nuk mund të përpilojnë listën … Ata thjesht nuk kanë kapacitet për të marrë pjesë në këto zgjedhje dhe të gjitha që ata mund të themi në lidhje me kushtet e përpjekjes zbehtë për të justifikuar para popullit të Serbisë”, tha Vladimir Orliç nga SNS .

Një vendim i tillë i opozitës është i dëmshëm, demokratët dhe LSV janë të bindur

“Ne nuk mund të themi se kushtet nuk janë demokratike dhe të drejta, dhe që ju të heqë dorë dhe të lënë njerëzit të organizohen .. konsumatori nuk ka nevojë për të luftuar”, ka thënë Balsa Bozovic nga DS.

Mundësitë thonë se vendimi i opozitës për të bojkotuar mund të ketë kuptim në fillim të nëntorit kur u thirrën zgjedhjet lokale

“Objektivisht folur ky nuk është një vendim strategjik që është pjesë e një plani më të madh – përshtypja se këtu ishte një vendim i detyruar për shkak se as ata nuk kanë burime të mjaftueshme apo asnjë shans për një rezultat serioz i cili do të jetë një mesazh i keq para zgjedhjeve të qytetit”, tha Bojan Klacar nga Cesine.

LDP do të shkojë në zgjedhjet lokale, të cilat janë Janković dhe Jeremic vendosi të bojkotit, Çedomir Jovanoviç pritet të bëjnë thirrje qytetarëve që të votojnë për partinë LDP dhe DS, të cilat nuk kanë dhënë deri.

 

SHPËRNDAJE