Preshevë/Bruzksel, 15 mars  -Në vitin 2016, mbi 13.000 emigratntë janë kthyer nga vendet evropiane. Ritadheismi i tyre  është duke  vazhduar edhe këtë vit, njfotn agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referua burimeve te BE-së ne Bruksel

Vertem në dy muajt e parë të ketij janë kthyer në Kosovë 1.200 persona dhe shumica e tyre e te ktherve janë nga Gjermania, Zvicra, Suedia, Belgjika, Italia, Franca dhe Austria.

Vala e emigrimit nga Kosova në vendet e Evropës perëndimore ishte veçanërisht e dukshme në fund të vitit 2014 dhe fillim të vitit 2015 kur ne ne krye te shteti te Kosovës ishin dhe jane Hashim Thacio dhe Isa Mustafa. Siq kane raportuar mediat boterore eksoid masiv i ketyre viteve i shiptareve nga Kosova ishte deshprimi me vebdin e tyre t epapune, korrupcionin dhe krimin e orgnaizuar ne rajon.

 

Kosovë: vend i shkretë. (“Kosovo: un pays déserté.. “) Eshte ke titulli i mesioni special te TV zviceran ku flet se rreth 100.000 kosovarë kanë lënë papritmas vendin në javët e fundit, për Francë, Gjermani dhe Zvicër. Origjinali i këtij eksodinuk shihet që nga lufta, një thashetheme çmendur dhe veçanërisht gjendjen e dëshpërimit të popullsisë së këtij vendi të ri. (“Kosovo: un pays déserté.. Quelques 100 000 Kosovars ont soudainement quitté leur pays ces dernières semaines, pour la France, l’Allemagne ou la Suisse. A l’origine de cet exode jamais vu depuis la guerre, une rumeur folle et surtout l’état de désespoir de la population “), transmetoin agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

 

Është vlerësuar se deri në 800.000 kosovarët që jetojnë dhe punojnë në Evropën Perëndimore, kryesisht në Zvicër dhe Gjermani, si pjesë e një eksodi që filloi në fund të viteve 1990 në Kosovë shpalli pavarësinë në vitin 2008, por vendi, i cili ka 1.8 milionë banorë, mbetet një nga më të varfërit në Evropë.  Agjencia e lajemev “Presheva jonë” ka shkruar, duke ju referuar dis aekspretve shiptare dhe nderkombëretar. se  Thaci e Mustafa mund të akuzohen per spastrime etnike në Kosovë. Nga viti 2010 mbi 100 mijë shqiptare lëshuan Kosovën ?!

SHPËRNDAJE